Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój ogród pod górkę... 21:06, 03 lip 2015

Do góry
A_gawa napisał(a)

Hortensje 'Vanille Fraise' i miskant 'Variegatus'

Już tam mam hortki, a variegatusy mam na prostopadłej
Z południa Polski - ogród Marzeny 19:48, 03 lip 2015

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Wymyśliłam coś takiego, co wy na to?

1 - szmaragdy
2 - miskanty ML
3 - berberysy niskie bordowe (czy lepsze żółte?)
4 - żurawki bordowe (a może wrzosy, bo to miejsce słoneczne?)
A te juki bym tu już zostawiła no i brzoza też na środku by sobie rosła...

Hej Mnie się podoba na pewno szmaragd i miskant ML.
Nie mam przekonania co do berberysów niskich. Bo dlaczego niskie mają być, nie będzie ich widać chyba. A poza tym berberysy mi się kojarzą jako takie "ostre", juka też jest "ostra" No wymyśliłam No to kończąc, raczej bym tu posadziła coś takiego bardziej .. miękkiego I chyba wyższego, na pośrednie piętro A może drzewo jakieś w tym kącie by pasowało??

Kończę wymyślanki/mieszanki, bo specjalistą nie jestem
Na pewno ktoś Ci lepiej i konkretniej doradzi Macham i pozdrawiam
Mój ogród pod górkę... 16:45, 03 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Cały czas nie daje mi spokoju miejsce za Nigrami. Co można dać między Nigry a betoniak? Ma ktoś jakieś pomysły?

Hortensje 'Vanille Fraise' i miskant 'Variegatus'
Zielonym do góry... :) 10:59, 03 lip 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)

Bergenia nie polecam!!! Rośliny w kiepskiej formie, rozplenica dzielona ze starej suchej kępy - MASAKRA, miskant variegatus miał dwa kłosy

Witaj
dobrze że piszecie takie rzeczy, po prostu ludzie muszą przestać kupować w trefnych sklepach żeby się ogarnęli
pozdrawiam
Zielonym do góry... :) 10:31, 03 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Mówisz o Bergenii? czyli Kwietniku? pisałam o tym samym własnie. Podzielone sadzonki przed wysyłką, nigdy wiecej tam nie zamawiam. Piszę nazwę, bo moze innych się uda ostrzec

Bergenia nie polecam!!! Rośliny w kiepskiej formie, rozplenica dzielona ze starej suchej kępy - MASAKRA, miskant variegatus miał dwa kłosy
Ogród Mirelli 21:28, 02 lip 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Mirelka, pokaż tą igiełkową jak teraz wygląda Opisz gdzie dasz trawy i jakie, i pomyślimy nad Red BAronem

Paulino - dzisiaj kupiłam azalie japońską i też muszę ją ustawić. Muszę jeszcze cisa kolumnowego dokupić.
Przesadziłam jednego klona palmowego z tej rabaty, bo zupełnie ma spalone liście, mam nadzieję, że odbije.
Zrobię fotki i dam Ci znać Dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy
Trawy już też mam wybrane, ale muszę dopiero zamówić miskant ML, carex evergold i carex the beatles
Ogródek Iwony 13:24, 02 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, trawy, to nowa przygoda. Sprawdziłam u ciebie, ze interesują cię wysokie. Te, co mam, są albo od jesieni albo od wiosny. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale zaglądający tu na pewno skomentują i doradzą.
Niewiem, czy to dobre tło okrywowe, bo o tej porze jeszcze nie wszystkie są wysokie, niektóre dopiero rosną. Ale ja nie mam doświadczenia, może tak jest u mnie dlatego, ze sadzone wiosną, muszą się przyjąć na nowym miejscu?
To jest Miskant Gracilimus, posadzony jesienią, najładniej przyrósł od wiosny:

Następny, to Miskant Variegatus. Białozielony.

Potem Miskant Klaine Fontanne

Miskant Grosse Fontanne - wyższy, rośnie w plecach róży w połączeniu z perovską i werbeną. Tych jeszcze nie widać.

