Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Brązowienie iglaków

Brązowienie iglaków

Asisko_2005 14:49, 10 maj 2013

STOP psom kotom" Target'a

Może mi ktoś napisać kilka słów więcej o tym preparacie? mój psiak też zaczyna podsikiwać iglaki i boję się, ze mi je wyniszczy. to proszek, płyn? Skuteczny? Dzięki za odpowiedż.
Gardenarium 23:57, 10 maj 2013

Kupiłam coś w proszku znanej firmy, opyliłam powierzchnię gdzie chodzą koty, furtkę i okolice. Koty jak łaziły - tak łażą.

Instagram Ogrodowiska
Asisko_2005 14:57, 11 maj 2013

Łazić mogą byle nie podsikiwały ale rozumiem, ze preparat malo skuteczny?

a co z olejkiem gożdzikowym? Często słyszy sie opinie, że działa odstraszająco na koty i psy?
Anaim 00:17, 12 maj 2013

Słyszałam że jak wyleje się chlor wokoło obszaru gdzie koty maja zakaz wstępu to na nie dziaka. I faktycznie moja mama tak zrobiła i działa.
Asisko_2005 00:33, 12 maj 2013

a czy na iglaki nie działa? Wystraszyć koty i samemu zniszczyc roślinę byłoby głupio.
Gardenarium 17:20, 12 maj 2013

ewa48 napisał(a)

Witam wszystkich miłośników, tego co piękne, zdrowe, urocze; to co kochamy - wszyscy którzy tu zagladamy.

Mam problem z moimi brązowiejacymi iglakami, nie wiem, czy to wina długiej zimy, czy coś więcej; mianowicie - brązowieją mi iglaki na potęgę. Mam ich duzo , więc już się boję.

Głownie to jałowce 'Blue Arrow' i "Skyrocket". Czy to tak ma być?
Pryskałam w ub roku Aliette, troche pomogło, ale teraz znów ta sama historia.
Proszę, podpowiedzcie coś.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:21, 12 maj 2013

Pokaż zdjęcia bo powodów może być wiele.

Mogą być różne przyczyny brązowienia iglaków.

Niedobór magnezu to nie zawsze jest główna przyczyna.
Są także naturalne powody brązowienia niektórych iglaków np. pod wpływem niskich temperatur, mrozu oczywiście.
Brak magnezu w większości spowoduje, że iglakom oprócz przebarwień, zaczną opadać igły.
Brązowienie iglaków może także być spowodowane suszą, występowaniem szkodników, chorobami grzybowymi, ciasnotą pomiedzy roślinami, zacienieniem, nieodpowiednim nawożeniem, nieodpowiednim pH (powinno być lekko kwaśne - z pewnymi wyjątkami cis i świerk serbski). Musimy ostrożnie ustalić przyczynę.
Nawożenie siarczanem magnezu nie zaszkodzi na pewno, może tylko pomóc.

Najlepszym sposobem sprawdzenia stanu gleby i zawartości składników pokarmowych jest oddanie próbki gleby do stacji chemiczno-rolniczej. Dopiero wtedy dowiemy się bliżej co może powodować problemy z iglakami.

Zapobieganie:
- właściwe przygotowanie podłoża
- nawożenie, bo w glebie w pewnym momencie zacznie brakować składników pokarmowych, szczególnie dotyczy to iglaków uprawianych w donicach
- podlewanie w okresach suszy
- wiosenne opryski siarczanem magnezu, który wpłynie na ładne wybarwienie igieł (magnez jest niezbędny w procesie tworzenia chorofilu)
- właściwa ochrona przed szkodnikami i chorobami grzybowymi

Instagram Ogrodowiska
ewa48 19:30, 12 maj 2013

Rozumiem, a mozna by zrobić samemu takie podłoże do iglaków (tzn lekko kwaśne) ???
Zdjęcia podeslę innym razem.
Dziekuję za zainteresowanie teamtem.
Gardenarium 23:59, 13 maj 2013

Można dodawać do kompostu igły sosnowe. Korę sosnową.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:13, 17 maj 2013

pyza20 napisał(a)
Witam w pażdzierniku posadziłam tuje brabant 60 szt z gołym systemem korzeniowym i do zimy były zielone ,ale teraz na wiosnę całe zbrązowiały i niewiem czy są uschniętę i czy mam je wykopać czy jeszcze poczekać ?a może się obudzą niektóre mają pare gałązek zielonych???czy ktoś miał taki przypadek,proszę o pomoc.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies