Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 07:29, 21 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
Edyta szalejesz a wątek galopuje. Widzę zmiany zmiany i jeszcze raz zmiany.

Ja szklanym stolikom w moim życiu mówię obecnie nie. Może kiedyś mi się zmieni, ale teraz widzę więcej minusów takiej opcji.

I ucieszyłam się że nie chcesz tak całkiem tej szałwii wyrzucić bo ona jest taka ładna. Na obwódki super materiał tak zamierzam wykorzystać tę od ciebie.

I może sąsiedzi bardziej się ucieszą z samych traw, to w końcu bardziej podobne do trawnika.

A czemu te szklane stoliki takie ble?
Mi też byłoby szałwii żal, w końcu od nasionka ją hodowałam i nie to, że mi się nie podoba, tylko tam mi nie pasuje

Nie czarujmy się, sąsiedzi najbardziej by się ucieszyli, gdybym dopasowała się do standardów, czyli jakby chwasty tam rosły - wiesz nazwa naszej dzielnicy nie wzięła się znikąd
Dla niewtajemniczonych dzielnice w Orzeszu mają takie nazwy: Zawada, Zawiść, Zazdrość, Zgoń
lindsay80 07:33, 21 lip 2016

MirellaB napisał(a)
Edyta ja już sama nie wiem czy ta moja Viva kwitła czy przekwitła, taka miernota, że ją ścięłam. Może w przyszłym roku będzie bardziej gęsta.

Pomyliłam szałwię z przetacznikiem. Szałwia drugi raz też u mnie zakwita.
Dzisiaj ścięłam przetaczniki - czy one ponownie zakwitną?
Tak pusto się tam zrobiło, że może stipę bym posadziła, ale jak zakwitną drugi raz to stipa je zje

Ach, gdyby mój eM chciał powiększyć rabaty kosztem trawnika - marzenie.

Edit. Zdjęcia usunęłam.

Na pewno będzie lepsza, widziałaś u Malkul ostatnie zdjęcia - ja też miałam na nią nerwa, bo jak zaczynała kwitnąć to ten kolor był taki blady, ale jak w pełni się rozwinęła, to blada na pewno nie jest.
A obcięłaś tak tylko kwiatostany z łodyżką, czy cały krzaczek skróciłaś?

Przetaczniki też zakwitną ponownie po obcięciu, ja mam ze swoimi problem bo jedną odmianę zawsze łapie mi jakieś choróbsko i liście brązowieją, one lubią sucho, a u mnie wszędzie nawadnianie i nie da się spełnić ich oczekiwań.

Może eM jeszcze ewaluuje w kierunku pozbywania się trawnika
lindsay80 07:34, 21 lip 2016

tulucy napisał(a)
Mój M wczoraj na widok zmienionego kształtu rabaty zdziwiony pyta "dlaczego tak?" mówię, że przecież miałam zlikwidować starą rabatę i musze gdzieś przenieść kwiaty - bo tam ma być trawnik - a on mi na to "nie, nie po co, niech zostanie..." - a przecież moja rewolucja tegoroczna miała polegać na likwidacji "starego" warzywnika i rabat przy nim. Warzywnik przeniesiony na nowe miejsce, rabaty nowe są... a tu stara rabata też ma zostać

Jakieś podobne te nasze mężowo-trawnikowe historie
Faceci....
lindsay80 07:38, 21 lip 2016

Iwk4 napisał(a)

Jakby co, powiesz, że się namyśliłaś i na rabatę w ogrodzie potrzebujesz
Edytka, jaki ty masz gatunek szałwii? Jakąś stojącą masz? Może byś mi nasionka zebrała? Moja się rozłazi i leży... pomiędzy...

Jaką ja mam szałwię, dobre pytanie.
Ta na przedpłociu z nasion odmiany Deep Blue, którą mam w ogrodzie, ale wyrosła inna niż macierzyste sadzonki.
Zaobserwowałam, że nawet różowa, która wysiała się na rabacie, nie rośnie różowa tylko fioletowa, mam siewki białej, ciekawe jakie one będą.

