Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Ewik 13:36, 13 kwi 2015

kosolka napisał(a)

Własnie. Czasem mam wrazenie ze za dużo spięcia i stresu to kosztuje. Nie powinno. Może zbyt się tutaj nakręcamy? Mam tak samo jak Ty. Pozdrawiam poniedziałkowo! Okropnie wietrznie dziś!!

hej dziewczyny,to się nie nakręcajcie ogród ma cieszyć i najważniejsze że Wam się podoba,a ogrodowisko to super miejsce z którego można czerpać inspiracje całymi garściami milego dnia dla wszystkich
Viola 13:36, 13 kwi 2015

Czy są jakieś narzędzia lub maszyny do usuwania darni?
Viola 14:19, 13 kwi 2015

Ewik napisał(a)

hej dziewczyny,to się nie nakręcajcie ogród ma cieszyć i najważniejsze że Wam się podoba,a ogrodowisko to super miejsce z którego można czerpać inspiracje całymi garściami milego dnia dla wszystkich

Ewa, ale jak człowiek się napatrzy na te ogrodowiskowe piękności to właśnie zaczyna się stresować, że tez by tak chciał, a nie umie
kosolka 14:57, 13 kwi 2015

Załóżmy Viola Klub Chcących a Nieumiejących

Do darni na szybko coś tam wyszukałam,są jakieś maszyny, może gdzieś macie firmę wypożyczającą sprzęt...
http://www.top-dziki.pl/wycinarka-do-darni-kommtek-rs3040-p-54.html

A chcesz tą darń gdzień wykorzystać? Jak nie to może glebogryzarką i tylko wygrabić?
Viola 15:41, 13 kwi 2015

kosolka napisał(a)
Załóżmy Viola Klub Chcących a Nieumiejących

Do darni na szybko coś tam wyszukałam,są jakieś maszyny, może gdzieś macie firmę wypożyczającą sprzęt...
http://www.top-dziki.pl/wycinarka-do-darni-kommtek-rs3040-p-54.html

A chcesz tą darń gdzień wykorzystać? Jak nie to może glebogryzarką i tylko wygrabić?

Ola, dzięki, zadzwonie do wypożyczalni sprzętu - mają tam różne maszyny może i takie coś się znajdzie. Darń jak wycinam, to przewracam ją do góry nogami, i tylko tam gdzie sadzę roślinę to ten kawałek wrzucam do kompostownika. Ale jak patrzę ile tej darni mam wyciąć to mnie przerażenie ogarnia. To będzie jakieś 40m z boku i 26 m z tyłu pasek o szerokości 1 m. Narazie tak wąsko, bo wiesz ja po kawałku robię. W zeszłym roku sadziłam tuje, teraz drugi rząd nasadzeń, niskie roślinki w trzecim rzędzie też posadzę, ale nie wszędzie i nie chcę zbyt szerokich tych rabat robić żeby nie stały takie puste. Po za tym to nie wiem ile dam rady zrobić.

Nie wiem czy glebogryzarka weźmie moją trawę.
Viola 16:02, 13 kwi 2015

Ascot będę sadzić tutaj przed tujami:

Tuje rosną w odległości 1 metr od siebie, tylko wyglądają, że są gęsto. Chyba zrobię tak: między pierwszą tują od lewej a drugą posadzę miskant ML (tylko wysunę do przodu około 90 cm), później dwie róże obok siebie w odległości około 40 cm, żeby utworzyły "gruby krzaczek", między trzecią tują a czwartą znowu ML. Do tego jeżówki, liatra i floksy - wszystko mam, chcę dokupić lilię. Nic innego nie wymyśliłam. Aha, jarzębina na razie musi tu zostać, nie zdążyłam jej przesadzić, a już puszcza listki, na jej miejsce planowałam grujecznik (też mam). Zaraz dam rysunek, ba to tak trudno wyjaśnić.
Viola 16:27, 13 kwi 2015

Na szybkim rysunku to wygląda tak:

Ewik 16:40, 13 kwi 2015

Zapowiada się świetnie
Viola 17:31, 13 kwi 2015

A czy pokazywałam Wam moje trawy od Alinki??? Oto one po otwarciu paczuszki, pieknie opakowane i każda z nazwą, żeby się nie pomyliło Mam 3 rozplenice Hameln, 3 Miskanty ML, jednego Zebrinusa i 5 Imperat Red Baron A rozplenice - giganty I gratisik dostałam - piękne bulwy kanny Polecam Alinkę

kosolka 18:14, 13 kwi 2015

Ascot masz dwa czy trzy krzaczki? (w ogóle) Lilie mają być za różami?
Ale trawek masz!! Super!!