Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród ogrodniczki 12:21, 21 lip 2014

Do góry
To jest funkia (hosta) Siebolda.

Co do kompozycji to zdania sa podzielone.
Pewna osóbka powiedziała żebym wywaliła wszystkie funkie bo chaszczowisko sie zrobiło.
I tak naprawde to ma rację.
Trzeba tam dać bardziej zwarte,kompactowe rośliny.

Ja myślałam o takiej kalinie:

http://www.e-ogrodek.pl/katalog_drzew/drzewo/1450,kalina-koralowa-nanum

http://www.sodinukai.lt/putinas-paprastasis-%E2%80%9Enanum%E2%80%9D-viburnum-opulus-nanum/

Nie wiem czy to dobry pomysł.
Może jakieśtrawy do tego?...
Ogród ogrodniczki 09:12, 21 lip 2014

Do góry
Jeszcze wrócę do mojej feralnej rabaty przed domem.
Pomysł mam jeszcze jeden.
Kontynuować trawy z rabaty po drugiej stronie ścieżki i dodać wrzosy.
Na pirwszym zdjęciu widać obecną linię trawnika ale myślę ją przerobić co widać na zdjęciu drugim.
Klon już posadziłam. Wybrałam jasnozielony żeby to miejsce rozjaśnić.
Czerwony byłby ponury bo w tym miejscu jest słońce tylko rano.
Będę musiała zabrać stąd wszystkie funkie bo robią nieład.
Nie wiem tylko co posadzić zamiast nich.
Jest taka kompaktowa kalina "Nanum"
Ona wprawdzie rzadko kwitnie ale może tutaj ładnie wypełni to miejsce...
Mam problem z wyborem rośliny.

Mój jesienny ogród 04:24, 18 lip 2014

Do góry
Janinko, nie chcę straszyć ale nawet u mnie jak sobie przypominam, to po 15 lipca kalina się czerwienić zaczyna, poranki coraz bardziej jesienne a i trawy dojrzewają. Tu mam nadzieję że jeszcze długo będzie piękna pogoda. Tu jak mi opowiadają, to najgorsze upały są od połowy lipca do 10 sierpnia. Wiadomo ze gdy upał, to najlepsze schronienie, to duże drzewo jakie by nie było. Ja lipek mam 3 w okół altany, ciekawe jak urosły. Najbardziej ciekawi mnie moja rabata trawiasta.
Moniko, dobrze że mnie poprawiłaś, nawet nie zastanowiłem się jak się pisze gopher. Tutaj chyba wszystkie zwierzaki mają się dobrze, w mieście jest ich bardzo dużo, tylko niestety sporo młodych ginie na drodze, teraz widzę dwa szopy w tygodniu, bardzo smutny widok.
Magdziu, właśnie z tego powodu pokazuje i opisuję żeby Wam przybliżyć ten piękny i daleki kraj. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was nigdy nie będzie miała szansy tu przyjechać, więc czuje się wręcz zobowiązany oprowadzić ogrodowiskową brać. Ja też nawet nie myślałem o takim wyjeździe ale trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno, więc korzystam na maksa i chce się tym podzielić. Co do pogody, to coraz częściej słychać o kataklizmach, ja pisałem o nich zimą, tu się tez cuda działy, ale i nie dawno przyszło tornado ze stanów i zahaczyło o Toronto. Szkód nie narobiło, ale strachu się najadłem, akurat działo się to gdy wracałem z pracy, było bardzo gorąco i wilgotności 100%, a chmury tak czarne że aż strach a wiało że kurz fruwał w powietrzu a ja byłem cały czarny, gdyż byłem spocony i przykleiło się do mnie wszystko jak do lepa. Woda była czarna gdy się kąpałem, dobrze że zdążyłem przed deszczem, zaraz lunęło i to zdrowo. Haniu, wiem że gdy zboża dojrzeją, to lato się zwinie nim się człowiek z orientuje. Tak to już jest niestety urządzone. Tu jest całkiem inaczej niż u nas, nie ma tych przejściowych zwariowanych skoków temperatur, nie ma też ogrodników, gdy jest zima to jest różnie ale gdy zrobi się już ciepło, to trzyma do późnej jesieni, właśnie tak jak w twoich życzeniach, za które dziękuje a i Wam życzę tego samego.

Zielony chaos u Dawida 08:15, 17 lip 2014

Do góry
zuza12 napisał(a)
Przeszłam się po Twoim ogrodzie i jestem pod wrażeniem. Kalina zachwycająca, warzywnik nie gorszy. Odpoczywaj i regeneruj siły, bo powrót z urlopu jest okropny, ja to mam za sobą.

Oby nie Na urlopie wypocząłem jak nigdy. Efektem tego jest straszny ciąg koralikowania, który pozwolił mi na wyplecenie trochę biżutek, które będę mógł wrzucić do swojego sklepu
Zielony chaos u Dawida 08:00, 17 lip 2014

Do góry
Przeszłam się po Twoim ogrodzie i jestem pod wrażeniem. Kalina zachwycająca, warzywnik nie gorszy. Odpoczywaj i regeneruj siły, bo powrót z urlopu jest okropny, ja to mam za sobą.
Moja bajka 14:09, 15 lip 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Kasiu, to co mozna jeszcze ukorzeniac oprocz hortensji? I kiedy najlepiej to robic?
.
Czekaj Doniu, już sięgam po książkę Mai i Ci mówię co i jak . Maja pisze, że najlepszy okres przygotowania sadzonek z krzewów to koniec maja i czerwiec (ale nie bierz sobie tego do serca za bardzo, bo ja nawet w sierpniu ukorzeniałam ). Krzewy, z których łatwo zrobić sadzonki: berberys, bukszpan, buddleja, dereń, forsycja, hortensja, irga, jaśminowiec, kalina, krzewuszka, ligustr, ognik szkarłatny, perukowiec podolski, pęcherznica kalinolistna, pigwowiec, tawuła, żylistek, krzewuszka .
Ucinamy pęd - może być wierzchołkowy lub tegoroczna gałązka i tniemy na 7-9cm kawałki. Jeśli roślina ma duże liście część z nich usuwamy by ograniczyć parowanie. A potem zamocz w ukorzeniaczu i do doniczki. I już . Pozdrawiam.
Ogródek Iwony 21:53, 14 lip 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Czytam Twój wątek jestem dopiero na 5 stronie ale mam pytanie, bo potem zapomnę czy ta kolkwicja ma jakiś wrogów typu mszyce? czy jest czyściutka i w jakim czasie dorobiłaś się takiego krzewu? czytam dalej

Na kolkwicji pojawiają się kwiaty na przełomie maja i czerwca. Kiedy kwiatki opadają, trochę ich jest na ziemi (u mnie na tarasie muszę po niej pozamiatać). Ale drugi krzew młody (ostatnie zdjęcie) na rabatce jest bezproblemowy. Na początku krzewu nie cięłam, nie wiedziałam, że można. Kilka lat temu (ok. 5) musieliśmy ją obciąć blisko ziemi, bo tynkowaliśmy dom i murki przy tarasie. Odbiła pięknie. Od tego momentu tnę ją, jak jest za wysoka po kwitnięciu. Nie imają jej się żadne szkodniki, jest bezproblemowa. Mimo, że obok rośnie kalina koralowa mająca ciągłe problemy z mszycami, na klokwicje nic nie przechodzi. Przy krzewie matecznycm pojawiły się młode krzaczki. Jesienią je odsadzę i będzie do rozdania.
Na zdjęciu widać młody krzew , który odsadziłam 2 lata temu.
Po przekwitnięciu trochę go przycięłam, ale nie jest to konieczne.
Dla odmiany czas na zmiany... 23:39, 11 lip 2014

Do góry
beta napisał(a)
właśnie teraz przeczytał, że jest on trujący...no wprost świetnie...czyli mam chyba same trujące rośliny-ciemiernik, ostróżka, naparstnica, cis, kalina, narcyz...

Beti,nie panikuj przecież ich jeść nie będziesz
Dla odmiany czas na zmiany... 23:28, 11 lip 2014

Do góry
właśnie teraz przeczytał, że jest on trujący...no wprost świetnie...czyli mam chyba same trujące rośliny-ciemiernik, ostróżka, naparstnica, cis, kalina, narcyz...
Mój zielony salonik :) 21:31, 10 lip 2014

Do góry
Właśnie, kolory, jest azalia, powojnik, dwie piwonie, róża i trzy odmiany jeżówki a mino to koloru brak bo każde kwitnie chwilkę i koniec :/ ale cóż, popracujemy nad tym. Myślę, że dobrym wyjściem jest posadzenie grup kwitnących roślin i mam już swoje typy
Na razie pokażę jak kwitła azalia i powojnik, zdjęć piwonii nie mogę znaleźć

Najbardziej zachwyca mnie róża. Dużo małych pięknych ciemnoróżowych kwiatów, niestety kiepski aparat nie oddaje kolorów

I ogólne widoczki

Trawka trochę umęczona ale zaraz dostanie nawozu, brzeg tarasu do wykończenia, ale mąż na razie nieuchwytny Kalina japońska i wiąz drobnolistny bardzo szybko rosną, muszę zdecydować, czy chcę mieć busz na tej rabacie, czy całkowicie ją zmienić, oj, niełatwe decyzje

Na pewno nie zrezygnuję z Fothergilli, mimo, że zdobyłam malutką sadzonkę i prawie jej nie widać, ale do czasu - jesienią pokaże na co ją stać
To tu... 11:08, 09 lip 2014

Do góry
tak, mam je na uwadze. Zastanawiam się też nad popularnością hortensji, z pewnością są piękne, podobna jest kalina a jednak chyba mniej popularna.
Mój kawałek planety 15:54, 08 lip 2014