Następny, dekoracyjny i niższy Miskant Morning Light

Iwcia pierwsza fotka powalająca jak w akwarium czerwoniaste róże cudo no i lilie przepiękne ślicznie ślicznie praca nie poszła na marne to widać wiec teraz podziwiać pewnie fajnie się siedzi na tarasiku co ? boziole
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:03, 01 lip 2015

Do góry
Ha, wiem, że bardzo popularny na forum jest miskant, ale ja akurat jestem fanką prosa rózgowego, ładnie mi rosną też palczatka miotlasta i tzw trawa preriowa. Ładny efekt daje też ostnica (stipa), ale ona zimuje tylko w ciepłe zimy. Do półcienia fajna jest hakonechloa, ale ona dość wolno rośnie, albo jakieś turzyce.
Jurajski Ogród 07:23, 01 lip 2015

Do góry
Borbetko, dzięki

Bogdziu, faktycznie będzie chyba blisko setki.

Aniu, Karolu, Gosiu, Aniu - dziękuję

Reniu, dzięki, trawa była tam od dawna, tylko zmieniaja się czasem jej gatunki. Teraz jest miskant, ale jaki? Hmm, Chyba odmiana "Kaskade".
Hortensjada 20:38, 30 cze 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Masz wspanialego zerbinusa, powiedz ilo letni jest ten jegomość?

Mój miskant ma już chyba 4 rok ( sadzonki maciupkie przy zakupie), rosły koło siebie 2 egzemplarze, jeden bardzo chorował więc go przeniosłam koło wejścia do domu dając mu ostatnią szansę ( właściwie to chciałam zasłonić skrzynkę do gazu i w tym czasie nic mi innego nie przychodziło do głowy.) Przeprowadzka okazała się dla niego zbawienna rośnie jak szalony ( ciężka gliniasta ziemia), jego brat jest tak samo gęsty ale dużo niższy( z powodu domieszki kory ?)

I jego sympatyczna wersja karłowa
Ogródek Iwony 23:32, 29 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Miskant LM to numer 1
Bardzo go lubię. To była pierwsza trawka w moim ogrodzie. Zobacz, jesienią fajnie odznaczał się na rabacie:

to dobrze typowałam) prześlicznie;teraz to już bez wahania muszę go mieć.U mnie też berberysy kolumnowe...ale kolor to może też jak u Ciebie(cudenka)..z 3-ch jeden bardziej zielonawy ale okaże się jesienią.
Ogródek Iwony 23:14, 29 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)
dzięki...wszystkie pięknie zestawione u Ciebie i decyzja co do wyboru do łatwych nie należy.Mam u siebie Red Baron dopiero od wiosny i drugi wybór to musi paść na miskanta...tylko którego;Morning Light- mimo że pytałam o wysoki-..bardzo na tak.Jak spotkam w jakiejś szkółce to na jednym nie spocznę
pozdrawiam

Miskant LM to numer 1
Bardzo go lubię. To była pierwsza trawka w moim ogrodzie. Zobacz, jesienią fajnie odznaczał się na rabacie:

Ogródek Iwony 22:36, 29 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Iwonko, jakie trawy masz sprawdzone i polecasz?? ja w tym temacie cieniutkaa widzę,że masz.

Ewa, trawy, to nowa przygoda. Sprawdziłam u ciebie, ze interesują cię wysokie. Te, co mam, są albo od jesieni albo od wiosny. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale zaglądający tu na pewno skomentują i doradzą.
Niewiem, czy to dobre tło okrywowe, bo o tej porze jeszcze nie wszystkie są wysokie, niektóre dopiero rosną. Ale ja nie mam doświadczenia, może tak jest u mnie dlatego, ze sadzone wiosną, muszą się przyjąć na nowym miejscu?
To jest Miskant Gracilimus, posadzony jesienią, najładniej przyrósł od wiosny:

Następny, to Miskant Variegatus. Białozielony.

Potem Miskant Klaine Fontanne

Miskant Grosse Fontanne - wyższy, rośnie w plecach róży w połączeniu z perovską i werbeną. Tych jeszcze nie widać.

Następny, dekoracyjny i niższy Miskant Morning Light

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:23, 29 cze 2015

Do góry
Wiele roślin jest tam tymczasowo, jak miskant olbrzymi. Gryzę się strasznie, jak to zrobić, żeby było ładnie, a nie od linijki...

Środkowy fragment obsadziłam trawami, werbeną, jeżówkami.

Babko, pisałam kiedyś o różnicy we wzroście miskantów ml. Po lewej jest mały, przesadzany wiosną, po prawej jest ten który rośnie w tym miejscu drugi rok. Oba nabyłam w tym samym czasie...

to samo miejsce od tyłu
Sosnowo 20:41, 29 cze 2015

Do góry
Witaj Jolu
Miło mi, że mnie jeszcze pamietasz - ja pierwszych ogrodowiczan też pamietam - pozdrownienia dla Ciebie
Tak, to miskant morning light - za niedługo zdminuje chyba całe wrzosowisko
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 12:14, 29 cze 2015

Do góry
A oto plan na następne zagospodarowanie ścianki którą mam w ogrodzie

1-lawenda bądź szałwia
2-miskant chiński Zebrinus
3- trawa czerwona Imperata Red Baron
4-ścianka wodnna
ścianka wytynkowana będzie na biało w donicach po boku kamyki i koło ścianki
Co o tym myślicie czy idę w dobrym kierunku czy znów zbaczam z drogi
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:06, 29 cze 2015

Do góry
Jestem chwilowo z telefonu wiec nic nie pisze i zagladam tez tylko tak "jednym okiem "
Dziękuje za miłe słowa
Co do Hameln to zobaczymy w takim razie jaka urośnie u mnie
Karola, a może ty masz mniejszą odmianę ?
Ja mam jedna taką little coś tam, drugi rok u mnie i ma ok 35 cm średnicy w tej chwili, ale jeszcze rośnie, w zeszłym roku była całkiem malutka

a jeśli chodzi o "porządną" rabatke to nie wytrzemalam i miedzy perowskie disadzilam jeszcze szałwię ciemno niebieską

Nie mam teraz jak wstawić fotki ale mam miskanta do identyfikacji
bo nie jest to maleparthus
Liście wyrastają gęsto i są wąskie jak u ML
tylko ML ma takie szarawe a te są zielone, chociaż tez z paskiem..
Jaki miskant najbardziej prawdopodobny ?
Ogród w Puszczykowie 22:33, 28 cze 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

pod grujecznkami w pierwszej linii przywrotniki, za nimi szałwie i na końcu jarzmianki oraz miskant ML, kory póki co brak, więc deszcz bryzga na roślinki

rdest Darjeeling Red powoli pochłania trzmieliny
ale jest cudny, na razie jeszcze go nie ograniczam

Wietrzyku, mam pytanie odnośnie rdestu - jak myślisz, czy da radę pod dużymi klonami? Chciałabym, żeby zadarnił skarpę i ziemię dookoła tawuł van houtte'a.
Ogród Magdalenka 20:33, 28 cze 2015

Do góry
Miskant Variegatus.

Tatarak po deszczach ożył i podniósł się do góry . Ma trochę brązowych liści, ale daje zdecydowany kolor na rabacie.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:55, 28 cze 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
To ja znowu źle zrozumiałam
To co piszesz i pokazujesz gracki to ja sądziłam, że to miskanty ML.
Czyli gracki są większe od miskantów?
Pięknie wyglądają

Mirelka patrząc się na tą rabatkę masz takie trawy:

Po lewej stronie, na samym końcu (wysokie zielone) to Miskant chiński Gracilimus

Z przodu rabaty carex Ice Dance
Za nimi Imperata cylindryczna Red Baron
I z tyłu(prawie białe trawki) Miskant chiński Morning Light

Gracilimus rośnie wielki, u mnie w poprzednim sezonie miał ok.180 cm.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies