Renatko stipa ta rośnie na całodniowej pateli i nie przeszkadza jej żadna roślina został posadzona najszybciej z wszystkich które sadziłam. reszta która jest miedzy roślinami a nawet pod :/ już taka piekna nie jest na dodatek zeszłroczna jest bardziej poplatana a ta taka świeżutka
tak jak myślałam masz śmiałka
co do lawedny...ech cała ta rabata mni wkurza że chyba nie chce jej udoskonalać a zmienić
No może masz i rację.
Choć mój ogrodnik mnie zapewnia, że przy nawadnianiu miskanty utrzymam.
Generalnie planuję ich sporo...
Stipa u mnie też rośnie, ale ona niestety słabo zimuje.
Zastanawiam się nad jakimiś okazałymi turzycami lub ostnicami. No i ostatnio poczytałam o prosie. Ładne i wytrzymałe na nasze piaski. Ma odmiany.
Eukaliptus padnie. Szukaj czegoś mniej kłopotliwego. Mnie zastanawia jedno, bo mam piach i sucho. Werbena u mnie rośnie i nawet się rozmnożyła, stipa też lubi sucho. W tym roku po raz pierwszy siałam w domu, wysadziłam w ogrodzie i jest coraz ładniejsza, ale do efektownego wygladu ze zdjecia jej daleko, perovskia jest na mojej liscie do brzeziniaka i jeszcze nie wiem co o niej mysleć. Wiem tylko, że w suchym żaden miskant nie bedzie rósł. Bo będzie co najwyżej pokurczem. Wołaj bardziej doświadczonych, bo posadzisz, a efekt będzie... dupa. I miskanty i werbena i stipa i perovskia będą późno i będziesz miała łyso. Tam gdzie ma być łał!
Głos rozsądku się odezwał... i dobrze, bo tego mi trzeba!
Ale że jak - z jednej strony zrobić hortki + ML, a po drugiej hortki + kostki z bukszpanu?!
czy zupełnie źle kumam?
Jeszcze z dalszej perspektywy
Tutaj młoda trawka łączy się ze "starą"
Derenie ładnie się zagęszczają
żurawki, stipa, palibin i jeżówki
Cukinia zaraz będzie wszędzie
Ewelina, skoro juz padło na hortensje to może spróbuj rozrysować na jednej stronie miskanty z kostkami a na drugiej hortensje z kostkami
Jakiś nie ogarniam jak chcesz zmieścić ML, hortensje i kostki
Na 85 cm zrobiłam kostki ze stipa i niedługo bedzie ciasno
Jak dla mnie piękny ogród to ten gdzie na rabatach przez cały sezon jest coś interesującego Widać zmienność pór roku, coś kończy kwitnienia a drugie zaczyna i tak dalej Kasiu Tobie się to udało i dlatego zawsze do Ciebie zaglądam
Jeżówki z różami i przetacznikiem piękne
Widzę że stipa zaczyna spektakl na bukszpanowej ... mojej ulubionej rabacie
Na pewno będzie lepsza, widziałaś u Malkul ostatnie zdjęcia - ja też miałam na nią nerwa, bo jak zaczynała kwitnąć to ten kolor był taki blady, ale jak w pełni się rozwinęła, to blada na pewno nie jest.
A obcięłaś tak tylko kwiatostany z łodyżką, czy cały krzaczek skróciłaś?
Przetaczniki też zakwitną ponownie po obcięciu, ja mam ze swoimi problem bo jedną odmianę zawsze łapie mi jakieś choróbsko i liście brązowieją, one lubią sucho, a u mnie wszędzie nawadnianie i nie da się spełnić ich oczekiwań.
Może eM jeszcze ewaluuje w kierunku pozbywania się trawnika
Edyta ja już sama nie wiem czy ta moja Viva kwitła czy przekwitła, taka miernota, że ją ścięłam. Może w przyszłym roku będzie bardziej gęsta.
Pomyliłam szałwię z przetacznikiem. Szałwia drugi raz też u mnie zakwita.
Dzisiaj ścięłam przetaczniki - czy one ponownie zakwitną?
Tak pusto się tam zrobiło, że może stipę bym posadziła, ale jak zakwitną drugi raz to stipa je zje
Ach, gdyby mój eM chciał powiększyć rabaty kosztem trawnika - marzenie.
Mirello jeśli hortensje ogrodowe okażą się być odmianą Endless Summer to zakwitna jeszcze na tegorocznych pędach. Kupiłam je jako NN i próbowałam zidentyfikowac. Jesli nie zakitną tegoroczne oedy to będa bujne liscie i 1 kwiatek na 5 krzakach i będe je znow mocno zabezpieczać na zime. W tym roku ich nie okrywałam a na dodtek ostry mróz w kwietniu uszkodził ich wszytskie młode pąki. Bardzo lubie hortensje ogrodowe i dlatego mimo ich chimerycznosci będa u mnie rosły
Czas pokaze czy zakwitną jeszcze, ale to wątpliwe
Wiekszość moich traw ma juz 3-4 sezon, za rok będzie trzeba je odmładzać