Ula moja sadzona jesienią 2015 w zeszłym sezonie już kwitła ładnie , ale ja nie wiedziałam , że się po kwitnieniu przycina i potem powtarza kwitnienie no i nie ścięłam. Zakwitła , ale też posiała się Teraz siewki przesadzam na inne rabatyUwielbiam ją dzięki Reni
Moja Amethyst też wybujała, im dłużej kwitnie tym większa i wtedy też się pokłada. Teraz już ją ścięlam, więc pewnie za dwa, trzy tygodnie się odbuduje. Pewnie ma zbyt żyzną glebę.
Róża do skrzyni, a jaką skrzynia ma wysokość? 50 cm to minimum. Ryska ma bardzo fajną miniaturkę u siebie, na dodatek pachnącą, Diamond Eyes Do donicy poza tym może iść praktycznie każda róża, np. Schneekope, Harlow Carr, Abraham Darby, Munstead Wood, Bonica. Na zimę podczas mrozów ważne jest, żeby stała cały dzień w cieniu i osłonięta od wiatru. Od góry też możesz ją wtedy nakryć jakąś fizeliną.
Połączenie fioletu szałwi i żarówiastej zieleni zawsze daje wspanialy efekt.Tez zauwazyłam ze szałwia "rozkwita" przy czymś zielono-żółtym i wszędzie ją wsadzam, a pięknie mi się wysiała.
Świetne metamorfozy. Az trudno uwierzyc ze tak to poszło.
Paula u mnie też tak dziwnie rośnie, jedne gałązki niższe, inne wyższe. Dziś jej nawet dałam takie obręczowe podpórki, bo ostatnio tak się wiatr wściekał, że parę gałązek złamał. Myślę, że trzeba jej dać trochę czasu i się wyrówna A bonica dalej w pełni kwitnienia, czaruje w ogrodzie
Powiem Ci , że jakoś nie miałam świadomości, że Ty taki różany facet jesteś
Cudne te królowe ogrodu u Ciebie i fajnie wkomponowane
Zestaw firletka szałwia też mam
I kopa w tyłek i to niejednego za jakieś tu przerwy
Ani mi się waż!!!
Świerki serbskie można u nas kupić, tylko zależy jaka wielkość. Jeśli zależy Ci na większych okazach to już jest problem.
Ambrowca nigdzie nie widziałam. Myślę, że może u nas rosnąc. Dziewczyny na ogrodowisku przecież je sadzą. Problem w tym, że u nas nie sprowadzają. Może na zamówienie?
Natomiast grujecznika mam na zbyciu Jeśli chcesz mogę odsprzedać, bo ja go będę wymieniać na drzewko o większych liściach. To już postanowione dawno , tylko nie znalazłam na razie następcy i dlatego jeszcze rośnie. Trzeba się wybrać poza O-c
Grujecznika widziałam na żywo i mnie się bardzo podoba, dlatego go kupiłam.
Niestety u mnie posadzony został na tle innych liściastych i jest mało wyeksponowany. On potrzebuje innego tła.
Jeśli byłabyś zainteresowana napisz na priv.
Kasiu a Czy Ty masz swój wątek?
Dzięki za info. Czekam w takim razie na lipiec i zakupie hortensji na miejscu.
Szukałam świerków serbskich, grujecznika i ambrowca , ale nigdzie nie widziałam.
I u nikogo w naszych okolicach grujecznika i ambrowca nie widziałam także zastanawiam się czy może one nie nadają się do naszej strefy klimatycznej.
U Ciebie pięknie, zieleń cudowna, wszystko aż kipi latem.
U nas jedynie szałwia omszona piękną, reszta to albo do przesadzenia bo koncepcja się zmieniła albo dopiero do obsadzenia, ale ciesze się z każdej roślinki
Najbardziej wkurzają mnie chwasty i perz no nie mogą nadążyć z plewieniem bo nie mamy kory,która by ograniczyła te chwaściska.
Pozdrawiam,
Kasia