Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród

Motylogród

Mariposa 20:31, 20 lut 2019

Mgduska, Asiu - chyba mnie przekonałyście, zostanie sama świdośliwa. Choć tak bardzo lubię aronię, to ją stąd wyautuję. Tylko kompletnie nie wiem gdzie
Skoro zostaje sama świdośliwa, to nie musi być kompaktowa, może być bardziej rozłożysta. Czytałam, że najsmaczniejsze owoce ma świdośliwa lamarcka. A Wy jaką byście poleciły?

Edit: właśnie dotarłam do dyskusji na temat świdośliwy u Moni. Skoro owoce smakują tak samo, to może jednak lamarcka?
Mariposa 20:32, 20 lut 2019

Anda napisał(a)
Pięknie przygotowałaś ziemię Elu

Dobrze wiedzieć, że aronia taka wielka rośnie.

Dzięki
Co do aronii też nie spodziewałam się, że aż tak wielka. Podobno są też szczepione na pniu, ale nigdy nie spotkałam.
Mariposa 20:38, 20 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Ale jak pierisy mają dać cień hortensjom? Ile w rogu będzie tych pontyjek? I jaka rola byłaby tego drzewa nad kwaśną?
Niesamowita lekcja pokazowa, co znaczy dobre przygotowanie terenu. Brawo!

Dzięki, też się cieszę
Pontyjka będzie jedna, rośnie duża i szeroka, zdaje się, więc więcej tam nie wejdzie, mają być jeszcze inne azalie.
Drzewko na kwaśnej miało być wysokim akcentem. Ale chyba go tam nie wcisnę. Będzie świdośliwa i magnolia, a potem jeszcze pontyjka, jak dorośnie, wystarczy w tym miejscu. Na grujeczniki nabrałam ochoty, ale może je na froncie kiedyś posadzę.
Z tymi pierisami znowu chyba niewypał - wybrałam hortensje You@Me Together, czytałam, że są niskie - a dziś dopiero doszukałam się, że "niskie, czyli tak 1,2 m".
mikina34 21:28, 20 lut 2019

Ja chyba się zdecyduję na świdośliwę olcholistną Obelisk i może Smoky, podobno bardzo plenna i smaczna
Mgduska 21:45, 20 lut 2019

Mariposa napisał(a)
Mgduska, Asiu - chyba mnie przekonałyście, zostanie sama świdośliwa. Choć tak bardzo lubię aronię, to ją stąd wyautuję. Tylko kompletnie nie wiem gdzie
Skoro zostaje sama świdośliwa, to nie musi być kompaktowa, może być bardziej rozłożysta. Czytałam, że najsmaczniejsze owoce ma świdośliwa lamarcka. A Wy jaką byście poleciły?

Edit: właśnie dotarłam do dyskusji na temat świdośliwy u Moni. Skoro owoce smakują tak samo, to może jednak lamarcka?

Właściwie bardziej miałam na myśli to, że jeśli potrzebujesz coś o pokroju kolumnowym, to świdośliwa (moja np.) ma taki pokrój, w przeciwieństwie do aronii, która jest regularnym dużym krzewem, pokrój ma podobny do np. kaliny koralowej. Natomiast, jeśli szczególnie lubisz aronię - to nie chciałabym mieć Twojego marzenia na sumieniu Tyle że, według mnie trzeba wybrać jeden spośród nich - obu razem nie widzę.
Ja mam przed moim domem w mieście dwie duże skrzynie (nie mam tu ogrodu, tylko balkon od północy), postawione na chodniku przed wejściem. To jest środek miasta, a ściana południowa, patelnia, że aż miło, ludziska przychodzące do knajp, które są na parterze (dwa puby) opalają się tu latem na leżaczkach. I w tych skrzyniach mam świdośliwy Lamarcka. Niestety, mimo że rosną jakieś 4 lata, owoców jeszcze nie miały, więc tu nie doradzę, być może jest problem z zapylaczami. Kwiatami są obsypane (są to drobniutkie kwiatki) i pięknie przebarwiają się jesienią. Kusi mnie, żeby je zabrać do ogrodu, bo może wtedy udadzą się owoce...
Natomiast Ewa polecała u siebie świdośliwę olcholistną Obelisk - pewnie się zaraz odezwie
Mariposa 22:09, 20 lut 2019

Mgduska napisał(a)

Natomiast Ewa polecała u siebie świdośliwę olcholistną Obelisk - pewnie się zaraz odezwie

Ewa już mi polecała Obeliska, jak szukałam kolumnowej odmiany, bo chciałam ją przytulić do aronii. Ale skoro aronii nie będzie (spokojnie, gdzieś ją wcisnę, nie musisz mieć wyrzutów sumienia, to chyba wybiorę większe drzewko i bardziej plenne.
Pszczelarnia 09:49, 21 lut 2019

Pontyjki możesz śmiało posadzić na wcisk 3 szt. One się dobrze znoszą w ciasnocie, byle tylko przewiew miały (bez innych krzewów i słońce), bo inaczej mączniak je zje.

Można je ciąć. Jedna to za mało. Taki ażur w kącie zginie.
Agania 11:56, 22 lut 2019

Mariposa napisał(a)
Poplon trochę urósł...

Pamiętam moje początki w ogrodzie z gliną...ja siałam gorczycę żeby wzbogacić glebę i rozluźnić pod rabaty.
W tej chwili ogród mój dojrzały rabaty są zarośnięte ale brakuje kompostu ale
znalazłam....będzie zabawa i u mnie wiosną
Fajnie realizujesz ogród
malinia 13:45, 22 lut 2019

Czy to cale lany pietruszki? ;D
la_estrellita 13:08, 23 lut 2019

Patrząc na Twoje sukcesy z glebą nabrałam nowej motywacji do kopania .