Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Martka 17:38, 01 mar 2022

Aga, z przyjemnością oglądam porządki w stadium zaawansowanym u mnie na razie niewiele z tego, ale pogoda nie pozwala, a za głosem rozsądku Judith podążając stwierdziłam, że do niskich temperatur zmuszać się nie będę.
Za to dziś wypatrzyłam pierwszy pąk krokusa, to dopiero coś, wcześniej nigdy nie miałam krokusów w ziemi
Miskanty cięłam nożycami akumulatorowymi do żywopłotów - ostrze długości 60 cm. Bardzo dobrze się sprawdziły. A wręcz cięcie to była czysta przyjemność.
Jestem ciekawa wiosny u Ciebie...

Gruszka_na_w... 18:40, 01 mar 2022

Nowa12 napisał(a)

Tak mi się wydaje że ma za długie i mało rozgałęzione te gałęzie ale nie jestem pewna więc pytam doświadczonych.

Teraz jej nie tnij. Śliwy źle znoszą cięcie o tej porze roku. Najlepiej przyciąć ją w lipcu, sierpniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nowa12 21:18, 01 mar 2022

Judith napisał(a)

Nie wiem, jakie wyciągniesz wnioski . Ja tnę i mi sie zagęściła, a Basia nie tnie i jej się zagęściła. Ja miałam zalecenia, by w pierwszych kilku sezonach ciąć, Ty - by nie ciąć. I co robić? .
Ja tak mam z różami (mam mikre pojęcie o ich pielęgnacji) - każda rada inna, a niektóre się wykluczają . Gdy sadziłam - znalazłam radę, by miejsce szczepienia zostawić nad ziemią. Teraz się dowiedziałam, że jednak pod ziemią... Makabra .

Ale i tak gdyby nie forum to byłabym dalej głupia ogrodowo. I tak jeszcze jestem ale wydaje mi się że jednak mniej .
Nowa12 21:19, 01 mar 2022

mrokasia napisał(a)
Ja swoją przycinałam kosmetycznie raz - przycięłam ze dwa-trzy pędy, które nadmiernie wystrzeliły do góry. Sama z siebie się pięknie zagęściła. Zaraz wstawię u siebie fotki .

Jak wstawisz to chętnie pooglądam. Bo to nowe drzewo u mnie więc nie przetestowane na każdą ewentualność .
Nowa12 21:24, 01 mar 2022

Martka napisał(a)
Aga, z przyjemnością oglądam porządki w stadium zaawansowanym u mnie na razie niewiele z tego, ale pogoda nie pozwala, a za głosem rozsądku Judith podążając stwierdziłam, że do niskich temperatur zmuszać się nie będę.
Za to dziś wypatrzyłam pierwszy pąk krokusa, to dopiero coś, wcześniej nigdy nie miałam krokusów w ziemi
Miskanty cięłam nożycami akumulatorowymi do żywopłotów - ostrze długości 60 cm. Bardzo dobrze się sprawdziły. A wręcz cięcie to była czysta przyjemność.
Jestem ciekawa wiosny u Ciebie...

Ja krokusy zabiłam bo na trawniku rosły. Ale mróz zastopował widzę wzrost roślin i mnie przy okazji . Dzisiaj tylko wyczyściłam drugą sosenkę. 3 wiadra uzbierałam igieł. Gdzieś czytałam że można je kompostować ale na razie wywaliłam do bio.
I dzisiaj mnie natchnęło że wymienię na jednej małej rabatce grys mariankę na korę. Bo wiecznie ten kamień upaprany i zasyfiony a odkurzanie tylko trochę załatwia sprawę. Dam korę będzie spokój .
Nowa12 21:25, 01 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Teraz jej nie tnij. Śliwy źle znoszą cięcie o tej porze roku. Najlepiej przyciąć ją w lipcu, sierpniu.

Dzięki za informację bo tego nie wiedziałam.
Judith 21:48, 01 mar 2022

Nowa12 napisał(a)

Ale i tak gdyby nie forum to byłabym dalej głupia ogrodowo. I tak jeszcze jestem ale wydaje mi się że jednak mniej .

Wiele moich błędów spowodowanych internetowymi informacjami zostało naprawionych dzięki Ogrodowisku .
A Ty z pewnością nie masz powodów, by twierdzić, ze Twoja wiedza jest mała .
ElzbietaFranka 22:06, 01 mar 2022

Aga tak czytam co wy robicie z tujami.
Nigdy Tui nie czyściłam. Mam szmaragdy i brabanty wszystkie ładnie rosną. Rosną w pełnym słońcu mam podlewanie kropelkowe. Tuje aby ładnie wyglądały muszą być podlewane. Mają dużą powierzchnię górna i szybko wysychają. Mają siatkę korzeni tuż pod wierzchem ziemi.
Jeżeli nie są odpowiednio podlewane mają dużo opadziny. Szczególnie brabanty i nie są gęste.
Aby je zagęścić trzeba je podlewać i przyciąć lekko końcówki.

Pozna jesienią jeżeli jest sucha mocno tuje podlewam.
Nowa12 22:37, 01 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Aga tak czytam co wy robicie z tujami.
Nigdy Tui nie czyściłam. Mam szmaragdy i brabanty wszystkie ładnie rosną. Rosną w pełnym słońcu mam podlewanie kropelkowe. Tuje aby ładnie wyglądały muszą być podlewane. Mają dużą powierzchnię górna i szybko wysychają. Mają siatkę korzeni tuż pod wierzchem ziemi.
Jeżeli nie są odpowiednio podlewane mają dużo opadziny. Szczególnie brabanty i nie są gęste.
Aby je zagęścić trzeba je podlewać i przyciąć lekko końcówki.

Pozna jesienią jeżeli jest sucha mocno tuje podlewam.

Elu masz świętą rację bo widzę po swoich że chudziny są tylko wybujały już ponad siatkę. Proszę eMka od 2 lat żeby je podciął dla zagęszczenia ale on działa zgodnie z zasadą, którą wszyscy znają że jak mu się powie to zrobi i nie trzeba mu co pół roku przypominać .
W tym roku jak się nie weźmie to ja będę musiała.
No i przyznaję się że nie podlewam bo mi jakoś szkoda wody i liczę że tuje sobie poradzą. I radzą sobie ale tracą na jakości i wyglądzie.
Nowa12 23:56, 01 mar 2022

Judith napisał(a)

Wiele moich błędów spowodowanych internetowymi informacjami zostało naprawionych dzięki Ogrodowisku .
A Ty z pewnością nie masz powodów, by twierdzić, ze Twoja wiedza jest mała .

Tak, zwłaszcza w głowę wchodzi ta wiedza zdobyta na własnych błędach i porażkach ogrodowych .