Na tym schemacie narysuj już chodnik, jak on ma przebiegać, a nie maluj go na kolorowo. No i oczywiście zamieść zdjęcia ogrodu. Również zaznacz gdzie jest północ.
Przyjrzyj się dobrze, czy to nie są połamane gałązki, obetnij je. Utrzymuj stałą wilgotność korzeni i czasem wieczorem zroś krzew wodą od góry, żeby mu dostarczyć wilgoci do igieł.
Danuś, jestem zacofana na forum, zaległosci że już chyba nie nadgonię tak szybko..... do Ciebie musss nadgonić, ale powiedz mi co to za ślicznota...... kupiłam okazyjnie (jak na nasz rejon) kulki bukszpanowe w ilości 10 sz i teraz myślę gdzie co i z czym
A tak wogle to przypomniałam sobie, że gdzieś ma być topiarowa Danusia i szukałam... już wiem będzie w Magnolii
Niektóre rude odbijały, ale słąbo, połowa kępy, więc wykopałam, a co tam, w tym roku będą inne, a właściwie już są, bo dosadziłam jeszcze na brzegu konwalniki i turzyce Evergold wczoraj.
Jak wysiewasz trawnik i siejesz nawóz, nie czekaj na deszcz, podlewaj, bo skiełkowane nasionka jak będą miały sucho - pozamierają i n ie wzejdą, a tym bardziej nawóz trzeba rozpuścić.
Wyrzucić i kupić nowe w dobrej szkółce w doniczkach lub przynajmniej w balocie. Podlewać, zraszać, bo to rośliny zimozielone, a więc transpirują nawet zimą. Były pewnie trzymane zbyt długo "na sucho" albo u Ciebie za mało były podlewane.
To wszystko przez stres, poza tym nie było dużego wyboru a ja chciałam mieć "już".
Przyjrzałam im się dopiero w domu: jedna ładna, druga może być, trzecia bardzo brzydka.
No cóż, uczymy się na błędach. To moje pierwsze poważne zakupy
Dziękuję Danusiu, poprawię się.
No włąsnie tez to zauważyłam że traw w naszych centrach ogrodniczych praktycznie brak, nie spotkałam jeszcze żadnego miscanta, rozplenicy , turzyc, a do stipy moge tylko powzdychać przez monitor.