Jeśli będziesz chciała takiego popaprańca, to nie ma sprawy mogę nasionka zebrać.
A może chcesz po prostu siewki, mogę wysłać.
lindsay80 07:39, 21 lip 2016

siakowa napisał(a)
nadrobiłam

i z szałwią czy bez?
A w ogóle widziałaś ostatnio, że siewki naparstnicy zaczynają mi kwitnąć?
Te dla Ciebie oczywiście czekają.

siakowa 07:41, 21 lip 2016

lindsay80 napisał(a)

Na pewno będzie lepsza, widziałaś u Malkul ostatnie zdjęcia - ja też miałam na nią nerwa, bo jak zaczynała kwitnąć to ten kolor był taki blady, ale jak w pełni się rozwinęła, to blada na pewno nie jest.
A obcięłaś tak tylko kwiatostany z łodyżką, czy cały krzaczek skróciłaś?

Przetaczniki też zakwitną ponownie po obcięciu, ja mam ze swoimi problem bo jedną odmianę zawsze łapie mi jakieś choróbsko i liście brązowieją, one lubią sucho, a u mnie wszędzie nawadnianie i nie da się spełnić ich oczekiwań.

Może eM jeszcze ewaluuje w kierunku pozbywania się trawnika

Edyta to nie koniecznie od mokra. Moje wszystkie przetaczniki schną od dołu i przenosi się to w góre . paskudnie to wygląda. ktoś mi zasugerował że to mączniak ale nalotu na liściach nie ma . i wszystkie mają suuuucho.
siakowa 07:43, 21 lip 2016

lindsay80 napisał(a)

i z szałwią czy bez?
A w ogóle widziałaś ostatnio, że siewki naparstnicy zaczynają mi kwitnąć?
Te dla Ciebie oczywiście czekają.

bez szałwii mimo że ja kooocham
widziałam widziałąm a moja jedna z naparstnic wypuszcza drugi kwiat, nie wiedziałm że tak może być...
lindsay80 07:46, 21 lip 2016

siakowa napisał(a)

Edyta to nie koniecznie od mokra. Moje wszystkie przetaczniki schną od dołu i przenosi się to w góre . paskudnie to wygląda. ktoś mi zasugerował że to mączniak ale nalotu na liściach nie ma . i wszystkie mają suuuucho.

To może być mączniak tylko nie prawdziwy a rzekomy - w pierwszym są białe plamy na górze liści, w drugim od góry liście są brązowe, a pod spodem jest ten biały nalot i też czytałam, że to najpopularniejsza choroba atakująca przetaczniki - ale najwyraźniej nie wszystkie odmiany przetacznika są na nią jednakowo podatne, bo biały i różowy w takich samych warunkach mam a drugi rok wszystko z nimi ok, tylko niebieski jakiś trefny się trafił.
lindsay80 07:47, 21 lip 2016

siakowa napisał(a)
bez szałwii mimo że ja kooocham
widziałam widziałąm a moja jedna z naparstnic wypuszcza drugi kwiat, nie wiedziałm że tak może być...

tak myślałam.

Może mieć dwa kwiaty, a nawet i więcej, tylko te kolejne już nie tak duże jak główny.
Filemon24 07:57, 21 lip 2016

lindsay80 napisał(a)
Po 10 deszczowych dniach mieliśmy dziś największe koszenie trawnika ever!
eM znienawidził trawnik do reszty, już mi zaczął przemeblowywać ogródek i planować gdzie zrobimy rabaty zamiast trawnika.
Tak sam od siebie

Nasza rozmowa:

On: Trzeba zlikwidować część trawnika i rabaty zrobić.
Ja: Będziemy musieli dużo kory kupić.
On: To nic, na paliwo do kosiarki więcej wyjdzie niż na ta korę.
Ja: I jakieś rośliny dokupić.
On: A policzyłaś ile wydajemy na nawozy do trawnika?
itd....

A rok temu o każdy centymetr trawnika walczył jak lew

Taka oto sytuacja

hehe fascynacja trawnikiem minęła