Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 15:58, 21 wrz 2018

Do góry
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby. Magnolia w słonecznym miejscu, wsadzona 3 miesiące temu. Jak i czym reagować?

Zielonym od linijki - ogród Ivony 18:51, 17 wrz 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym dała na frontowej za wiśnie Umbra cos co nie jest geometryczne, żeby nie konkurowało kształtem bryły z grabami. Faktycznie masz juz grabów duuzo, choc pasują tam, już ich wystarczy, ile można.
Ja bym szukała drzew bardziej swobodnych ale nie bałaganiarskich- przychodzi mi do głowy klon czerwony Red sunset- korona owalna, ale nie geometryczna.
albo klon ginnala- wtedy znowu masz formę parasola ( tylko trzeba z początku wycinać młode odrosty od korzenia)

To dobry pomysł aby dać tam coś swobodnego bo ta część frontowa jest bardzo geometryczna i bardzo formalna. Zobaczymy jeszcze jak będzie z wisniami a później czeka mnie przekonywanie męża
Zielonym od linijki - ogród Ivony 17:06, 17 wrz 2018

Do góry
ja bym dała na frontowej za wiśnie Umbra cos co nie jest geometryczne, żeby nie konkurowało kształtem bryły z grabami. Faktycznie masz juz grabów duuzo, choc pasują tam, już ich wystarczy, ile można.
Ja bym szukała drzew bardziej swobodnych ale nie bałaganiarskich- przychodzi mi do głowy klon czerwony Red sunset- korona owalna, ale nie geometryczna.
albo klon ginnala- wtedy znowu masz formę parasola ( tylko trzeba z początku wycinać młode odrosty od korzenia)
Pszczelarnia 16:19, 17 wrz 2018

Do góry
roma2 napisał(a)

Ja też nie, ale tak sobie pomyślałam Ewo, że może dlatego ten kleszcz mój osobisty padł?

Wracam do rabat ognistej i jeżówkowej. I tak sobie myślę, to odczucia z tego szalonego upalnego lata, że chłodne barwy są potrzebne tam, gdzie przebywamy. Sama próbuję robić taką rabatę i powiem Ci, że w te nieznośne upały, jakoś lepiej oddycha się w mniej intensywnie wybarwionych miejscach. Ale to tylko, takie tam moje wrażenia ciągle pogubionej ogrodniczki.

Ja czasami idę tropem sprawdzonym. Hortensja, róża, magnolia, miłorząb. Klasyka. Prosto i biało. Ale to tylko kadr.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:01, 17 wrz 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
Ale rzetelna relacja!
Swietna, dzięki
Piękny masz ogród, cudny!

Cieszę się, że tyle się Wam udało, że wyszło większość z planów i co najważniejsze, grają

Na cisowej za carex brozne form trzeba coś wymyśleć co wcześnie da efekt
Może briza media?- zakwita wcześnie, a potem zostają kępki. Tylko mam ją niedługo i nie wiem jak wyglądaja stare kępy po kwitnieniu, czy nie brzydną ( młode wyglądaja b. ładnie). Pytałam szkółkarzy kilka razy, ale jakoś nie rozumieją o co mi chodzi.
Jeszcze przychodzi mi do głowy sesleria heuflera- ale trochę się boję że 'dociąży' ten kawałek za mocno.

Penstemony u Ciebie na zdjęciu wyglądają nieziemsko!
I ten szpaler hortek White dome- dla mnie chyba ta hortensja jest najpiękniejsza

Bardzo się cieszę że udało mi się odtworzyć co było planowane choć zawsze jest niedosyt i nie wszędzie jeszcze jest tak jak bym chciała.
Pomyślę nad tą briza media sesleria w moim odczuciu tam nie pasuje.
White dome też bardzo polubiłam bo są takie inne niż wszystkie.

A co myślisz o tej rabacie na froncie bo nie wiem jak będzie z wisniami jak będą nadal chorować to się ich pozbede tylko co w zamian.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:28, 17 wrz 2018

Do góry
Ale rzetelna relacja!
Swietna, dzięki
Piękny masz ogród, cudny!

Cieszę się, że tyle się Wam udało, że wyszło większość z planów i co najważniejsze, grają

Na cisowej za carex brozne form trzeba coś wymyśleć co wcześnie da efekt
Może briza media?- zakwita wcześnie, a potem zostają kępki. Tylko mam ją niedługo i nie wiem jak wyglądaja stare kępy po kwitnieniu, czy nie brzydną ( młode wyglądaja b. ładnie). Pytałam szkółkarzy kilka razy, ale jakoś nie rozumieją o co mi chodzi.
Jeszcze przychodzi mi do głowy sesleria heuflera- ale trochę się boję że 'dociąży' ten kawałek za mocno.

Penstemony u Ciebie na zdjęciu wyglądają nieziemsko!
I ten szpaler hortek White dome- dla mnie chyba ta hortensja jest najpiękniejsza

Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:14, 14 wrz 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
Ivo a jakaś fota hortensji white prime?- z daleka widzę że rosną.
A z bliska?
Lubisz je?
Co Ci wyszło ( widac że większość) a co nie wypaliło?

Magnoliu fajnie że pytasz Jakieś już spostrzeżenia mam

Odnośnie hortensji to ja mam White Dome. Lubię je bardzo to są zdjęcia z czerwca to był ich w sumie 1 sezon u mnie sadzilam je poprzedniego roku póżną jesienią :

Postaram się zrobić takie podsumowanie jeszcze dzisiaj
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:14, 14 wrz 2018

Do góry
Ivo a jakaś fota hortensji white prime?- z daleka widzę że rosną.
A z bliska?
Lubisz je?
Co Ci wyszło ( widac że większość) a co nie wypaliło?
Ogródek Iwony II 08:07, 13 wrz 2018

Do góry
Super miejsce przy bramie-naprawdę świetny kształt i ładnie 'wprowadza' do ogrodu. I rabaty kosztem słabego trawnika to tez dobry strzał.
Pięknie.
Trzcinnik krótki faktycznie każde czekać na swoje kwiaty. Ale i tak go lubię bardzo. Z rozchodnikami mu do twarzy
Ukojenie 14:12, 12 wrz 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
O czym piszecie jaką jesień. Lato na całego rośliny niektóre przekwitają inne kwitną a jeszcze inne rozkwitają. U mnie tam magnolia kwitnie od połowy sierpnia.

Taki rok i należy się cieszyć. Oby tylko trochę popadało.

Soja te hortki przebarwiające się na zielono piękne. Zresztą wszystko ma swój urok.

Elu jest jesień - owoce róż, bzu czarnego, aronia -ta już dawno w słoikach - przebarwiające się liście...
ale taka ciepła złota jesień jest piękna ja nie narzekam, dla mnie może potrwać tak do grudnia, a potem poproszę śnieg na święta

Pozdrawiam!
Ukojenie 13:40, 12 wrz 2018

Do góry
O czym piszecie jaką jesień. Lato na całego rośliny niektóre przekwitają inne kwitną a jeszcze inne rozkwitają. U mnie tam magnolia kwitnie od połowy sierpnia.

Taki rok i należy się cieszyć. Oby tylko trochę popadało.

Soja te hortki przebarwiające się na zielono piękne. Zresztą wszystko ma swój urok.
Pszczelarnia 12:48, 12 wrz 2018

Do góry
mnie tez zachwyciła Twoja opowieść- łapiesz chwilę słowami, oddajesz wrażenia, emocje i nastrój.
Przejście z sadu do części ozdobnej faktycznie niezwykle proste, ale mocne,wyraziste
Zielonym od linijki - ogród Ivony 15:37, 10 wrz 2018

Do góry
Ivo, ale pięknie!
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 13:41, 09 wrz 2018

Do góry
Wczoraj sadziliśmy kolejne drzewa.
Magnolia Oriental Night właśnie kwitnie po raz drugi

Przy skalniaku wyrosła Katalpa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies