Mirello jeśli hortensje ogrodowe okażą się być odmianą Endless Summer to zakwitna jeszcze na tegorocznych pędach. Kupiłam je jako NN i próbowałam zidentyfikowac. Jesli nie zakitną tegoroczne oedy to będa bujne liscie i 1 kwiatek na 5 krzakach i będe je znow mocno zabezpieczać na zime. W tym roku ich nie okrywałam a na dodtek ostry mróz w kwietniu uszkodził ich wszytskie młode pąki. Bardzo lubie hortensje ogrodowe i dlatego mimo ich chimerycznosci będa u mnie rosły
Czas pokaze czy zakwitną jeszcze, ale to wątpliwe
Wiekszość moich traw ma juz 3-4 sezon, za rok będzie trzeba je odmładzać
Aktulnie Silberfeder po przesadzeniu odchorowuje drugi sezon. Ale gdy rosły oba miskanty razem Silbefeder z kwiatostanami był wyzszy do GF. Popsuł mi sie komputer i nie mam dostępu do archiwalnych zdjeć, ale postaram sie poszukac fotek z tymi miskantami jednoczesnie
Musiz dla kazdej sadzonki zaplanowac ok 1 M u podstawy, bo po kilku latach maja taka kępe. A z kawoatsitanami maja 2,5-3 M wysokosci. To sa piekne olbrzymie miskanty ale nie są ekspansywne i nie rozłaża sie po ogrodzie. Wypusciły pojedyncze kłącza ktore chciałyby sie przemieścić ale uzywam to łopata i siedza w kupie. Wiec nieobawiająca sie ze jak bambusy będa wędrować po ogrodzie
Natomiast nie planuj podziału i rozesadzania bo to masakra piłą teksańska. Bryła wazy tyle, ze moj silny M nie był w stanie je zapakować na taczke. O podziale bez piły spalinowej w ogole nie ma mowy