Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

AgnieszkaW 19:10, 08 mar 2015

Kasiu, jak dużo już zrobiliście Kanciki wyszły super, a co to takie wystające poza obrys prostokąciki z korą, tak ma być? Pozdrawiam ciepło
yolka 19:10, 08 mar 2015

kitek81 napisał(a)

Pryskałam miedzianem.

Dzięki, też tym pryskałam w ub r. zwłaszcza grusze, bo miały tzw, rdzę gruszy. Myslałam, że może jeszcze czymś innym można
kasiek 19:24, 08 mar 2015

No prosze - kawał roboty odfajkowany! Super - naładowałaś pewnie akumulatorki
KasiaWB 19:26, 08 mar 2015

kitek81 napisał(a)

Kasia, piękny kancik, brawo
a co to za roślinka posadzona przed tujami? hortka? bo jak tak, to odsuń ją dalej od tujek - w/g mnie chociaż jakieś 1,5 m (ja bym nawet dalej posadziła), bo rozrośnie się z czasem a tuje się ogołocą. Piszę z doświadczenia )
Tego świerka (chyba) też bym odsunęła zdecydowanie od tujek. Ile ten świerk będzie miał docelowo szerokości?
Przy jednych tujach rosną u mnie kosaćce i tuje mi wyłysiały, a innym miejscu hortki były za blisko i też tuje wyłysiały

Pozdrawiam
kitek81 19:50, 08 mar 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Kasiu, jak dużo już zrobiliście Kanciki wyszły super, a co to takie wystające poza obrys prostokąciki z korą, tak ma być? Pozdrawiam ciepło

Pewnie chodzi Ci o te miejsca, gdzie mam skrzyneczki z tulipanami wkopane?! Na razie tak zostawiłam, bo i tak na tej wysokości będę poszerzała rabatę, bo chcę dać przy piaskownicy jakieś drzewko, myślę chyba o jakimś co ma parasolowatą koronę, żeby dawało trochę cienia dzieciaczkom.
Ale stanęłam i myślałam ile muszę się odsunąć od tujek, ale że jeszcze nie jestem na nic konkretnie zdecydowana, to tak zostawiłam, bo już em mnie gonił ile tak będę stać i myśleć
również pozdrawiam
kitek81 19:51, 08 mar 2015

yolka napisał(a)

Dzięki, też tym pryskałam w ub r. zwłaszcza grusze, bo miały tzw, rdzę gruszy. Myslałam, że może jeszcze czymś innym można

moja grusza w zeszłym roku też nie zachwycała, daliśmy jej ostatnią szansę w tym sezonie, jak się nie wybroni pójdzie pa pa
ja ekspertem w opryskach nie jestem, też się uczę na bieżąco
kitek81 19:54, 08 mar 2015

kasiek napisał(a)
No prosze - kawał roboty odfajkowany! Super - naładowałaś pewnie akumulatorki

nawet nie wiesz, jak się cieszę, że tyle udało nam się zrobić i tak jeszcze dużo przed nami, ale jak się spojrzy teraz przez okno to od razu inaczej, aż nie mogę się przyzwyczaić, dziwnie jakoś
akumulatorki naładowane, tylko stres przed jutrem jest, jutro z rana czeka mnie chwila prawdy z komendantem
kitek81 19:58, 08 mar 2015

KasiaWB napisał(a)

Kasia, piękny kancik, brawo
a co to za roślinka posadzona przed tujami? hortka? bo jak tak, to odsuń ją dalej od tujek - w/g mnie chociaż jakieś 1,5 m (ja bym nawet dalej posadziła), bo rozrośnie się z czasem a tuje się ogołocą. Piszę z doświadczenia )
Tego świerka (chyba) też bym odsunęła zdecydowanie od tujek. Ile ten świerk będzie miał docelowo szerokości?
Przy jednych tujach rosną u mnie kosaćce i tuje mi wyłysiały, a innym miejscu hortki były za blisko i też tuje wyłysiały

Pozdrawiam

Dziękuję Kochana, tak kancikowałam, że urządzenie mi pękło
najpierw przed tujkami mam leszczynę, będę ją na drzewko cięła, a przed tym jest kalina
horti rośnie kawałek dalej, widać nad ziemią etykietę, to pinky winky
a świerk to podobno wolnorosnąca odmiana, który docelowo ma mieć 3-4 m i nie rosną za nim tujki
teraz nie wiem, co przesuwać? jak radzisz?
pozdrawiam
kitek81 20:01, 08 mar 2015

Kasiu, tak jest za świerkiem
KasiaWB 01:00, 09 mar 2015

aaaa, no teraz lepiej widać na tamtym zdjęciu nie było widać, że tujki tam nie rosną )
sprawdź jaką ten świerk będzie miał docelowo średnicę, wtedy będziesz wiedziała.
Hortensja - jak już napisałam, przynajmniej 1,5 m od tujek - hortka urośnie, ale tuje też
Leszczyna powiadasz? ...nie lubię leszczyn, mają korzeń jak pająk i wszystko wyjadają oraz wybijają od korzenia. Ja bym jej nie sadziła, no chyba, że miałabym 2 ha, to może gdzieś na samym końcu działki dla zobrazowania wieloletniego korzenia:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/571-trudne-pieknego-poczatki-ogrodek-kasiwb?page=320

Weź też pod uwagę jej docelowy rozmiar i rozmiar docelowy kaliny. A jaka to kalina? Ja kalinę angielską posadziłam podobnie jak była mała, a teraz mi już między tuje wlazła - będę oczywiście ją przesadzać )a jak

Przemyśl Kasieńko Buziaki