Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z zegarem 20:07, 08 lis 2021

Do góry
effka napisał(a)
Wyglądają jak dorosłe Lucasy hmm. Na Fastigiate one raczej nie wyglądają.
Swoją drogą, chyba będę musiało mojego Lucasa zacząć ostro ciąć, żeby mi nie wybujał w szerz taki olbrzymi

Może to być Lukas. Polacy nie gęsi swoje drzewa też mają. W 2005-2010 roku już Szkółkarze mieli takie drzewka w sprzedaży. Holendrzy czy Belgowie?

https://www.drzewa.com.pl/grab-pospolity-lucas-carpinus-betulus-lucas.html

Graby nie mają więcej jak 10 lat od posadzenia. W Polsce osiedla są bardzo bogate w zielen przynajmniej w Wawie. Raczej inwestorzy zatrudniali projektantów zieleni. Wprowadzając się do mieszkania osiedla już były zagospodarowane było to wliczone w cenę.
Więc niektóre drzewa są z wyższej półki czyli drozsze. Na Ursynowie jest bardzo dużo pięknych grabow. Miałam nawet zrobić fotki może jutro zrobię fotki. Ale jakie to są Lukas czy fastigista nie wiem.

Ptasi gaj 19:32, 08 lis 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Świetnie wyglądają te rośliny pośród kamieni. Widać, że to nie jest ich pierwszy sezon .

Zresztą widać, że wszystkie rośliny Cię lubią. Chyba nie masz z nimi żadnego problemu. Są takie osoby, którym wszystko ładnie rośnie .

To berberysy? Piękny kolor

Agnieszka te berberysy są ładne cały sezon. Jak zaczynają wiosnę piękny kolor listeczkow (wiosna młode pędy po przycięciu) a jesienią jak widzisz polecam.
Jednak trzeba je przycinać i trzymać je w ryzach.

Ptasi gaj 19:18, 08 lis 2021

Do góry
Monika83 napisał(a)
.
Wyglądają na zdrowe bo nie mają nawet żółtych liści, może masz po prostu wolno rosnące odmiany ja też takie mam.Nie mogę znaleźć u ciebie zdj hortki princes diana,też mam ją od niedawna młodziutki krzaczek i nawet nie licze ze za kwitnie wiosną.

Zdrowe są tylko kwitnienie byle jak, liście żółte już obleciały.
Monika nie mam jeszcze miałam kupić w tym roku. Najpierw czekałam miały być w pobliskiej szkółce i nie dostarczyli później wakacje już jej nie szukałam
Princes Diana właśnie kwitnie na pędach starych i tegorocznych.
Przynajmniej bym jedna ogrodowej kwitnąca miała.
Moja ogrodowa tylko raz kwitła w pełni w 2018 roku. Wiosna nie było przymrozku. Ma bardzo ładny różowy kolor.

Ptasi gaj 18:53, 08 lis 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu kiedy powinnam zakopczykować róże na rabacie i czy coś jeszcze powinnam zrobić z nimi przed zimą? Pierwszy rok z różanką i tak trochę błądzę

Rosnące róże w żwirze w ogóle nie kopczykuje przykrywam (nakrywamy na przycięty krzak) plastikowymi donicami obciążam kamieniem aby nie sfruneły. Ja prawie wszystkie róże jesienią przycinam oprócz pnących.
Nie wszyscy przycinają.

Jeżeli mam posadzone w gruncie bez żwiru kopczykuje po pierwszych przymrozkach. Mam już przygotowana ziemię kompostowa część ml otyka obkopie i przysypuje kompostem
Ptasi gaj 18:46, 08 lis 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Elu, pewnie mają zbyt sucho. No i pewnie dobrze byłoby podkrzesać sosny i wpuścić więcej światła

Milus co jak co ale ja podlewam mam swoją studnie to wody nie żałuję.
Tak jak napisałam chyba mają za mało światła. Jeszcze wiatr im może dokuczać. Tuje trochę podrosły więc może będą lepiej zimę przechodziły.

Inna sprawa jak wiesz w tym roku rododendrony słabo kwitły jaka to przyczyna paczki kwiatowe zbrązowiała może zmarzły nie wiem.

Mam jednego rodidendrona co przy domu ten jest zawsze niezawodny. Trochę go tam robak obgryza ale kwitnie i ładnie rośnie. Ta dziura to efekt zrywania przekwitlych kwiatów.

Ptasi gaj 18:28, 08 lis 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Kolorów nie brak, gdzie nie spojrzysz, każdy inny, a liście jeszcze lecą. Sprzątania nie brak, ale bliżej końca. Kaliny zimozielone rosną bardzo szybko. Póki jestem w stanie dosięgnąć, tnę. Moje były byle jakie, teraz wielkie. W tym roku skracałam mocno i w kolejnych latach nadal juz muszę.
Mnóstwo roślin masz, ja już ograniczam się bardzo.
Pozdrawiam Elu

Milka chciałabym zachować krzaczek Kaliny zimozielone góra do 2 metrów. Piszesz, ze przycinasz a kiedy ja tniesz.

Często widuje Kaliny bardzo wysokie a dołem łyse. Niedaleko jest długi szpaler pod budynkiem. Kalina na dodatek liście zrzuca
Mam dużo roślin ale też areał spory. Od połowy września liście grabie już drugi miesiąc. Jak patrzę na rabatach liści mnóstwo tam zostawiam będzie więcej pruchnicy.

Nasiona w sobotę zebrałam jeszcze z Jeżowek, rudbekii żółtej bylinowej, szałwii omaczonej jest bardzo ładna jeszcze kwitnie. Trzeba ją posadzić w większej Kępie wtedy jest efektowna jak werbena nawet ładniejsza. Szkoda, że się sama nie rozsiewa a może wypróbuję wytrzepać trochę na ziemię u mnie szałwia to nowość.

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:44, 08 lis 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Może się doczekam takiego gąszczu hakomki i rododendronów.

Jednak u ciebie więcej liści na krzakach i koloru jest.
Miskanty mam powiązane zanim ciepło i sucho. Jeszcze rozplenice niech narażie się bujają na wietrze.
Teraz to berberysy kolor dają są piękne ale te kolce.

Pewnie, że doczekasz.
Jeszcze jest zielono i kolorowo. Te wielkie berberysy płoną, ale stale o nich zapominam.
Ja jeszcze nie wiążę, bo inna robota najpierw. A najgorzej wiązać trawy, w których mrówki, tak ziemia wysoko wyciągnięta w nich, że szok.
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:42, 08 lis 2021

Do góry
Milka są preparaty do skarlania roślin zobacz w necie.
Ez kupię wiosna i podsypie rzeczywiście kwiat piękny a łodygi suche.

Ela szukałam i nie znalazłam
Ptasi gaj 16:24, 08 lis 2021

Do góry

Mirka nie wiem o które berberysy ci chodzi. Te przebarwiające się na żółto przy dereniach czerwonych. Staram się ciąć jeszcze o 20 cm niżej niż teraz są.
Doszłam do wniosku, że lepiej ciąć niżej później mają zielone odrosty nie zdrewniałe i drugi raz łatwiej ciąć. Nie tnę w kulki tylko kanciaste.

Teraz dopiero patrzę jednego nie przycięłam.
Ten po lewej cały dzień w słońcu ten po prawej półcień jeden i ten sam rodzaj przysypany igliwiem z metasekwoja

Kolorów nie brak, gdzie nie spojrzysz, każdy inny, a liście jeszcze lecą. Sprzątania nie brak, ale bliżej końca. Kaliny zimozielone rosną bardzo szybko. Póki jestem w stanie dosięgnąć, tnę. Moje były byle jakie, teraz wielkie. W tym roku skracałam mocno i w kolejnych latach nadal juz muszę.
Mnóstwo roślin masz, ja już ograniczam się bardzo.
Pozdrawiam Elu
Ptasi gaj 16:20, 08 lis 2021

Do góry

Monika dziękuję.

Idealne piszesz a jednak nie za bardzo tam rosną nie wiem jaka to przyczyna.
Może jeszcze za wcześnie 3 rok tam rosną. W kwaśnej ziemi i nawoze też dobrze. Tam nie ma specjalnie dużo słońca. Wiosna chcemy przyciąć sosny i wpuścić trochę słońca.

Mam tam tylko obok hortensje rosną też nie za bardzo.

Elu, pewnie mają zbyt sucho. No i pewnie dobrze byłoby podkrzesać sosny i wpuścić więcej światła
Ptasi gaj 14:01, 08 lis 2021

Do góry

Monika dziękuję.

Idealne piszesz a jednak nie za bardzo tam rosną nie wiem jaka to przyczyna.
Może jeszcze za wcześnie 3 rok tam rosną. W kwaśnej ziemi i nawoze też dobrze. Tam nie ma specjalnie dużo słońca. Wiosna chcemy przyciąć sosny i wpuścić trochę słońca.

Mam tam tylko obok hortensje rosną też nie za bardzo.
.
Wyglądają na zdrowe bo nie mają nawet żółtych liści, może masz po prostu wolno rosnące odmiany ja też takie mam.Nie mogę znaleźć u ciebie zdj hortki princes diana,też mam ją od niedawna młodziutki krzaczek i nawet nie licze ze za kwitnie wiosną.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:47, 08 lis 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Może się doczekam takiego gąszczu hakomki i rododendronów.

Jednak u ciebie więcej liści na krzakach i koloru jest.
Miskanty mam powiązane zanim ciepło i sucho. Jeszcze rozplenice niech narażie się bujają na wietrze.
Teraz to berberysy kolor dają są piękne ale te kolce.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:41, 08 lis 2021

Do góry
Milka są preparaty do skarlania roślin zobacz w necie.
Ez kupię wiosna i podsypie rzeczywiście kwiat piękny a łodygi suche.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:08, 08 lis 2021

Do góry

Piękne są. Dużo masz ciemierniki w czy już ci kwitną? U mnie białe zaczynają powoli kwiaty wychodzić. Inne kolory jeszcze mam małe.

Działkę mam na wydmuchowie więc z każdej strony wieje o ogrodowych hortensjach mogę pomarzyć.
Jedynie bym te niebieskie przygarnęła mój ulubiony kolor.

Jeżeli chodzi o rododendrony nie powiedziałabym, że one takie łatwe w uprawie. Już kilka razy podchodziłam do uprawy.
Azalie tak nie mam z nimi problemu, mączniaka nie mają aby nie zapeszyc.

Jeszcze raz ponawiam pokaż fotki panoramy ogrodu jest pewnie duży
.
Ciemierniki mam tylko 4,a kwitnie teraz ten pełny czerwony i biały niger szykuje się do kwitnienia.

I mam też korsykańskiego ale on jesienią nie kwitnie wogule. Zdj z wiosny korsykański.

Na ładną panoramę ogrodu to będę musiała poczekać z dobre parę lat bo wszystko małe jest np świerki,sosny rodki.kiedy to urosnie eh.

Dalsza część ogrodu który jeszcze nie skończony, tutaj pociągnę rabate dalej w taki łuk
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:44, 08 lis 2021

Do góry

Monika widać że masz dużo pięknych roślin i to w dużych ilościach. Pokazujesz nam piękne azalie, rododendrony, hortensje, hosty wypasione i inne.
Dużo azalii mam takich jak ty u mnie azalie niektóre maja po 7 lat.
Młodsze mam rododendrony. Też mam białego, w tym roku wiosna nie kwitł obmarzly mu pąki, nawiązał nowych i jesienią pojedyncze kwiaty kwitły.
Jednak kwitnie bardzo krótko.
Mam róż. calsap u mnie jakiś rozłożysty. Nie jest taki ścisły.
Mówiono mi abym sądziła co 1,5 m rodki jednak moim zdaniem to za duże odstępy to wszystko zależy jakiego pokroju jest rodek.

Czy ty pod każdy rodek kupujesz ziemię czy masz swoją kwaśną ziemię?

Zobacz piękna hortensja ogrodowa Princes Diana
U mnie nie maja szansy ogrodowe każdej wiosny pąki marzną.

Pozdrawiam
Moje azalie mają po 5lat i niektóre po 3lata a najstarsza 6lat i jest najniższa ze wszystkich. U mnie biały rodek Cunighams też nie zakwitl tej wiosny ale za to budował krzaka. Moje rodki z tych wyższych odm są posadzone co 1,5m a te średniej wys.co 1,3m.Ja nie sądzę rodków w kwaśnym torfie i azali też nie. Sądzę tylko w ziemi kompostowej, wymieszanej z ogrodową. Torf jest jałowy to jak pusty talerz. Gdzieś tu widziałam z któryś z wątków chyba przez Toszke o tym, chociaż ja już wcześniej wiedziałam że tak jest. Bukietowym też nie dawałam torfu, jedynie ogrodowym ale też tylko tym które chce mieć niebieskie.
Ptasi gaj 23:19, 07 lis 2021

Do góry
Świetnie wyglądają te rośliny pośród kamieni. Widać, że to nie jest ich pierwszy sezon .

Zresztą widać, że wszystkie rośliny Cię lubią. Chyba nie masz z nimi żadnego problemu. Są takie osoby, którym wszystko ładnie rośnie .

To berberysy? Piękny kolor

Ptasi gaj 22:39, 07 lis 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu moc kolorów jeszcze masz . Berberysy u mnie jeszcze kolor trzymają .
Powiedz mi jak je nisko wiosną tniesz i w jakim miesiącu?

Mirka nie wiem o które berberysy ci chodzi. Te przebarwiające się na żółto przy dereniach czerwonych. Staram się ciąć jeszcze o 20 cm niżej niż teraz są.
Doszłam do wniosku, że lepiej ciąć niżej później mają zielone odrosty nie zdrewniałe i drugi raz łatwiej ciąć. Nie tnę w kulki tylko kanciaste.

Teraz dopiero patrzę jednego nie przycięłam.
Ten po lewej cały dzień w słońcu ten po prawej półcień jeden i ten sam rodzaj przysypany igliwiem z metasekwoja

Ptasi gaj 22:34, 07 lis 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja lubię metsekwojowe igły bo takie mięciutkie są I kaliny lubię za zapach i jesienne przebarwienia, a te co nie pachną za kwiaty. Skalniak kiedyś w dawnym ogrodzie miałam, ale wtedy był tręd na same kamienie i wyboru roślin skalnych takiego nie było

Tak metasekwoja to jak brzozy wszędzie igliwie tylko miękkie.
Sylwia ja mój skalniak robiłam w 2013 r też nie było wyboru albo ja nie miałam pojęcia o roślinach skalnych. Teraz to dopiero roślin.
Powoli będę wykopywać wyższe iglaki i wszdziac mniejsze rośliny. przez te duże to krzaki to kamieni nie widać.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 22:24, 07 lis 2021

Do góry
Monika83 napisał(a)
I zdj z wiosny

Piękne są. Dużo masz ciemierniki w czy już ci kwitną? U mnie białe zaczynają powoli kwiaty wychodzić. Inne kolory jeszcze mam małe.

Działkę mam na wydmuchowie więc z każdej strony wieje o ogrodowych hortensjach mogę pomarzyć.
Jedynie bym te niebieskie przygarnęła mój ulubiony kolor.

Jeżeli chodzi o rododendrony nie powiedziałabym, że one takie łatwe w uprawie. Już kilka razy podchodziłam do uprawy.
Azalie tak nie mam z nimi problemu, mączniaka nie mają aby nie zapeszyc.

Jeszcze raz ponawiam pokaż fotki panoramy ogrodu jest pewnie duży
Ogród hortensjowo różanecznikowy 22:15, 07 lis 2021

Do góry
Monika83 napisał(a)

Różanecznik Calsap

Azalia Cannons Double.

Monika widać że masz dużo pięknych roślin i to w dużych ilościach. Pokazujesz nam piękne azalie, rododendrony, hortensje, hosty wypasione i inne.
Dużo azalii mam takich jak ty u mnie azalie niektóre maja po 7 lat.
Młodsze mam rododendrony. Też mam białego, w tym roku wiosna nie kwitł obmarzly mu pąki, nawiązał nowych i jesienią pojedyncze kwiaty kwitły.
Jednak kwitnie bardzo krótko.
Mam róż. calsap u mnie jakiś rozłożysty. Nie jest taki ścisły.
Mówiono mi abym sądziła co 1,5 m rodki jednak moim zdaniem to za duże odstępy to wszystko zależy jakiego pokroju jest rodek.

Czy ty pod każdy rodek kupujesz ziemię czy masz swoją kwaśną ziemię?

Zobacz piękna hortensja ogrodowa Princes Diana
U mnie nie maja szansy ogrodowe każdej wiosny pąki marzną.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies