Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Gruszka_na_w... 18:17, 27 lut 2019

Piękne te jesienią cięte lawendy. Pomysł wart skopiowania.
Ciesze się, że ruszasz z frontem robót; lubię wątki z wartką akcją.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 18:22, 27 lut 2019

anna_t napisał(a)
Z różami nie musisz całej rabaty szykować. Wystarczy że w dołek dasz gliny i obornika. One korzenia sie w głąb. Bardziej bym się skupiła nad ich rozmieszczeniem żeby nie przesadzać za chwilę

Nie tak siup Aniu z tą rabstą. Tam teraz jest skalniak usypany na gruzowisku. Muszę cały ten gruz wybrać i nawieźć kompostu. Poza tym to właśnie tam chcieliśmy rozprowadzić wodę z rynny a od strony trawnika frontowego mam następną rynnę i też coś musimy wymyślić by woda z niej nie stała na trawniku. Tak myślę żeby jak ma być ta ścieżka to pod nią zrobić głęboki drenaż by wsiąkało wgłąb a nie wylewało.
eVka 18:26, 27 lut 2019

Moje lawendy te niecięte jesienią też takie rozczochrane niestety... Mam nauczkę i będę ciąć w kulki jesienią. Wczoraj wszystkie przycięłam mimo że wcześnie ale nie mogłam patrzeć na takie czupiry.
Margerytka40 18:26, 27 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne te jesienią cięte lawendy. Pomysł wart skopiowania.
Ciesze się, że ruszasz z frontem robót; lubię wątki z wartką akcją.

Tiaa, nie mogłam się doczekać wiosennych prac a teraz trochę się boję co to będzie. Kolejna rozpierducha
Margerytka40 18:28, 27 lut 2019

effka napisał(a)
Moje lawendy te niecięte jesienią też takie rozczochrane niestety... Mam nauczkę i będę ciąć w kulki jesienią. Wczoraj wszystkie przycięłam mimo że wcześnie ale nie mogłam patrzeć na takie czupiry.

Ja jeszcze tych rozwalonych nie cięłam, za chłodno u mnie jeszcze
anna_t 18:40, 27 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)

Nie tak siup Aniu z tą rabstą. Tam teraz jest skalniak usypany na gruzowisku. Muszę cały ten gruz wybrać i nawieźć kompostu. Poza tym to właśnie tam chcieliśmy rozprowadzić wodę z rynny a od strony trawnika frontowego mam następną rynnę i też coś musimy wymyślić by woda z niej nie stała na trawniku. Tak myślę żeby jak ma być ta ścieżka to pod nią zrobić głęboki drenaż by wsiąkało wgłąb a nie wylewało.
aaaa Czyli kolejna gruba robota
Margerytka40 18:52, 27 lut 2019

anna_t napisał(a)
aaaa Czyli kolejna gruba robota

Nie ostatnia
Margerytka40 19:06, 27 lut 2019

Muszę znaleźć jakieś miejsce dla mojej hortensji kosmatej bo nie może zostać na różance. Może posadzić ją na posumakowej zamiast derenia?
Przypominam plan

Zamiast sumaków widocznych na zdjęciu będzie magnolia(wiem, zafiksowałam się na ich punkcie ale to już postanowione), pod nią kulki buksowe w hakonkach, na brzegu kocimiętka choć chcę ją zastąpić bodziszkiem. Dereń miał być pod oknem i właśnie na jego miejsce ta kosmata.
Mam tylko obawy bo niby podają, że ona może osiągać 2,3 m wysokości. Wtedy za wielka by tam była. Choć moja jest już dorosła, 10 lat minimum i nie osiągnęła takich rozmiarów więc pewnie dużo większa już nie będzie. A jakby to mogę ciąć.
mrokasia 19:16, 27 lut 2019

Asia, super ta lawenda! Muszę zgapić to rozwiązanie bo moje rozczochrańcze straszą.
Buksy podgolone mi się podobają .

A jeśli chodzi o posumakową to myślę, że do planowanej magnolii bardziej pasuje kosmata niż dereń . Podoba mi się ten plan!.
Margerytka40 19:26, 27 lut 2019

mrokasia napisał(a)
Asia, super ta lawenda! Muszę zgapić to rozwiązanie bo moje rozczochrańcze straszą.
Buksy podgolone mi się podobają .

A jeśli chodzi o posumakową to myślę, że do planowanej magnolii bardziej pasuje kosmata niż dereń . Podoba mi się ten plan!.

Tak sobie myślę, że radzę Wam to cięcie jesienne ale.... no właśnie ale. Ja mam jakąś starą odmianę lawendy i nie wiem jak zachowują się te nowe odmiany teraz. Zalecam przetestować na jednej czy dwóch. Nie chcę mieć Waszych lawend na sumieniu
A za głos dziękuję, fajnie