Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród z widokiem na jezioro 21:34, 15 paź 2018

Do góry
yolka napisał(a)

Magnolia gwiaździsta

O popatrz, a moja magnolia wcale się nie przebarwia, tylko zielone ,a potem zlatują i tyle.
Pieńki jak fajnie wyglądają.Tak artystycznie.No i woda dopełnia całego magicznego uroku
Ogród z widokiem na jezioro 19:56, 15 paź 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Widoczki jesienne piękne. .
Cóż to za krzew Taki śliczny zolciutki ?

Magnolia gwiaździsta
Ogród z widokiem na jezioro 20:26, 14 paź 2018

Do góry
JoannA napisał(a)

A po powrocie do domu znalazłaś złoto w ogrodzie
Cudowny blask bije od tego grzewa. Magnolia???

Tak, gwiaździsta
Rododendronowy ogród II. 20:01, 14 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Molinie to te w tyle a są jeszcze evergoldy i hakonki no i rozplenice. Wiosną sadziłam tulipany ale w tym roku juz nie posadziłam bo potem mnie ich liście denerwuja. Tam wiosna kwitnie biała magnolia Balerina i dwie biale azalie japońskie a w tyle są dwie pomarańczowe wielkokwiatowe azaalie, wiec myślę ze to dosyc.

To wiosnę masz rozpracowaną. Azalie są fajnym akcentem. Tulipany traktuję jak jednoroczne, wyrywam po przekwitnięciu i liście nie denerwują
Ogród z widokiem na jezioro 19:30, 14 paź 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Po powrocie

A po powrocie do domu znalazłaś złoto w ogrodzie
Cudowny blask bije od tego grzewa. Magnolia???
Rododendronowy ogród II. 09:51, 14 paź 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Fajne to miejsce z trawkami. Czy to molinie ? A co tam masz wiosną?

Molinie to te w tyle a są jeszcze evergoldy i hakonki no i rozplenice. Wiosną sadziłam tulipany ale w tym roku juz nie posadziłam bo potem mnie ich liście denerwuja. Tam wiosna kwitnie biała magnolia Balerina i dwie biale azalie japońskie a w tyle są dwie pomarańczowe wielkokwiatowe azaalie, wiec myślę ze to dosyc.
Moja bajka 18:34, 13 paź 2018

Do góry
magnolia już cała w złocie

azalie zaczynają się czerwienić
Okno na ogród 07:20, 13 paź 2018

Do góry
Właśnie o wielopniowym myślałam, a nawet o lilaku - jaki jest po prawej stronie. (Tak naprawdę to na wprost tego miejsca - czyli po przekątnej w stosunku do istniejącego lilaka) jest też nowy mały lilak podsadzony molinią variegata.

A magnolia golden star? No mam taką do przesadzenia, bo rośnie w jeszcze większym cieniu i nie wiem co z nią zrobić. Nie pasowałaby tam?

Okno na ogród 11:57, 12 paź 2018

Do góry
Czy w tym lewym rogu dobrze by się czuła magnolia golden star? Bo mam do przesadzenia z jeszcze bardziej cienistego miejsca.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:14, 11 paź 2018

Do góry
Ewalm a Ty pokaż jakieś foty
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:12, 11 paź 2018

Do góry
ewalm napisał(a)
Marto, fajnie wyszło z takim klimatem
U nas aż tak klimatycznie, naturalnie chyba nie wyjdzie. Naturalny cień to wspaniała sprawa w ogrodzie. Bardzo mi się podoba.

Gosiu, pozdrawiam

teraz jeszcze nie wyjdzie, ale za kilka lat już będzie
to chyba nasze ulubione miejsce w ogrodzie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:11, 10 paź 2018

Do góry
Marto, fajnie wyszło z takim klimatem
U nas aż tak klimatycznie, naturalnie chyba nie wyjdzie. Naturalny cień to wspaniała sprawa w ogrodzie. Bardzo mi się podoba.

Gosiu, pozdrawiam

magnolia napisał(a)
Jurajski Ogród 10:16, 10 paź 2018

Do góry
A to magnolia jest. Ciekawa jestem jak sobie poradzi z kredą później.

Powojniki pójdą do światła, będzie OK. Z przodu w kamieniach jeszcze krokusy... - placyk ma całą koncepcję opracowaną.

Jurajski Ogród 19:18, 09 paź 2018

Do góry
Ewo, vice -versa...

Hmm, drzewko w miłce? Ale w którym miejscu? Może to być albo trzmielina na pniu (2), albo magnolia (też dwie), choć ta ostatnia rośnie u mnie eksperymentalnie, bo nie wiem, czy jej będzie w Jurajskim dobrze...

Pomidory już zaraza (i mączlik) zniszczyła, musiałam usunąć, cukinia przemarzła po kilkukrotnych przymrozkach. U mnie chyba nieco klimat inny, ciągnie wilgoć od rzeki, to i zarazy szybciej chwytają (niestety).

Murek cały czas kombinuję, jak obsadzić. Od strony widocznej na powyższych fotkach, czyli północnej, rośnie bukszpan, a za nim, bliżej murku paprocie, funkie. Mam jeszcze do posadzenia białe narcyzy "thalia", białe tulipany. Dzisiaj wsadziłam powojniki (tylko z jednej strony, by nie przytłoczyć masą pędów), jutro mam zamiar posadzić zawilce jesienne - to by było na tyle, na więcej miejsca brak. Od wewnętrznej strony murka (od południa) nie będzie nic, tylko placyk kamienny, a na nim ławeczka, jakiś stoliczek, obok donice - taki jest plan...

O, coś w tym stylu, ale jeszcze nie skończone, więc nie patrzcie uważnie. Moim marzeniem jest, by kwitnące powojniki posadzone z drugiej strony 'przewieszały" się kwiatami na tę południową stronę (ale wiecie, że roślinom nic nie można 'kazać", pewnie znajdą swoje własne rozwiązanie...
Z miłości do brzozy ... 09:50, 09 paź 2018

Do góry
Na zdrowie. W razie czego puknij, to wpadnę.
Ładny ogród tworzycie
Z miłości do brzozy ... 09:13, 09 paź 2018

Do góry
a to napewno klon tatarski?- jakieś spore ma listki, ale może z daleka nie widać dobrze.
To teraz masz wybór, nawet za duży.
Właściwie wszystkie typy są dobre.
Przy tarasie dałabym nie bonsai, żeby drzewko dało trochę cienia, a bonsai raczej bardzo mało go daje. Czyli tu tatarski albo strzepiasty. Może strzępiasty, żeby z bliska można było oglądać ten piękny pień.
Z przodu buk-bonsai, albo tatar poprowadzony na parasol- jakby poszedł od korzeni jeszcze jakiś pęd, można zostawić i popraowdzić na dwupniowy, ale też niekoniecznie. Tu już wg mnie posadź to co bardziej Ci w duszy gra.
Z tatarem ciut łatwiej, bo nie trzeba strzyc mocno.

Z miłości do brzozy ... 18:59, 08 paź 2018

Do góry
Magnolia, ale się cieszę, źe jesteś
No tak klona strzepiastokorego w sumie mogłabym tu posadzić, choć miałam na niego inny plan. Na wiosnę mialam zakładać nowa rabatę strzępek z trawami , wygląda on narazie tak i rośnie w sumue w przechowalniku wiec proszę o wyrozumiałoścć dla sąsiedztwa
Ma jakies 1.3 m, nie wiecej
Z miłości do brzozy ... 09:49, 08 paź 2018

Do góry
Aggaa napisał(a)

A wiesz, źe myślałam o klonie tatarskim Tylko jakiego egzeplarza szukac zeby zrobic na drzewo wielopniowe? A moze dwa razem posadzic ?
A klona strzępiastokorego to nawet mam jednego, ale jest maly taki liliputek narazie 1.3 m. No i nie jest rozgaleziony . To jak nalezaloby go prowadzic?

ale ten strzępuasty, którego masz możesz tam posadzić? Pokaż go może

Tatarski- ja bym szukała takiego, co ma dwa-trzy pnie , albo trzy większe i resztę da się wyciąć.
Może tez być jednopniowy, ale nisko rozgałęziony, jednak warto żeby te pnie czy rozgałęzienia szły w miarę w górę, nie bardzo szeroko na boki.
Patrząc na klona wyobraź sobie jak by wyglądał po wycięciu małych gałązek od dołu, pędów na pniach do jakiejś wysokości, np 130cm
Z miłości do brzozy ... 09:49, 08 paź 2018

Do góry
Aggaa napisał(a)

A wiesz, źe myślałam o klonie tatarskim Tylko jakiego egzeplarza szukac zeby zrobic na drzewo wielopniowe? A moze dwa razem posadzic ?
A klona strzępiastokorego to nawet mam jednego, ale jest maly taki liliputek narazie 1.3 m. No i nie jest rozgaleziony . To jak nalezaloby go prowadzic?

ale ten strzępuasty, którego masz możesz tam posadzić? Pokaż go może

Tatarski- ja bym szukała takiego, co ma dwa-trzy pnie , albo trzy większe i resztę da się wyciąć.
Może tez być jednopniowy, ale nisko rozgałęziony, jednak warto żeby te pnie czy rozgałęzienia szły w miarę w górę, nie bardzo szeroko na boki.
Patrząc na klona wyobraź sobie jak by wyglądał po wycięciu małych gałązek od dołu, pędów na pniach do jakiejś wysokości, np 130cm
Kwiaty we włosach 23:13, 07 paź 2018

Do góry
liście bergenii zmieniają kolorystykę

zobaczcie jak rośnie New Dawn wkurza mnie, miała tylko 1 kwiatek, pogniewałam już się na nią, magnolia na pierwszym planie, też nie kwitła.

Chopin niesamowicie wysoki

chryzantemy miniatury mają pąki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies