Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

paniprzyroda 20:13, 07 paź 2018

Jesienny Jurajski jedyny w swoim rodzaju. Mam jedną miłkę, czy ona się rozsiewa u Ciebie? Pięknie wybarwione hosty, a rozplenice zachwycają złotem.
justa35 20:47, 07 paź 2018

AgnieszkaW napisał(a)
pozdrowienia dla Was z jesiennego Jurajskiego

O jakże piękny jesienny Jurajski. Dawno nie byłam, a tu opad szczęki murowany.
yolka 20:48, 07 paź 2018

Trawy jesienią dodają uroku każdemu ogrodowi, a Twojemu szczególnie, nie mogłam oczu oderwać
Basilikum 06:35, 08 paź 2018

Jurajski piekny o kazdej porze roku
Czytalam, ze wiadomosci o gaurze szuksz. Moja czerwona (rozowa) przezimowala juz dwie zimy nakryta liscmi.. Troche pozno odbija i trzeba na nia poczekac i zapamietac miejsce by nie wkopac przypadkiem wiosna. Jest bardziej zwarta. W tym roku posadzilam w innym miejscu biala i tej pokroj bardziej mi sie podoba, zobaczymy jak z zimowaniem.
malgorzata_s... 11:23, 08 paź 2018

AgnieszkaW napisał(a)
pozdrowienia dla Was z jesiennego Jurajskiego

Coś pięknego Miłka też cudna
Brzozowadzie... 16:17, 09 paź 2018

Podglądam po cichu, to się może ujawnię. Choć brak słów. Ogród marzeń. Ta harmonia, przestrzeń, stonowane barwy, kamień ... Po prostu pięknie. Pozdrawiam ciepło.
Pszczelarnia 16:30, 09 paź 2018

Zachwyt nad Twoimi obrazami nakazuje mi milczenie i skupienie. Ale jakoś nie mogę i wzdycham: bosko! "Chwilo trwaj" i tym podobne (jednak) frazesy z ust moich. Co odda mój zachwyt nad urodą Twojego ogrodu, pytam?

Aga, co za drzewko rośnie w miłce? - wracam na ziemię.

Takie miłki i te berberysiki to tylko u Ciebie. I żagwin - to są obiekty moich adoracji.

Masz jeszcze pomidory w szklarni? Ja mam i nawet nie wierzę w ten sukces szklarniowy. I nawet cukinię jeszcze zerwałam z gruntu.

Taka jesień!

EDIT: budowla otynkowana, czym jest obsadzona z tyłu?

AgnieszkaW 18:41, 09 paź 2018

Jolanko, jesienne barwy jak wszędzie o tej porze. Za rozplenicami to "Morning Light".

Aniu
, dzięki, też lubię tę jesienną "mgiełkę Miłkową".
AgnieszkaW 18:49, 09 paź 2018

Mariolu, tak, u mnie "Miłka " sama się rozsiewa, dlatego sadzę ją wszędzie, gdzie się da, z własnych sadzonek. Na szczęście powtarzają cechy mateczne

Justa, Jolu, dzięki za miłe słowa

Izo, bardzo dziękuję za wizytę oraz za informacje o gaurze

Gosiu, dzięki, buziak

Agatko, miło mi Cię gościć, dziękuję za tak ciepłe słowa

AgnieszkaW 19:18, 09 paź 2018

Ewo, vice -versa...

Hmm, drzewko w miłce? Ale w którym miejscu? Może to być albo trzmielina na pniu (2), albo magnolia (też dwie), choć ta ostatnia rośnie u mnie eksperymentalnie, bo nie wiem, czy jej będzie w Jurajskim dobrze...

Pomidory już zaraza (i mączlik) zniszczyła, musiałam usunąć, cukinia przemarzła po kilkukrotnych przymrozkach. U mnie chyba nieco klimat inny, ciągnie wilgoć od rzeki, to i zarazy szybciej chwytają (niestety).

Murek cały czas kombinuję, jak obsadzić. Od strony widocznej na powyższych fotkach, czyli północnej, rośnie bukszpan, a za nim, bliżej murku paprocie, funkie. Mam jeszcze do posadzenia białe narcyzy "thalia", białe tulipany. Dzisiaj wsadziłam powojniki (tylko z jednej strony, by nie przytłoczyć masą pędów), jutro mam zamiar posadzić zawilce jesienne - to by było na tyle, na więcej miejsca brak. Od wewnętrznej strony murka (od południa) nie będzie nic, tylko placyk kamienny, a na nim ławeczka, jakiś stoliczek, obok donice - taki jest plan...

O, coś w tym stylu, ale jeszcze nie skończone, więc nie patrzcie uważnie. Moim marzeniem jest, by kwitnące powojniki posadzone z drugiej strony 'przewieszały" się kwiatami na tę południową stronę (ale wiecie, że roślinom nic nie można 'kazać", pewnie znajdą swoje własne rozwiązanie...