Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:58, 17 paź 2014

Do góry
Donia72

Myślę, że kalina wytrzyma do wiosny. Teraz tylko wygrab opadłe liście. Wiosną przejrzyj gałęzie, usuń suche i opryskuj. Na przełomie marca/kwietnia opryskaj ziemię topsinem, a raczej podlej.

AnnaS

Wystarczy dobrze spryskać pęknięcie, a jeśli kora odchodzi natomiast tkanka pod nią jest żywa to wystarczy przybić gwoździami nierdzewnymi korę do pnia.

Pozdrawiam
Kolorowy ogród na piasku 10:00, 17 paź 2014

Do góry
viva napisał(a)
Obiecałam pokazać nowe zakupy.
Teraz jest dobry czas na uzupełnianie ogrodu kolorami jesieni, w szkółkach barwny raj. Ja dokupiłam sobie jesiennej czerwieni

Kiścień Zeblid Scarletta

Kalina Kilimandżaro

Judaszowiec Forest Pansy

Rdest

Vivo oglądanie Twojego wątku na początku dnia zapewnia dobry humor na jego całość, ślę Wam buziolejak myślisz judaszowiec pod wiosnę wyda pierwsze kwiaty?
Kolorowy ogród na piasku 23:14, 16 paź 2014

Do góry
Obiecałam pokazać nowe zakupy.
Teraz jest dobry czas na uzupełnianie ogrodu kolorami jesieni, w szkółkach barwny raj. Ja dokupiłam sobie jesiennej czerwieni

Kiścień Zeblid Scarletta

Kalina Kilimandżaro

Judaszowiec Forest Pansy

Rdest

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:08, 16 paź 2014

Do góry
Winobluszcz, który skrada się i zagląda mi do okien

Bluszcz pospolity jak zielony dywan

Kalina koralowa bardzo niezdecydowana kobieta, nie wie czy zakwitnąć ponownie czy się przebarwić i zrzucić szatę

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:58, 16 paź 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)

trawki trawkami, ale jaki piękne masz jesienne drzewa w tle
u nas taka straszna susza, że kolorowej jesieni to chyba nie zaznam w tym sezonie
wszystko usycha i opada zanim się poradnie przebarwi
klony tylko dają radę
w weekend może mi się uda zrobić foty
...nie wspominając już o hortensjach, które przymrozek pięknie "zbrązowił"
..a gdzie moje ukochane burgundy? ....nie będzie !

Tło i las to nie moja zasługa...to matka natura .... ale staram sie powolutku bujnościa i kolorami ogrodu dorównac do tła..

Twoje foty sa pierwszoklasne, to juz pisałam, ale ja tu na Ogrodowisku tez zrobiłam postępy zarówno jesli chodzi o komponowanie rabat jak i o ich pokazywanie..

Ja tez czekam na czerwienie i burgundy w ogrodzie, u mnie teraz kalina, berberys green carpet i perukowiec powinnny sie bardziej zaczerwienic... nie wiedziałam ze zalezy to od wilgotności...moze sie doczekamy
Pozdrawiam !
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 18:28, 15 paź 2014

Do góry
Mazan

Staram się zapraszać i ptaki i owady. Część działki od strony łąk i lasu obsadziłam różnorodnymi krzewami i drzewkami. To ma być w przyszłości nieformowany "żywopłot". Rośnie kalina hordowina (miała w tym roku pierwsze owocki), berberysy, róże rugosy, jabłoń ozdobna, trzmielina itp. Latem fruwało zatrzęsienie motyli przy kwiatach i mnóstwo pszczołopodbnych (nie rozróżniam ich) przy macierzankach piaskowej i cytrynowej. A i woda dla ptaków jest, bo wykopany dół pod przyszły staw (to melodia przyszłości) pięknie zapełnił się wodą i zarasta trzciną. Nie używam chemii, te moje ugory (17 arów) przerabiam własnymi ręcami. Ale lubię to. Co ja mówię - uwielbiam.
Pozdrawiam serdecznie
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:33, 14 paź 2014

Do góry
zaskoczeniem jest też kwitnąca kalina angielska i to z zapachem

kalina sztywnolistna też kwitnie ale to nie dziwi

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 20:48, 13 paź 2014

Do góry
Na wiosnę posadzona kalina sztywnolistna niedawno zakwitła. Podoba mi się jej pokrój i ciemnozielone liście. Kwiatki w zbliżeniu są prześliczne. Rośnie w półcieniu z cisami, bukszpanami, hostami i hakone.

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:21, 12 paź 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
no to odjechałam ... piwonie jesienią ??? ... Anek wywróciłaś mi wyobrażenie o piwoniach ... i przy okazji o mojej zielonej wiedzy ...

No tak... też teorie kwarkowe Ci zaświtały w głowie

A ja tylko w słoneczku zachwycałam się kolorami.. pogoda letnia, kolory jesienne, ale było miło
Borówka amerykańska i aronia

Kalina

Azalia pontyjska i trzmielina oskrzydlona

enkiant dzwonkowaty

I piwonie też zachwyciły... a tyle osób na nie narzeka No i wyszło, że piwonie kwitną jesienią ..
Mój kawałek planety 10:48, 12 paź 2014

Do góry
tak wygląda jesienią kalina którą mam w awatarku

Ogród zapachów u Jasi 22:22, 10 paź 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Oj piękności jak ja uwielbiam do ciebie przychodzić i wąchać te kwiaty i przypominać sobie ten zapach ktory mnie onieśmiela

Konradzie w tej chwili to tylko jest ładnie na zdjęciach, rzeczywistość jest przygnębiająca a ogród wygląda na zaniedbany .

A jeżeli mowa o zapachach to przekwitła już ostatnia pachnąca słodko bylina - o źle kojarzącej się nazwie pluskwica, ale żeby nie kończyć tak smutno to kalina angielska na kilka kwiatów więc nadal coś pachnie w ogrodzie.

Pozdrawiam Jasia
Ogródek Ewy 13:38, 02 paź 2014

Do góry
kasiek napisał(a)

A to nie kalina sztywnolistna? Bo mnie sie wydaje ze taka jak moja tylko duuużo wieksza
Śliczne fotki kwiatów
Podrawiam

Wiesz Kasiu że Ty możesz mieć rację....
Masz może jakieś zdjęcie swojej kaliny?
Ogródek Ewy 10:03, 02 paź 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Dla mnie też nowość. Może ktoś rozpozna

A to nie kalina sztywnolistna? Bo mnie sie wydaje ze taka jak moja tylko duuużo wieksza
Śliczne fotki kwiatów
Podrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:41, 30 wrz 2014

Do góry
eliza3 napisał(a)
Aniu, jestem naładowana pozytywnie po spotkaniu z Wami. Tego było mi trzeba.
Posadziłam co kupiłam i chociaż jest tego niewiele to zawsze pamiątka ze spotkania
Pogoda sprzyja, więc praca w ogrodzie to sama radość , a po obejrzeniu tylu pięknych kompozycji chęć do upiększania, przesadzania, dosadzania jeszcze większa

Bardzo sie ucieszyłam jak Cię zobaczyłam na spotkaniu.. tylko było tradycyjnie.. za krótko

I przerwa w motylkach... znów prawie Wojsławice Mi też ten wyjazd dobrze zrobił. I jak pisałam na swój ogród spojrzałam łaskawszym okiem... i nawet pofociłąm sporo.. zamiast sadzić co kupiłam.Ale by posadzić trzeba najpierw wysadzić.. wiec spokojnie i nie nerwowo..

Kalina watanabe.. kocham ją... za kwiaty wiosną i za kolor jesienią.
Kto ma trochę miejsca (rośnie spora) to koniecznie trzeba ja mieć.
Aaaa i zakwitł mi oczar !!!! Ale foty brak.

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 21:33, 24 wrz 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Kasiu, nie martw się o wiciokrzew Henryego, przezimuje. Bardziej wrażliwy jest ten nakrapiany japoński i u mnie mimo że rósł w zacisznym miejscu na murze z innymi pnączami, przemarzł do cna w przedpoprzednią ostrą zimę. Więc go okryj profilaktycznie.
Co za pola pomidorowe. Te zielone już nie mają szansy na zmianę koloru, trzymaj dotąd dopóki się da, ale żeby ich nie chwycił mróz, bo wtedy tylko do wywalenia na kompost. Ja zawsze zbieram zielone, układam pojedynczą warstwą gdzieś w szkarence i czasami są do grudnia.
Już wiem, dlaczego pytałaś o winogrona. Odmiany Kalina nie znam, niestety, to chyba jakaś nowość?

No trudno, jak zmarznie to zmarznie, okryje, moze zima bedzie taka jak ostatnia
u mnie nie bylo przymrozkow i teraz ma byc coraz cieplej az ponad 20 st o niedzieli, w nocy tez cieplej
a winogrona mam takie:
http://www.clematisy.com.pl/katalog-roslin/winorosl-beznasienna-interlaken-id151.html
i
http://www.clematisy.com.pl/katalog-roslin/winorosl-kalina-id215.html

nie wiedzialam ze to nowosc, zobaczymy jak sie sprawdzą, poki co sadzonki sa malutkie
Ogród w Tarnowie 21:17, 24 wrz 2014

Do góry
górna część ogrodu

citronelki rozmnożone osobiście przez Rysia - dało się

kalina watanabe - u mnie zrzuciła liście tej zimnej nocy - nie wiem dlaczego

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:35, 24 wrz 2014

Do góry
Kasiu, nie martw się o wiciokrzew Henryego, przezimuje. Bardziej wrażliwy jest ten nakrapiany japoński i u mnie mimo że rósł w zacisznym miejscu na murze z innymi pnączami, przemarzł do cna w przedpoprzednią ostrą zimę. Więc go okryj profilaktycznie.
Co za pola pomidorowe. Te zielone już nie mają szansy na zmianę koloru, trzymaj dotąd dopóki się da, ale żeby ich nie chwycił mróz, bo wtedy tylko do wywalenia na kompost. Ja zawsze zbieram zielone, układam pojedynczą warstwą gdzieś w szkarence i czasami są do grudnia.
Już wiem, dlaczego pytałaś o winogrona. Odmiany Kalina nie znam, niestety, to chyba jakaś nowość?
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 18:00, 24 wrz 2014

Do góry
Zebralam dzisiaj wiadro jasno pomaranczowych pomidorow....
i 2 albo 3 x tyle zielonych jeszcze na krzakach
A w domu jeszcze 4 koszyki czerwonych

Ale papryka moze sobie chyba wisiec jeszcze ?

Posadzilam dzisiaj od poludniowej strony winogrona "Kalina" ma ktos moze takie ? Ciekawe czy dadza radę..
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:15, 22 wrz 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
uwielbim zapach kaliny u sasiadki za płotem, tylko nie wiem co to za kalina

ja kupilam burkwooda
czy wszystkie pachnace kaliny pachna podobnie ?

Ja mam 3 i każda pachnie inaczej ale wszystkie bardzo intensywnie
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:10, 22 wrz 2014

Do góry
uwielbim zapach kaliny u sasiadki za płotem, tylko nie wiem co to za kalina

ja kupilam burkwooda
czy wszystkie pachnace kaliny pachna podobnie ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies