Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

W cieniu - zacieniona 20:55, 09 maj 2015

Do góry
Pierwszy raz wczoraj zastosowałam środek na ślimaki. Obżarły już częściowo floksy wiechowate, zabrały się za szałwię muszkatołową, siedzą na funkiach i kto wie, co im jeszcze smakuje...

Sporą robotę masz za sobą, a w domu trochę luzu, skoro tyle roślin do ogrodu wyniosłaś.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:21, 09 maj 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Front

Dlaczego chcesz floksy przenosić? Pasuj, a jak przekwitną je przytnij i nie będą wogle widoczne... do wiosny. Agata pokazywała że swoje przycina i są ładniejsze. Ja też dawno temu przycinałam i nic im nie było.
Mała Ogrodniczka szuka inspiracji 11:51, 09 maj 2015

Do góry
Przedstawiam skarpę mojego skromnego autorstwa. Jako zielone tło posadziłam Tuje Szmaragdowe, które z każdym rokiem coraz wyżej wzbijają się ku niebu. Z przodu Róże Okrywowe i Miniaturowe, Lawende, Wrzośce. Dla urozmaicenia pojawiły się Cyprysiki Groszkowe i Berberysy. Dwa tygodnie temu nie mogąc oprzeć się dosadziłam Floksy, w moich ulubionych kolorach. Teraz cierpliwie czekam, aż różyczki puszczą pierwsze pączki. Czy Waszym zdaniem warto coś jeszcze dosadzić, czy jednak za dużo dzieje się na skarpie? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 09:02, 09 maj 2015

Do góry
Tegoroczna trawka boooska. Moja wschodzi jakoś dziwnie partiami i wzejść nie może
Dlaczego nie masz rabaty z hortensjami?
Floksy są przecudne
Nasz przydomowy ogródek 08:40, 09 maj 2015

Do góry
Floksy, irysy i paprocie.

A berberysy szykują pokarm dla ptaszków na zimę.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 07:51, 09 maj 2015

Do góry
Ciekawe czy ten ząbek czosnku trzeba codziennie rozcierać?, Ja mam ponad 50 krzaków róż, musiałabym chyba założyć hodowlę czosnku
Lawanda też miała odstraszać mszyce i inne szkodniki, mam pod różami od lat lawendę i mszyce nic sobie z niej nie robią
Tymianek u mnie często przemarza, zapominam go jesienią okryć.
Floksy na skarpie prześliczne, i skarpa wcale nie straszy
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:54, 08 maj 2015

Do góry
Coś mi jednak kwitnie To floksy na tymczasowym miejscu. Ta skarpa będzie poszerzona o metr tak jak widać tą zieloną butelkę i podbudowana kamieniem ,ale wszystko jeszcze w powijakach .Kiedyś być może będzie efektowna. Dzisiaj natomiast straszy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:27, 08 maj 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Przy tak dużym ogrodzie jak Twój to zawsze jest coś do zrobienia. Ja mam dużo mniejszy ogród i za każdym razem gdy do niego wychodzę coś robię. Podziwiam zatem ilość włożonej pracy w ten piękny ogród

Zawsze, wiosną, chyba w marcu było jako tako, teraz już nie da się musiałabym nie pracować i robić w ogrodzie codziennie po 7 godzin i tak mało byłoby
Ewa dziękuję pracy naprawdę dużo, czasami jej nawet nie widać.

tu widać, jak wysoko rosną orliki, gonią floksy i dzwonki i indygowiec

z tyłu widoczna trawa, to trawa pampasowa Ravena, 4 lata czekam na kwiatostan i nici, ale żyje i jest wielka w sezonie, na jesień wybarwia się na fioletowo
z bliska cis Brzeg

w pogotowiu azalie wielkokwiatowe Gibraltar
Ogród Małej Mi - sezon 2015 01:04, 08 maj 2015

Do góry
Przerażenie mnie ogarnia na wieść o tej śliskiej pladze! Współczuję...

U mnie skorupiaki systematycznie zżerają floksy wiechowate. Dziś w kilka minut koło setki zebrałam. W jałowcach się kryją, w bergenii. A host tak pożartych jak w zeszłym roku nie chciałabym mieć.
Bajkowy ogród Weroniki 21:52, 07 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Całkiem niemały kawałek ziemi macie pod tym lasem , warto go wykorzystywać szczególnie latem cień jest w cenie. Pięknie i jak zwykle kolorowo, a co Ty kombinujesz z tymi floksami , ma ich nie być? Ja chcę żeby były , takich ślicznych i aż tylu nikt nie ma. Będę o Was myśleć w weekend. Mam nadzieję, że mi się nie oberwie po Waszym powrocie za namawianie do wyjazdu.

Bogdziu, floksy do mnie przylgnęły na stałe. No chyba, że je coś przerośnie. Też będę o Tobie myśleć. Chciałabym zobaczyć te aleje "pnących lilii", które widziałaś w Holandii, wciąż je mam przed oczami.

Floksy były i będą. Bez nich czegoś by brakowało w ogrodzie.
Trawką możemy się pochwalić, po wertykulacji i azotowaniu doszła do normy.

Zapychają wolne miejsce i są konkurencją dla chwastów.

I niebo dzisiaj jak w Egipcie, błękitne.

A z ilością zdjęć floksowych przesadziłam chyba. To dla Tych, co lubią.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 07:35, 07 maj 2015

Do góry
Pamajo napisał(a)
Aniu, u mnie od niedzieli pada i jest ciepło, i mam zmasowany atak.
Tak jak piszesz żrą wszystko
W sobotę posadziłam obok lilii bratki, na liliach chwilowo ich nie ma ale z bratków ściągam niemal garściami. Martwiłam się, że moje małe floksy tak marnie kwitną a one są po prostu zeżarte
Specjalnie do zbierania kupiłam rękawice jednorazowe.
Granulki, pułapki, zbieractwo a one są i są, i są. Masakra

Jola.... moje lilie też zaatakowane... zaraz jadę po kolejny suplement diety. Nie po to sadziłam rośliny by karmić dziadostwo. Żre to wszytko jak szarańcza. W jedną noc wielką bazylię opitolić??
Ogród Małej Mi - sezon 2015 01:50, 07 maj 2015

Do góry
Aniu, u mnie od niedzieli pada i jest ciepło, i mam zmasowany atak.
Tak jak piszesz żrą wszystko
W sobotę posadziłam obok lilii bratki, na liliach chwilowo ich nie ma ale z bratków ściągam niemal garściami. Martwiłam się, że moje małe floksy tak marnie kwitną a one są po prostu zeżarte
Specjalnie do zbierania kupiłam rękawice jednorazowe.
Granulki, pułapki, zbieractwo a one są i są, i są. Masakra
Ogródeczek 22:46, 06 maj 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Floksy przecudowne
Szkoda że nie moje
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:17, 06 maj 2015

Do góry
Zbierałam 3 godziny.. stoją w wiadrze z solą, a ja nie jadłam od rana i jakoś nie mam ochoty niczego przełknąć.. obskoczyłam jedną rabatę..

Mam odruch wymiotny... do rękawiczki się kleją, są malutkie wiec tylko goła łapa do zbierania.... chyba zaraz cofnę..

Ewa.. wiem co cholery lubią, małych jeżówek już nie mam ...zjadły do samego korzenia

Jedzą wszytko i namiętnie.. .. jedne rzeczy mniej, drugie bardziej.. a jak nie mają co, to jedzą siebie nawzajem.

Ulubione rośliny to krwawniki, jeżówki, agastache, wszystkie zioła (bazylia wielka poszła od wczoraj prawie cała), ubiorek, żagwiny, kocimiętka, lawenda, floksy wszytkie, hosty, irysy, liście krokusów, tulipanów, astry, macierzanka..... zbierałam z miłków, piwonii koperkowej, wbrew mądrym radom fachowców od ślimaków.. jedzą jałowce płożące, czosnki. Zjadają mi nawet stipę !!! chochlę!! Juki!! Rozchodniki i rojniki!! Raczej łatwiej napisać czego nie jedzą.

Do tej pory grasowały, ale było sucho to nie było tragedii, posypałam granulki i jakoś to było. Dziś pokropiło .. ziemia sucha, ale rośliny wilgotne i nastąpił szturm. A wszytko takie małe gówna .....

Będzie wojna!!!

Melduję, że mam do podziału nicienie.. kupiłam duże opakowanie, wychodzi prawie połowę taniej niż kupno małych.. .. przyszło dziś i leży w lodówce.

Chyba wolę opuchlaki niż ślimaki
Ogródeczek 21:06, 06 maj 2015

Do góry
Floksy przecudowne
Żywopłotki cisowe. 20:03, 06 maj 2015

Do góry
Piwonie co dzień paki rosną, to są białe w ubiegłym r. przesadzane.
Potrzebują już wsparcia, ciągle brakuje mi podpór.
Mam tyle do podpierania, że powinnam iść na kurs spawania.

Młode piwonie drugi rok od posadzenia. Bardzo bym chciała by nie pokaprysiły i chciały zakwitnąć. maleńkie były kłącza z wysyłkowej. w sumie mam 38 szt piwonii.
floksy w głębi.

świerki gniazdka jeszcze teraz przekopać muszę, może przyrosty poradzą sobie z szokiem.

Hosty z trawką Baron.
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:52, 06 maj 2015

Do góry
Floksy widziałam, z pewnością się nie znudzą. ładne widoki na góry. Pozdrawiam.
Bajkowy ogród Weroniki 23:54, 05 maj 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Weroniko uwielbiam Twoje zewnętrzne dywany kwiatowe. Sąsiedzi pewnie biorą przykład z Ciebie Pozdrawiam i udanej wycieczki zyczę.

Tak nieskromnie czasem myślę, i cieszą mnie takie widoki.

Floksy i Kajtek to moje znaki rozpoznawcze.

W tym roku nie było zdjęcia z góry. Może jeszcze zdążę zrobić.
Bajkowy ogród Weroniki 23:33, 05 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Ja nie wiedziałam ze to z floksow
One są wieloletnie ?
Co trzeba robić żeby osiągnąć tak cudny efekt ?

Poduchy z floksów, też z żagwinów. Są wieloletnie.
Efekt jest szybko. Nabywasz pierwszą sadzonkę, ona szybko się rozrasta, dzielisz na mniejsze a z nich rosną duże.

W 2010r. dla porównania.

2011r.

2013r.

2014r.
Nie tylko floksy rosną. Niektóre rośliny zmieniły miejsce, bo byłby już busz, np. pęcherznica, weigele, tawuły wczesne...
Bajkowy ogród Weroniki 22:58, 05 maj 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)
Weroniko byłam i oczy pocieszyłam
dzięki Tobie też mam poduchy floksikowe, doczekałam się po trzech latach

Dzięki mnie? Dlaczego tak długo czekałaś, floksy rosną szybko i łatwo je mnożyć...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies