Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Bogdzia 22:28, 07 maj 2015

agniecha973 napisał(a)

Jak się zwie ten? Jest śliczny.

Pierwiosnek zarzyczkowaty.
agniecha973 22:37, 07 maj 2015

Bogdziu, dziękuję. Widziałam u ciebie odpowiedź, ale nie chciałam nabijać postów.
Wyszukałam tego zarzyczkowatego a tu jeszcze pierwiosnek siebolda mi się pokazuje jako identyczny. czy to jakieś zamienne nazwy czy zupełnie co innego? https://zojalitwin.wordpress.com/?s=pierwiosnek+siebolda
Tylko moje takie ledwo od ziemi odrośnięte, ale dostałam maluszki, siewki z pojedynczymi listkami.
Pszczelarnia 10:26, 08 maj 2015

agniecha973 napisał(a)
A teraz kilka pytań.
Pszczółko, ja cały czas myślałam, że to jest pierwiosnek łyszczak, a tu dziś u ciebie się dowiaduję, ze to nie on. Jaki to będzie? Omszony?

Dla mnie to łyszczak. Sprawdzę etykietę. Zobacz tutaj:
https://sadzawka.pl/pl/c/Pierwiosnki/109
agniecha973 10:54, 08 maj 2015

Tylko te twoje takie wysokie, a moje przycupnięte przy ziemi. Ale to może dlatego, ze niedawno sadzone, dzielone i odchorowują.
Mala_Mi 19:21, 09 maj 2015

agniecha973 napisał(a)
Front

Dlaczego chcesz floksy przenosić? Pasuj, a jak przekwitną je przytnij i nie będą wogle widoczne... do wiosny. Agata pokazywała że swoje przycina i są ładniejsze. Ja też dawno temu przycinałam i nic im nie było.
Bogdzia 20:35, 09 maj 2015

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, dziękuję. Widziałam u ciebie odpowiedź, ale nie chciałam nabijać postów.
Wyszukałam tego zarzyczkowatego a tu jeszcze pierwiosnek siebolda mi się pokazuje jako identyczny. czy to jakieś zamienne nazwy czy zupełnie co innego? https://zojalitwin.wordpress.com/?s=pierwiosnek+siebolda
Tylko moje takie ledwo od ziemi odrośnięte, ale dostałam maluszki, siewki z pojedynczymi listkami.

Aga ale ty masz zacięcie naukowe. Ja tego pierwiosnka dostałam od pani która swietnie znała sie na roślinach , nawet takich mało znanych. Nigdy nie sprawdzałam czy podala mi dobrą nazwę bo miałam zaufanie do jej wiedzy ale wychodzi na to że to jednak pierwiosnek Siebolda bo zarzyczkowaty jest bardziej różowy i ma tylko środek zólty.Muszę sie odzwyczaic od używania tej nazwy.Pozdrówka, podziwiam Cię.
agniecha973 22:04, 09 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

Dlaczego chcesz floksy przenosić? Pasuj, a jak przekwitną je przytnij i nie będą wogle widoczne... do wiosny. Agata pokazywała że swoje przycina i są ładniejsze. Ja też dawno temu przycinałam i nic im nie było.

O, nie słyszałam, że je można przyciąć. To byłoby niezłe, bo one się robią rozlazłe. Rosną jak wściekłe, to wszystko z dwóch sadzonek od Elfika. Problem jeszcze w tym, że tam już nie będzie w tym roku na nie za wiele miejsca, bo tawuły się mocno rozrosły, przynajmniej te od tej strony, gdzie robione jest zdjęcie. Na dole jeszcze ze dwa lata miejsce powinno być. Pomyślę zatem nad tym. A na pewno spróbuję przyciąć. Dzięki. One teraz śliczne są.
agniecha973 22:27, 09 maj 2015

Bogdzia napisał(a)

Aga ale ty masz zacięcie naukowe. Ja tego pierwiosnka dostałam od pani która swietnie znała sie na roślinach , nawet takich mało znanych. Nigdy nie sprawdzałam czy podala mi dobrą nazwę bo miałam zaufanie do jej wiedzy ale wychodzi na to że to jednak pierwiosnek Siebolda bo zarzyczkowaty jest bardziej różowy i ma tylko środek zólty.Muszę sie odzwyczaic od używania tej nazwy.Pozdrówka, podziwiam Cię.

Bogdziu, to przypadek. Oglądałam zarzyczkowego i wyświetliło mi Siebolda. Zaglądnęłam i zgłupiałam. Taki ze mnie naukowiec Zacięcie do zadawania pytań to ja mam, a jakże! Raz jedna pani doktor nie wytrzymała i powiedziała, że ja za dużo pytam, a ja tylko chciałam poznać swoją chorobę dokładniej.
Bogdzia 10:16, 10 maj 2015

agniecha973 napisał(a)

Bogdziu, to przypadek. Oglądałam zarzyczkowego i wyświetliło mi Siebolda. Zaglądnęłam i zgłupiałam. Taki ze mnie naukowiec Zacięcie do zadawania pytań to ja mam, a jakże! Raz jedna pani doktor nie wytrzymała i powiedziała, że ja za dużo pytam, a ja tylko chciałam poznać swoją chorobę dokładniej.

Ja też zawsze byłam dociekliwa ale na starosc jakos mi przeszło.Fajnie jednak ze sie wyjasniło , przynajmniej nie bedzie pomyłek.
abiko 09:18, 11 maj 2015

Ależ widok wykopujesz czy zostawiasz?