Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 21:34, 24 lip 2016

Roma to tulipanowiec

Wiem, co wpiernicza Ci brzoze, ale nie wiem jak to nazwac, ani czym pryskać. Zapewne sa ro małe wredne, cienkie gąsienice. Zielone do tego.
roma2 21:51, 24 lip 2016

Za tulipanowca trzymam dwa razy mocniej

Edit: No własnie nie ma zielonych gąsienic, tylko jakieś świństwo w kokonikach zwijające liście. Poobrywałam, spaliłam i mam do piątku czas na naukę. Mam nadzieję, że do piątku nie poniszczą reszty.
Gruszka_na_w... 12:07, 25 lip 2016

Co tak cicho? O tej porze zawsze było już coś do czytania
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 12:14, 25 lip 2016

Cicho bo atmosfera przygnębienia. Tulipanowiec, powojnik, stipa też ma się źle
Dupa ze mnie nie ogrodnik
Gosiek33 12:17, 25 lip 2016

czemu powojnik, a czemu stipa - ta nie znosi cienia i nadmiaru wody
Toszka 12:19, 25 lip 2016

roma2 napisał(a)
Za tulipanowca trzymam dwa razy mocniej

Edit: No własnie nie ma zielonych gąsienic, tylko jakieś świństwo w kokonikach zwijające liście. Poobrywałam, spaliłam i mam do piątku czas na naukę. Mam nadzieję, że do piątku nie poniszczą reszty.

Roma, weź Decis i opryskaj brzózki. Jak będziesz obrywać liście to zaraz nic nie będzie.
Gosiek33 12:21, 25 lip 2016

Makusia napisał(a)
Roma to tulipanowiec

Wiem, co wpiernicza Ci brzoze, ale nie wiem jak to nazwac, ani czym pryskać. Zapewne sa ro małe wredne, cienkie gąsienice. Zielone do tego.

wiem już, że to nie gąsienniczki ale wszelkie tego typu żarłoki zwalcza Calypso - może pomoże
OlgaKol 20:54, 25 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)

wiem już, że to nie gąsienniczki ale wszelkie tego typu żarłoki zwalcza Calypso - może pomoże

Ja to świństwo miałam na czerwonym rozchodniku - pomógł karate zeon.
OlgaKol 21:21, 25 lip 2016

Makusia napisał(a)
Cicho bo atmosfera przygnębienia. Tulipanowiec, powojnik, stipa też ma się źle
Dupa ze mnie nie ogrodnik

Nie przejmuj sie Marta - czasem tak bywa z roślinami.
Ja miałam taki problem z klonem flamingo - 3 lata się z nim mordowałam. Nie rósł, liście sie nie wybarwiały, żółkły. Pryskałam różnymi specyfikami i nic. Byłam przekonana, że juz nic z niego nie będzie.
Gdzieś u Danusi wyczytałam, że nie wystarczy tylko spryskać od grzyba liści, należy również podlewać korzenie.
Przygotowałam roztwór z topsinu i spryskałam liście, pień, gałęzie oraz podlałam korzenie. Taki zabieg przeprowadziłam ze trzy razy - co jakiś czas.
W tym sezonie jest przepiękny - nawet upały mu nie przeszkadzają.

Z powojnikami, też różnie bywa. Niedawno jednego musiałam wyrzucić - nie wiem dlaczego nie rósł. Oprócz tego mam jeszcze trzy z tej samej grupy. Wszystkie mają te same warunki i trzy pięknie rosną a jeden nie.
Gruszka_na_w... 21:46, 25 lip 2016

Martuś, filozoficznie podchodząc do ogrodu to musi być źle, żebyśmy wiedzieli, że jest dobrze. Czasem nawet przy naszych najlepszych chęciach i staraniach, coś wychodzi nie tak. Ty przecież z rodu: Padnij- powstań- naprzód jesteś Twój ogród to też sukcesy. Nimi karm duszę w chwili zwątpienia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies