Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Kosolkowa Pasja 09:10, 20 mar 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
o w B. już kwiatuchy? mus jutro zajrzeć, żeby mi wszystkiego nie wykupili
Twoje zakupy super, kompozycje w donicach pierwsza klasa

Kasiu, w L. już sie nie załapałam, myslałam ze może floksy uda mi się jeszcze zgarnąć. W B.troszkę było różnych rzeczy. Kompozycja donicowa - skromna, ale póki co cieszy oko
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:37, 19 mar 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Nic.
Ale boje się cokolwiek ciąć w ogrodzie, wstrzymuję się do przyszłego tygodnia.
Ciągnie mnie bardzo do prac ogrodowych, teraz tylko spaceruję po ogrodzie i robię przegląd roślin. To wiosenne słoneczko ma jednak moc. Widzę już orliki, ostróżki i floksy. Pozostałe byliny śpią. Róże idą jak głupie...aż żal będzie ciąć.

no wlasnie, na rozach mnóstwo pączków i listkow, chyba dlatego przycielam je tylko troszeczkę
muszę zrobic ponowny przegląd po mrozach

u mnie juz -0,1 a jeszcze nie ma nawet 20.00
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:31, 19 mar 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

oj bardzo sucho, dzisiaj podlalam rodki
w sobotę moze popadac

nic u ciebie nie ucierpiało ?

Nic.
Ale boje się cokolwiek ciąć w ogrodzie, wstrzymuję się do przyszłego tygodnia.
Ciągnie mnie bardzo do prac ogrodowych, teraz tylko spaceruję po ogrodzie i robię przegląd roślin. To wiosenne słoneczko ma jednak moc. Widzę już orliki, ostróżki i floksy. Pozostałe byliny śpią. Róże idą jak głupie...aż żal będzie ciąć.
Ogród prawie romantyczny 19:23, 17 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Kasiu to floksy Bright Eyes chciałam więcej, ale nie było A Ty co kupiłaś?

trytomy i liliowce Stella
i jeszcze 1 bodziszka
Ogród prawie romantyczny 19:17, 17 mar 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

ja tez mam takie zakupy tylko zupelnie inne, chociaz z tego samego sklepu

co to za kwiatki po lewej i prawej na dole ?

Kasiu to floksy Bright Eyes chciałam więcej, ale nie było A Ty co kupiłaś?
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 17:38, 17 mar 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Mięta?
Floksy?

miety tam nie bylo, jest w innej skrzyni, nie sadzę zeby przerosła
a floksow nie mam w ogrodzie ani nawet u sąsiadów nie widziałąm
a to dopiero zagadka...
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 17:27, 17 mar 2015

Do góry
Mięta?
Floksy?
Kosolkowa Pasja 08:43, 17 mar 2015

Do góry
Kasya, to floksy

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:49, 15 mar 2015

Do góry
victoriagos napisał(a)
UUUUU to ja się teraz zastanawiam czy warto szukać tego niebieskiego jak
mu kolor ucieka po paru sezonach

śliczne masz te floksy, moje takie jakieś niemrawe

Moje floksy siedziały blisko siebie i to może jest powód ich mieszania się
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:03, 14 mar 2015

Do góry
UUUUU to ja się teraz zastanawiam czy warto szukać tego niebieskiego jak
mu kolor ucieka po paru sezonach

śliczne masz te floksy, moje takie jakieś niemrawe
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 14:08, 13 mar 2015

Do góry
Aptu witam
Kochana a czego ja tej skarpie nie mam??
Jeżeli chcesz żeby zarosło szybko to polecam jałowce płożące- tylko trzeba z nimi uważać bo naprawdę rosną ogroooomne. Do tego irgi płożące- to to dopiero rośnie jak szalone! Mam kocimiętkę- uwaga mocno się rozsiewa. Trzmieliny, floksy, rozchodniki różnorakie, kosodrzwinki, berberysy, barwinek ((też pancerny i bardzo zarasta). Z elementów wyższych mam wierzby hakuro nishiki, azalie te wyższe, berberysy, thuje smaragd ale odmiana golden (taka żółta). Co tam jeszcze jest? aaaa przy tarasie mam jodełki balsamincze nana i lawendę- duuużo lawendy. Są też byliny- pięciorniki, lilak palbin (taka niska odmiana- rośnie przy tarasie i pięknie pachnie), jaśminowiec wonny a przy pergolach róże, clematisy i wiciokrzewy. Ale u mnie jest tego za dużo Lepiej ograniczyć się do kilku gatunków i stworzyć bardziej harmonijną kompozycję
Starorzecze na górce 09:40, 13 mar 2015

Do góry
Napia, dziekuję. Dawno do Ciebie nie zaglądałam, ale zwróciłam uwagę, że jesteś aktywna, bo często pojawiasz się ze swoim wpisem tam, gdzie ja po porade szybko biegne, np. u Vivy Zycze powodzenia z rozami i nietylko

Zabrałam się wreszcie za porządki... jesienne. U mnie wszystko zimowało pod swoimi kołderkami, jedynie róże (zresztą bez 10 szt. bo zabrakło mi kompostu, a ten kupiony przezimował w garazu w workach, bo juz czasu na rozłożenie nie było), glicynię, budleje i pustynniki zakopcowałam. Teraz muszę te wszystkie badyle i liscie usprzatnac - roboty co niemiara, pocieszam się twierdząc, że tak po angielsku zrobiłam i to zdrowiej dla roślin Ale, ale, są też i inne plusy. Radość jest większa niż jesienią, żeby nie napisać, że jesienne porządki to wręcz smutek, bo tylko widać obumieranie i przemijanie. Tymczasem wiosną - odgarniam liście i co widzę? A no to np:

Lilie zaczęły wychodzić. Ostróżki, które myślałam, że mi wypadły żyją. Sama radość! Oczywiście kocimietka pod badylkami ma małe różyczki nowych, wygrzanych pedów, szałwia maleńkie listki wyhodowała, floksy, marcinki, orliki odbijają, a tawułki już mają nabrzmiałe guzy przyszłych gałązek. Gdzieniegdzie wychodzą tulipany, narcyzy, hiacynty. Itp.Itd. Wolę porządki wiosenne.

Budleje (mam 3 szt, ok. 1,7m )ładnie przezimowały, mają pełno listków, ale bedę ciąć za radą Madżenki i ANi-Monte, aby pokrój miały ładny:

Przeogromnie cieszą mnie też róże, które nie wymarzły. Podmarzła jedynie Elfe i o dziwo Rosarium Uetersen, wyciełam te gałązki.

Oczywiście są i zauważalne straty. Tu prym wiodą powojniki. Niestety znów ze 3 szt straciłam. Przy sprzataniu okazało się, że ich pedy są martwe i wychodzą z ziemi

Pryskałam na razie tylko RH dolistnie za radą Bogdzi. Nie robiłam żadnych innych zabiegów, bo i nie mam preparatów, no i na bałagan pryskać nie bedę, bo przecież mija się to z celem (pryskać na suchelce, które wysprzątam - jak mniemam)

Trzymam kciuki, oby mrozy nie wróciły. Bo dopiero narobiłyby szkód.
Ogród na glinie 21:07, 12 mar 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
zachęciłaś mnie i kupiłam w lidlu floksa

floksy to jakieś kłącza?

Dziś pierwszy przesiany kompost dostał się truskawkom, jarząbowi i daliom. Posadziłam bulwy dalii do doniczek, podlałam i wstawiłam do garażu.

Cała masa darni została oczyszczona z perzu i wylądowała w kompostowniku. Pójdzie na dno skrzyń warzywnych.

Tulipany już naprawdę wysokie liście mają.

A miniaturowe, żółte żonkile, posadzone między różowymi wrzościami mają już łebki, lada chwila będą kwitły.
Mój 4 arowy azyl... 19:22, 08 mar 2015

Do góry
Wychodzą narcycy, prawie wszystkie tulipany są już widoczne i niektóre byliny: pojedyńcze ostróżki, orliki, dzielżany, liliowce, floksy

floks wiechowaty biały
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:34, 06 mar 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Miro, fajne zakupy poczyniłaś Też jestem za wsadzeniem w tym glinianym naczyniu kompozycji z rojników i rozchodników, bez akcentu wyższego. Pozdrawiam

Agnieszko to mnie przekonałaś wyższego nie będzie.
Zakupy dziś wsadzałam i żałuję że mi się fotek nie chciało robić bo niestety te w worku łubiny i floksy były fatalne zobaczę co będzie - kupiłam "zdjęcia" a nie rośliny - zero wyciągania wniosków

może jutro już coś się zmieni hehe
Ogródek Ewy 23:02, 04 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Ewa, lubię wiejskie ogródeczki U mnie przecież floksy, malwy, ostróżki i naparstnice. I aksamitki

To dlatego też tak często jestem u Ciebie
Teraz jeszcze przybędzie róż, oj będzie co podziwiać.
Jurajski Ogród 22:40, 04 mar 2015

Do góry
Kasiu, Aniu Yolka, czekamy na wiosnę

Gosiu, floksy kwitnące wiosną tnę zaraz po kwitnieniu, choć nie zawsze, nie co roku.

Vivo, na razie widoki kiepskie, deszcz, śnieg, słońce i grad, ot, marzec...

Marzenko, floksy szydlaste? Ciąć po kwitnieniu.

Pozdrawiam
Ogródek Ewy 22:00, 04 mar 2015

Do góry
Ewa, lubię wiejskie ogródeczki U mnie przecież floksy, malwy, ostróżki i naparstnice. I aksamitki
Jurajski Ogród 19:55, 04 mar 2015

Do góry
Aga czy floksy ciąć wiosną jak byliny czy nie ruszać.
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:50, 27 lut 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Wczoraj nie mogłam wejść na Ogrodowisko były jakieś kłopoty robiłam wczoraj w ogrodzie i dzisiaj też idę chociaż nie jest tak fajnie jak wczoraj, najważniejsze, że nie jest zimno Wczorajsze fotki

a tu floksy wychodzą

dużo zdjęć nie robiłam bo nie miałam czasu

Ale za to, jakie wiosenne fotki, zolciutkie cieszy o tej porze. Aniu, limki i inne bukietowe wsadzaj od razu do ziemi, zawsze ktoras się przyjmie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies