Hej Mnie się podoba na pewno szmaragd i miskant ML.
Nie mam przekonania co do berberysów niskich. Bo dlaczego niskie mają być, nie będzie ich widać chyba. A poza tym berberysy mi się kojarzą jako takie "ostre", juka też jest "ostra" No wymyśliłam No to kończąc, raczej bym tu posadziła coś takiego bardziej .. miękkiego I chyba wyższego, na pośrednie piętro A może drzewo jakieś w tym kącie by pasowało??
Kończę wymyślanki/mieszanki, bo specjalistą nie jestem
Na pewno ktoś Ci lepiej i konkretniej doradzi Macham i pozdrawiam
Paulino - dzisiaj kupiłam azalie japońską i też muszę ją ustawić. Muszę jeszcze cisa kolumnowego dokupić.
Przesadziłam jednego klona palmowego z tej rabaty, bo zupełnie ma spalone liście, mam nadzieję, że odbije.
Zrobię fotki i dam Ci znać Dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy
Trawy już też mam wybrane, ale muszę dopiero zamówić miskant ML, carex evergold i carex the beatles
Iwcia pierwsza fotka powalająca jak w akwarium czerwoniaste róże cudo no i lilie przepiękne ślicznie ślicznie praca nie poszła na marne to widać wiec teraz podziwiać pewnie fajnie się siedzi na tarasiku co ? boziole
Ha, wiem, że bardzo popularny na forum jest miskant, ale ja akurat jestem fanką prosa rózgowego, ładnie mi rosną też palczatka miotlasta i tzw trawa preriowa. Ładny efekt daje też ostnica (stipa), ale ona zimuje tylko w ciepłe zimy. Do półcienia fajna jest hakonechloa, ale ona dość wolno rośnie, albo jakieś turzyce.
Mój miskant ma już chyba 4 rok ( sadzonki maciupkie przy zakupie), rosły koło siebie 2 egzemplarze, jeden bardzo chorował więc go przeniosłam koło wejścia do domu dając mu ostatnią szansę ( właściwie to chciałam zasłonić skrzynkę do gazu i w tym czasie nic mi innego nie przychodziło do głowy.) Przeprowadzka okazała się dla niego zbawienna rośnie jak szalony ( ciężka gliniasta ziemia), jego brat jest tak samo gęsty ale dużo niższy( z powodu domieszki kory ?)
to dobrze typowałam) prześlicznie;teraz to już bez wahania muszę go mieć.U mnie też berberysy kolumnowe...ale kolor to może też jak u Ciebie(cudenka)..z 3-ch jeden bardziej zielonawy ale okaże się jesienią.
Ewa, trawy, to nowa przygoda. Sprawdziłam u ciebie, ze interesują cię wysokie. Te, co mam, są albo od jesieni albo od wiosny. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale zaglądający tu na pewno skomentują i doradzą.
Niewiem, czy to dobre tło okrywowe, bo o tej porze jeszcze nie wszystkie są wysokie, niektóre dopiero rosną. Ale ja nie mam doświadczenia, może tak jest u mnie dlatego, ze sadzone wiosną, muszą się przyjąć na nowym miejscu?
To jest Miskant Gracilimus, posadzony jesienią, najładniej przyrósł od wiosny:
Następny, to Miskant Variegatus. Białozielony.
Potem Miskant Klaine Fontanne
Miskant Grosse Fontanne - wyższy, rośnie w plecach róży w połączeniu z perovską i werbeną. Tych jeszcze nie widać.
Następny, dekoracyjny i niższy Miskant Morning Light
Wiele roślin jest tam tymczasowo, jak miskant olbrzymi. Gryzę się strasznie, jak to zrobić, żeby było ładnie, a nie od linijki...
Środkowy fragment obsadziłam trawami, werbeną, jeżówkami.
Babko, pisałam kiedyś o różnicy we wzroście miskantów ml. Po lewej jest mały, przesadzany wiosną, po prawej jest ten który rośnie w tym miejscu drugi rok. Oba nabyłam w tym samym czasie...
Witaj Jolu
Miło mi, że mnie jeszcze pamietasz - ja pierwszych ogrodowiczan też pamietam - pozdrownienia dla Ciebie
Tak, to miskant morning light - za niedługo zdminuje chyba całe wrzosowisko
A oto plan na następne zagospodarowanie ścianki którą mam w ogrodzie
1-lawenda bądź szałwia
2-miskant chiński Zebrinus
3- trawa czerwona Imperata Red Baron
4-ścianka wodnna
ścianka wytynkowana będzie na biało w donicach po boku kamyki i koło ścianki
Co o tym myślicie czy idę w dobrym kierunku czy znów zbaczam z drogi
Jestem chwilowo z telefonu wiec nic nie pisze i zagladam tez tylko tak "jednym okiem "
Dziękuje za miłe słowa
Co do Hameln to zobaczymy w takim razie jaka urośnie u mnie
Karola, a może ty masz mniejszą odmianę ?
Ja mam jedna taką little coś tam, drugi rok u mnie i ma ok 35 cm średnicy w tej chwili, ale jeszcze rośnie, w zeszłym roku była całkiem malutka
a jeśli chodzi o "porządną" rabatke to nie wytrzemalam i miedzy perowskie disadzilam jeszcze szałwię ciemno niebieską
Nie mam teraz jak wstawić fotki ale mam miskanta do identyfikacji
bo nie jest to maleparthus
Liście wyrastają gęsto i są wąskie jak u ML
tylko ML ma takie szarawe a te są zielone, chociaż tez z paskiem..
Jaki miskant najbardziej prawdopodobny ?
Wietrzyku, mam pytanie odnośnie rdestu - jak myślisz, czy da radę pod dużymi klonami? Chciałabym, żeby zadarnił skarpę i ziemię dookoła tawuł van houtte'a.