Do góry
sliczne listki ma ta kalina

ja kupilam pachnącą

na trawniku to tylko mlecze wycinam nozem, nic wiecej, a na rabatach perz wyrywam ile sie da, bo on potrafi miec tak gleboko korzenie ze zrujnowalabym cale rabaty kopiac
na korze tez rosnie, ale wydaje mi sie ze wtedy korzenie sa jakos w tej korze w czesci i latwiej go wyrwac przynajmniej z czescią korzeni

chwastnica jest plytko ukorzeniona ale wyklada sie w rozetki, wiec trzeba recznie wyrywac

miejscami to tak gesto wschodzi jakby ja ktos specjalnie posial
masakra...
Mój kawałek planety 21:52, 06 lip 2014

Do góry
ale teraz najważniejsze zakupiłam kalinę grandiflorum, szukałam ale nie miałam do niej szczęścia, jakoś sobie ją ubzdurałam choć wszyscy sadza hortensje, przestraszyły mnie w hortensjach uwagi że pali je słońce, a ja mam miejsce b. słoneczne, czy kalina da radę ? nie wiem, też jest szkółkowa i nie nawykła do takiego nagrzewania

Często mam tak że kupię coś niepozornego i za parę gorszy a potem cieszy jak głupie, a to wymyślne, wyszukane i przepłacone potem okazuje się niewypałem.

Ale wystarczy spojrzeć choćby na same liście jak pięknie są unerwione i ciut jaśniejsze od środka.

Kątek miskantowo-hortensjowy - doradzicie? 13:27, 06 lip 2014

Do góry
Dzień dobry

planuję w moim ogrodzie urządzić kąt miskantowo-hortensjowy. Biało-zielony.
Planuję posadzić tuje "Szmaragd", między nimi (wysunięte do przodu o ok. 50 cm miskanty), a przed tujami hortensje Limelight.
Chciałabym prosić Was o poradę, która z kompozycji /które rozstawienie roślin/ jest atrakcyjniejsza. Po prawej stronie posadzona jest kalina, a przed nią bez czarny "Pulvertulenta". Nie chciałabym ich usuwać.

Ten sam motyw powtórzę wzdłuż prostopadłej części ogrodzenia.

I jeszcze dwa pytania.
Czy w białym kątku lepiej pasować będzie miskant: Gracilimus czy Morning Light?.
Drugie dotyczy traw Hakonechloa. Chciałabym posadzić je w pierwszym rzędzie, przed hortensjami (czy już tego nie za dużo???)
Zastanawiam się, która będzie lepsza biała Fubuki czy Albo striata (Albovariegata).
Ogród wiecznie nieskończony 11:59, 02 lip 2014

Do góry
Kalina
Ogród, który ciągle zmieniam 14:21, 28 cze 2014

Do góry
Kalamandyna napisał(a)
Witaj, zobaczyłam u Ciebie gdzieś na zdjęciach kalinę ESKIMO. Ja dzisiaj taką kupiłam choc nie chciałam zupełnie. No ale teraz muszę ja gdzieś posadzić i nie mam pojecia gdzie sie kaliny sadzi i czego wymagają???

Mela ja pokazaną kalinę opisałam jako Eskimo ob myślałam ,ze właśnie takowa posiadam ,ale po wymianie poglądów z Małą Mi okazało sie ,że moja kalina to kalina Brukwooda . a Eskimo ma Mała Mi moja kalina rośnie w pełnym słońcu ,ma zimozielone liście i przepięknie pachnie Mała mi pisała ,że jej kalina raczej nie pachnie przynajmniej ona tego nie czuła z tego co wiem kalina Eskimo jest nie wymagajaca co do gleby ,lubi słońce do półcienia ,pięknie kwitnie i długo miejsce powinno być osłonięte od wiatru
Ogród cichy i przytulny 07:07, 28 cze 2014
Do góry
I drugi problem to kalina którą zakupiłam nieopatrznie dzisiaj!!!
Asiu, wpadnij do mnie bo mam z nią problem.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:54, 27 cze 2014

Do góry
ewar307 napisał(a)

kalina albo magnolia
Blaski i cienie nowego życia 05:11, 27 cze 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ula,cieszę się że się u ciebie dzieje.
Jęzor przed tarasem zagospodarowany.
A jak kalina się miewa?
Pokaż też.
Czy walczysz z mszycami podobnie jak ja?

A! No i zerknij na moje poletko.
Czasem przyda się nieco konstruktywnej krytyki.
Może miałabyś jakiś nowy pomysł dla mnie? choć przyznam że z czasem nigdy nie miałam tak krucho jak obecnie.
Wyręczam się nawet córcią i synami w pracach ogrodowych...

Nie mów nawet o mszycach bo są okropne, kwiaty host i chwastów i co tylko mogą to opanowują
U Ciebie zerknę, owszem....wiem że zapracowana jesteś,ale to było do przewidzenia,bo u siebie pracuje się zwykle od świtu do nocy.
Na Łowieckiej 18:18, 26 cze 2014

Do góry
Witam! Ja również myslalam o hortensji pnącej... miałam już kilkanaście pomysłów i wciąż nie mogę się zdecydowac...
Ta roślina to kalina hordowina aureum. Lubię ją za ten intensywny żółty kolor. Nie wygląda mi na chorą ale poczytam o tej chorobie zaraz... Może coś przeoczyłam... dzięki!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies