Im dłużej czytam, tym mniej wiem

Tzn nie, właściwie tym mniej jestem przekonana do swoich własnych pierwotnych pomysłów.. Może moje obawy wynikają z tego, że do założenia tego małego ogrodu podchodzę jak pies do jeża..i teraz będzie to trzeci rok. Nie chcę dłużej patrzeć na to chwastowisko, bo one tylko bujnie tu rosną, w lato na 1,5 metra, może sąsiadów zasłonią ale mnie już nie o to chodzi. Ale też już nie chcę na 'hurrrraaa' nasadzić się jak głupia a potem bić głową o ziemię, że po co to..?
No bo tak- ile ja mam czasu na dbanie o ogród? Niewiele, czy to w dni powszednie czy w weekendy, bo najczęściej jestem pochłonięta albo pracą zawodową albo pracą niezarobkową..fakt faktem, więcej mnie tu nie ma niż jestem. Więc muszę przestać wymyślać, potrząsnąć sobą mocno i postawić się do pionu.
Taka
trujdoopa ze mnie dzisiaj, przepraszam

Myślę cały czas nad moim przefajnym projektem autorstwa braci ogrodowiskowej

z głównym przewodnikiem Asią.
Plan do realizacji jest
na tej stronie
Nic do zmiany nie ma, raczej zastanawiałam się chodząc po placu -czy przy garażu jednak nie dać czegoś zajmującego mniej miejsca a jednocześnie zimozielonego i szybko rosnącego aby go okryło? Chyba takiego nie ma. Boję się, że jak 'odejdę' żywopłotem osłaniającym garaż, zabiorę sporo miejsca z tak małej powierzchni a on tam może nie być konieczny.
Tuje w ostateczności mogą być, smaragdy bo najbardziej poelcane. Cisy są moim wyborem najbliższym sercu, bo lubię ich budowę, są śliczne a to dużo w moich ustach o zimozielonej roślinie

Tu mam do wyboru lokalnie takie:
hilli: wys. ok. 80 cm
gold: wys. ok. 60 cm
david: wys. ok. 60 cm
stricta viridis: wys. ok. 60 cm
hicksii: wys. ok. 50 cm
judith: wys. ok. 50 cm
Hicksii nie, to wiem. A inne?
Toszko, gdybyś mogła podpowiedzieć, któreś z nich się nadają?
Na drzewka przy kąciku relaksacyjnym mogą być brzozy, bo lubię, i było ich tu kilkanaście na tej działce. Myślałam o b.pożytecznej 'Doorenbos' ale jak ma ich tam być trzy, to za wielkie .. Jakieś małe do 5 m? czy iść w coś zupełnie innego, klony? Ale one są takie uporządkowane, trzy takie same kulki będą dobrze wyglądać?
Wszelkie sugestie jak zwykle mile widziane