Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:00, 06 kwi 2016

Do góry
Mysza napisał(a)

Mam też takie bratki i mam wrażenie że te, tzn. te moje są większe niż inne które do tej pory kupowałam. Cudnie, niebieściutko

Naskrzypiałam u Ciebie trochę
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:59, 06 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
nie wiem czy przesadzana jesienią Nigra żyje, słabo pąki widać, niby coś tam jest, ale ...

Moja Nigra po przesadzeniu jesiennym ma się dobrze Wczoraj już pierwsze kwiaty uchwyciłam
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:56, 06 kwi 2016

Do góry
Wiosenne pączki w deszczu
serduszka

smagliczka

mahonia

brunera
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:56, 06 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
I moja gwiaździstą wczoraj cieszyła oczy. Dziwne ze spotkała się w kwitnieniu z Soulanginea. Zawsze pierwsza była. To nic obie cieszą bardzo a jak Henryk? Zaczyna kwitnąc?
Nawet moja Yellow River juz planuje zakwitnac. Oby wiatrow. Tym roku nie było, bo orzymrozków w ciagu dwoch tygodni nie zapowiadają ale równie niedobre dla moich magnoli sa wiatry
\
Henryk pęka Reszta jeszcze czeka

Zanosi się na deszcz to zrobiłam bieg z aparatem..

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:55, 06 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Dziś dotarła do mnie przesyłka z zawilcami wielkokwiatowymi

Dziękuję bardzo motylku

to są te co kwitną wiosną?
Typografia ogrodu 12:51, 06 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Widzac grujeczniki Kasi az pobieglam moje zobaczyć choc jedna noga juz pod prysznicem bylam
Sa liscie na wszystkich

oo grujeczniki, ostatnio mój główny temat
jak wkońcu je posadze to mam nadzieję że też tak bujna jak u Ciebie
nie przypalają się na słońcu? bo u Ciebie chyba jak u mnie jeszcze dużo słońca wszędzie..
Mały balkon półokrągły 12:49, 06 kwi 2016

Do góry
Pod ręką mam tylko coś takiego, jak będę w domu wrzucę coś dającego lepszy obraz sytuacji

Z Pszenicznej ... 12:45, 06 kwi 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Dwa odcienie różu, oba pasują do vanilek
ja w tym roku też rozmnażam, w ubiegłym udało mi się zrobić 13 sadzonek

Cudniaste. Uwielbiam takie kolory w ogrodzie
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:45, 06 kwi 2016

Do góry
na tej fotce widać 2 sztuki żółtego bukszpanu - jak myslicie można je ciąć w kulkę czy jednak w jakąś inną formę ????????????????????????????

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 12:45, 06 kwi 2016

Do góry
Gosiu, Blyxa, miło Was widzieć, tym bardziej, że już grzywkę z oczu zdjęłam!
Tak, tak, za trawniki i kosiarki już trzeba się brać, niech no tylko deszcz bardziej pokropi! Miłego dnia Wam!

Czasem słońce czasem deszcz 12:38, 06 kwi 2016

Do góry
A dzisiaj i słońce i deszcz zarówno w pogodzie jak i w głowie
stwierdziłam że na zmartwienia najlepiej robi kancikowanie i wyrywanie chwastów

hacone żyje

narcyzy się otwierają

tu na obwódkę posadziłam ice dance- 3 sztuki- tyle miałam i nie wiem czy dokupić jeszcze czy zmienić- może na montana- tyle dobrego o niej u Mażenki
Ogródek Iwony II 12:34, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Przy takiej wiośnie to jest co fotografować
Iwonko, szczególną sympatią darzysz niebieski (bo jakoś nie kojarzę), czy zbieg okoliczności?

Ja korekcyjnie bukszpany muszę ciachnąć, bo poczochrane całe. Ale faktycznie, zawsze w czerwcu cięłąm, jak już ładnie podrosły

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:31, 06 kwi 2016

Do góry
Witam! Zapoznałem się w 3/4 z wątkiem. Niestety szkoda, że po poradzeniu się okolicznych ogrodników.

Powierzchnia 160-170m do posiania na ten moment. W przyszłym roku bok domu i przód po wykonaniu kanalizy.
Gleba gliniasta. Z tyłu widać skarpę, cała żyzna ziemia została wywieziona. Wcześniej były tutaj pola uprawne.
Skarpę zostawiam na dalszy etap prac.

Użytkowanie "weekendowe", grill, dzieci kilka razy w sezonie pokopią w piłkę, jakiś kocyk rozłożony

Brak chwastów, brak roślinności, zero żywotności, znalazłem jedną dżdżownicę na całej powierzchni.

Teren nasłoneczniony, od 10-10:30 słońce na ogrodzie. Koło 17 jak słońce nisko jest przysłonięte przez drewutnie i dom naprzeciwko.

Po lewej stronie planuje posadzić jeszcze tuje po długości, tylko nie wiem czy nie zabiorą zbyt dużo słońca? Będzie też altana, ścieżka z gnejsu i rabaty jednak z racji prac domowych zostawimy to najprawdopodobniej na przyszły rok.
W tym roku chcemy się pozbyć gliny przed domem i mieć ładną trawę

Z operacji które wykonałem

1) przekopanie całości na głębokość szpadla
2) wygrzebanie kamieni, śmieci, gruzu
3) podwójny przejazd glebogryzarką
3) nawiezienie ~4 ton piachu
4) zmieszanie glebogryzarką na głębokość 15-20cm
5) rozsypanie 45 worków torfu l i 30 worków substratu torfowego razem ~5600-5700l
6) lekki przejazd glebogryzarką
7) wstępnie zagrabiony teren i zwałowany
8) pH 6-6,5 mierzone kwasomierzem z płynem Helliga (gleba gliniasta pH też w tym zakresie bez przemieszania)
9) zapoznanie się z lekturą na forum.....

Szykuję się do wyrównania terenu i zrobienia spadu w stronę skarpy za pomocą desek i łaty.
Jednak cały czas mam spore wątpliwości co do gleby tym bardziej po przeczytaniu tego wątku.
W planach mam oddanie ziemi na badania do OSChR. W okolicy problem jest z czarnoziemem, wszyscy co brali strasznie narzekają na szkło, kamienie i śmieci które wychodzą po deszczu nie wspominając o chwastach. Drugi problem polega na tym, że glebę mam już aktualnie na wysokości tarasu więc jeżeli chciałbym coś dowieźć musiałbym wywozić ziemię....
Może trawa z rolki? Chociaż nie ukrywam że wolałbym nie iść aż tak na łatwiznę, taka trawa przy złym podłożu prędzej czy później przestanie być atrakcyjna. Koszty też nie należą do niskich a teraz dużo do zrobienia w domu

Na aktualne warunki przedstawiciel Barenbruga polecił mi Watersaver jednak Kostrzewa Trzcinowa kompletnie mi nie odpowiada więc polecono mi green universala który z racji Kostrzewy czerwonej wydaje się ciekawszy. Początkowo myślałem o Elite, jednak stwierdzono że kompletnie się nie nadaje na te warunki.

Prosiłbym o doradzenie jak wybrnąć z danej sytuacji.

gleba po przekopaniu, częściowo wilgotna

Poniższe zdjęcia po wykonaniu wszystkich czynności opisanych powyżej, przed wykonaniem zdjęć padał deszcz.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 12:26, 06 kwi 2016

Do góry
Mysza napisał(a)
Dzisiaj deszczowo, ale pstryknęłam cosik

Od Kasi pobiegłam sprawdzić moją Pisardii i okazało się, że startuje

Od razu wiosną zapachniało
Nasadzenia doniczkowe też pochwalę - cudnaśne te bratki u Ciebie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:23, 06 kwi 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Te same bratki miałam w ubieglzm roku, kwitlz i kwitlz... wariuje mi klawiatura...
Prawie - jak ogród 12:23, 06 kwi 2016

Do góry
Wiosna u mnie na całego, ruszyły nawet miskanty

Nisko przycięte hortki wypuściły mnóstwo nowych pędów
Anabelki jak zwykle wyrastają z ziemi...

Magical moonlaight też ładnie się rozkrzewi...

I limka...

To wlasnie Ja 12:23, 06 kwi 2016

Do góry
Mam juz zamysł na mój wymarzony taras, o to takie moje nieporadne rysuneczki

Poniżej jeszcze trochę moich wiosennych odkryć

Pogubiłam się po drodze... 12:21, 06 kwi 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
sesleria skalna

Skłaniam się ku niej ładnie startuje a robale obrzydliwy
Kiedyś będzie tu ogród 12:17, 06 kwi 2016

Do góry
Kropi deszczyk i czas na wymuszoną przerwę na kawę. Choć mógł jeszcze z godzinkę poczekać, bo zostały mi trzy porzeczki do przesadzenia. I wtedy porządnie popadać i podlać. Ale cóż ....

Miałam dzisiaj towarzyszy przy przesadzaniu- pliszki. To chyba najmniej strachliwe ptaki jakie miałam okazję poznać. Niemal pod szpadel wchodzą. Mazurki obserwowały z daleka. Robiły nalot na świeżo ruszona ziemię jak odchodziłam na bok.

A rano odwiedził mnie kopciuszek.

Prawie - jak ogród 12:11, 06 kwi 2016

Do góry
Udało mi się wreszcie zakupić planowane amanogawy. Nie są zbyt wypasione, ale ja do cierpliwych należę Wzięłam ostatnie, wiec cieszę się, ze w ogóle udało mi się je kupić
Moje wisienki:

Hmm, same bambusy widać na zdjęciach, Trzeba wierzyć na słowo

I nie byłabym sobą, jakbym nie przygarnęła tych cudnych pelargonii

WIęc wkrótce nastąpi zmiana aranżacji doniczkowych choć prymule nadal dzielnie się trzymają...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies