Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Brązowienie iglaków

Brązowienie iglaków

Gardenarium 21:14, 17 maj 2013

Wyrzucić i kupić nowe w dobrej szkółce w doniczkach lub przynajmniej w balocie. Podlewać, zraszać, bo to rośliny zimozielone, a więc transpirują nawet zimą. Były pewnie trzymane zbyt długo "na sucho" albo u Ciebie za mało były podlewane.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:15, 22 maj 2013

Lorak napisał(a)
Witam,
Prosze o pomoc. Cyprysy posadzone miesiac temu. Ziemia gliniasta pokryta kora. Brazowieje od srodka, a zbrazowiala czesc odpada.

Wg mnie to nic groźnego, gubią igły w środku, wykrusz je, obtrzep, wytnij i czuwaj czy cyprysiki mają wilgotno, ale nie za mokro, nie mogą stać w wodzie. Bo to też może być przyczyna brązowienia.
Jeśli rabata jest wyraźnie mokra, trzeba zrobić jej odwodnienie, lub podnieść miejsce w którym rosną iglaki.

Rozgrzeb ziemię i zobacz jaka jest sytuacja.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:59, 30 maj 2013

Otrzymałam takie pytanie z prośbą o pomoc

Witam, nie wiem czy mogę prosić o pomoc...., ale muszę!
Moje thuje słabną!
Posadzone w 2009 roku jako 70 cm.drzewka. Mam ich 89 szt. Ze szkółki, owinięte folią. Podlewane obficie po posadzeniu. Przyjęły się znakomicie Rosły cudnie, zielone i gęste.
W tym roku coś się stało: nawóz 100 dniowy osmocote, i codzienne podlewanie kropelkowe 1 h wieczorem (jak od kilku lat w tym okresie) Dzisiaj wyłączyłam, bo może to przelanie? Chociaż teraz były upały. Od 3 tygodni drzewka zaczęły brązowieć od zewnątrz. W środku nie ma ani pajęczynki, ani robaków. Są natomiast suche igiełki, zapylone i zakurzone. Drzewka rosną przy krajowej drodze, częściowo osłonięte od jakiegoś czasu reklamami wiszącymi na siatce. Ale dostęp do słońca mają nadal, bo inne drzewka nic nie osłania a też są brązowe.
Thuje są brązowe tylko od jednej strony północnej. Wyglądają jak poparzone.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Magdalena

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:59, 30 maj 2013

Poprosimy o zdjęcia, bo bez tego nikt nie podejmie się diagnozy.

Instagram Ogrodowiska
Ewa 09:08, 08 cze 2013

Szukam pomocy dla thuj
Czy to jakaś choroba?

Sebek 20:24, 16 cze 2013

W drugim przypadku to nie żadna choroba - te iglaki również mam i im na początku usychają pojedyncze pędziki, im starsze tym gorzej wyglądają. Jeśli chcesz mieć z nich żywopłot to nie warto tracić czasu na nie....

A co do pierwszego - a mogło być tak, że na tej tui leżał dłuugo śnieg? Albo może dostała z soli lub innego środka? Na pewno to obetnij i może odbije....A jak nie to wymień na nową....
mamahuberta 19:07, 30 cze 2013

Podłączam się do postu.
Zauważyłam, że moje szmaragdy są od środka brązowe. Czy to jest naturalne czy to objawy nadmiaru wody po ostatnich ulewach? Z zewnątrz są ładne z wyjątkiem dwóch sztuk, które stały prawie w wodzie.Od dołu mają brązowe plamy. Czy zaszkodziła im woda i zaczynają umierać? Jak je ratować?
Bardzo proszę o poradę

Sebek 19:08, 30 cze 2013

A może jakiś pies załatwił tego żywotnika...Obetnij to i jeśli będzie się to rozprzestrzeniać to będziemy myśleć....

A w środku to po prostu stare gałęzie - zrzuci je jesienią.
Borbetka 19:08, 30 cze 2013

Sebek ma rację, pozbierasz śmietnik jak zrzucą.
Gardenarium 19:09, 30 cze 2013

Dwa pierwsze zdjęcia - mocz psa lub kota, znaczy teren, postaw osłonę z gałęzi lub płotek. Poobcinaj brązowe.

A trzecie zdjęcie to normalny objaw, poczytaj ten watek od początku, zdjęć na ten temat jest zatrzęsienie

I tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1128-choroby-zywotnikow-thuja

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies