Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Roman_73 11:45, 16 maj 2013

Mirela, a żadnej dosiewki ttary nie robisz?
Gardenarium 12:05, 16 maj 2013

Ja bym ziemią posypała z worka, lanie wody konieczne.

Instagram Ogrodowiska
mirela 12:58, 16 maj 2013

Muszę piaskiem posypąć (glina). Czekam na deszcze w weekend. Ale żółć nie jest spowodowana suszą u mnie raczej (jest wilgotna gleba). Trawa była 2 tygodnie przykryta warstwą wyczesanego filcu. Myślę, że ruszy.
Dosiewki koniecznie w miejscach gdzie mam placki po kretach (i nie tylko).
mirela 07:44, 17 maj 2013

Wczoraj poszło 35kg "zielonego trawnika", tona szarego piasku i dzisiaj czekam na deszcz (są u mnie zapowiadane opady).
zakol13 11:41, 17 maj 2013

Byle by nie lało zbyt mocno bo może wypłukać w jedno miejsce nasiona Ja też czekan na deszcz i zaczynam walkę z pędrakami, bo podobno preparat na nie leje się gdy jest mokro.
Gardenarium 23:52, 17 maj 2013

Jak wysiewasz trawnik i siejesz nawóz, nie czekaj na deszcz, podlewaj, bo skiełkowane nasionka jak będą miały sucho - pozamierają i n ie wzejdą, a tym bardziej nawóz trzeba rozpuścić.

Instagram Ogrodowiska
malwes 22:40, 18 maj 2013

Danusiu,
Kiedy najpóźniej można zrobić wertykulację? Czy teraz w maju jeszcze można czy już za późno? Pytam bo nie udało się załapać na wertykulator w kwietniu i mimo wygrabienia ja widzę, że po bokach jest sporo jeszcze suchego filcu a z kolei niektóre brzegi tak gęste, że ciężko to przyciąć.

Mój trawnik ma dopiero rok, więc z Twoich artykułów wynika, że w tym roku, niezależnie od wszystkiego, jeszcze nie powinnam.

Czy mogę wertykulować mając siatkę przeciwko kretom pod drawnikiem (jakieś 5-7cm chyba)? Wydaje mi się, że wertykulator wbija noże max na 1cm?

Pozdrawiam serdecznie
Sebek 23:40, 18 maj 2013

Możesz....tylko trawnik będzie przez pewien czas niezbyt pięknie wyglądać.....A noże nie powinny dosięgnąć siatki...
mischa 10:54, 19 maj 2013

Malwes, ja też mam siatkę i robię wertykulację co roku. Mój kolega wertykulował u siebie w tamtym tygodniu, więc chyba jeszcze możesz.
Gardenarium 22:23, 19 maj 2013

Skoś trawnik przed wertykulacją krótko, będzie łatwiej przeprowadzić ten zabieg.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies