Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś będzie tu ogród 09:24, 11 kwi 2016

Do góry
Barwinkowi chyba bardziej słońce przeszkadza niż susza. Ja kiedyś miałam i mówiąc delikatnie za specjalnie nie wyglądał. Dałam cały szwagierce, a ta posadziła pod tarasem. Cień, sucho jak pieprz a on rośnie jak szalony.

Stoję z kawką na tarasie i wzdycham do bambusowych tyczek udających jabłonie, a tu sąsiad się pyta czy ja już nie mam co robić, tylko znowu patyki sadzę.

Iwonka nawet nie wiesz jak mi się gęba cieszy jak patrzę na te tyczki...
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:24, 11 kwi 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
i inna mniejsza

i jeszcze kilka innych ale nie wszystkie uwiecznilam, bo po co

za to na zdjecie zalapalo sie tysiac szafirkow z lesnej laki

Szafirki dorodne ,u mnie to takie małe pipidówki
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:22, 11 kwi 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
Bylismy na spacerze w parku zdrojowym i znalazlam najwieksza w okolicy magnolie gwiezdzista

o Matko!!!,oczom nie wierze,no i jestem ugotowana na całego,to ta sama co pisałam Ci nazwe,klamka zapadła-muszę ją mieć!
Mirkowy ogród (początki) 09:16, 11 kwi 2016

Do góry
Poranny przegląd trawkowy:stipa,rozplenica black i magesti i margatytki zaczynają wychodzić
W ogrodzie Lorki za zakrętem 09:10, 11 kwi 2016

Do góry

2 carexach oszimskich evergold ,

tak teraz sobie patrze, ze te twoje carex evergold inaczej niz moje wygladaja !!!
Księżycowy... 08:59, 11 kwi 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
No dobra Dziewczyny, mam dylemat. Od miesięcy rozmyślam nad rodzajem żywopłotu. Pomysły pozostały dwa i wciąż nie mogę podjąć ostatecznej decyzji. Pomysł nr 1: żywopłot nieformowany, mieszany, na szerokości ok 3 metrów, coś w tym rodzaju:

Pomysł nr 2: Żywopłot częściowo formowany (cis), częściowo nieformowany...

Wendy a masz jakieś inspiracje np z Pinteresta?

Wiesz zależy co chcesz sadzić przed żywopłotem, bo raz może "pracować jako tło" innym razem stanowić sam w sobie obraz. Jakich roślin chcesz użyć ?
Z Pszenicznej ... 08:55, 11 kwi 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Renatka no widzisz myślałam, że znalazłam u siebie żywokost. Chciałam go oszczędzić by gnojówkę z niego robić. No ale trudno. Od wuja przywiozłam sobie 4 karpy pokrzyw, muszę im znaleźć miejsce chyba przy kompostowniku. Tam tyle miejsca że mogę im mieć cały łan

Jak tylko znajdziesz żywokost to warto zrobić gnojówkę Znam osoby, które mają grządkę z żywokostem i pokrzywami w warzywniku Efekty pierwsza klasa, zwłaszcza u roślin kwitnących...
Tu akurat mam uwieczniony kwitnący (na gnojówkę same liście, najlepiej zanim zakwitnie) ale widać, że liście są ostro zakończone, pokryte ostrym meszkiem.

Chaos oswajany 08:48, 11 kwi 2016

Do góry
Shemsi napisał(a)
Dzieki Iwonce wzięłam jeszcze raz na tapetę ostatni projekt. Gdyby faktycznie udało się poprowadzić szmaragdy na ciętą ścianę grubości 40-45 cm, to rabata mogłaby wyglądać mniej więcej tak:

i widok z góry:

Tylko pytanie, czy te dwa ekrany szmaragdów będą wyglądać dobrze tak ucięte? Bo niestety całego boku działki nie mogę nimi obsadzić - wzdłuż domu jest zbyt wąsko (w najwęższym miejscu 1 m od siatki), na wysokości domu na siatkę musi iść jakiś bluszcz.

Dla przypomnienia pierwsza wersja wygladała tak:

1 - forsycja prowadzona w kulę
2 - miskanty (myślałam o gracimilusach, ale może uda się znaleźć coś wysokiego i kwitnącego)
3 - berberysy kolumnowe
4 - tuja mirjam, ew. pomieszana z danicą, ew. z innymi kulkami (bukszpan?), pomiędzy może też jakaś mini trawka?
5 - rozplenica Hameln
6 i 7 - róże z powojnikami - miks kremowo-bordowy
8 - hortensje bukietowe

Pomocy, bo nie wiem co robić!!!

Zamiast szmaragdów posadź cisy - Chudy (ziemna zieleń) lub Olivka (jaśniejsze) - rosną wąsko, bardzo wąsko. Berberysy kolumnowe po dwóch, trzech latach wcale nie są wąskie - niestety, to kłujące bydlaki

Cisy do kupienia w Wawie i wbrew pozorom dość szybko rosną.
Kiedyś będzie tu ogród 08:42, 11 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Tak w terenie to najlepiej pasowałyby w takim rozstawieniu. Zasłaniały by widok na wszystkie budynki gospodarskie.

Równe odległości między jabłonkami (na rys coś się gibło).
Tylko ta po prawej stronie musi być cofnięta (w stosunku do Oli) w stronę ogrodzenia, bo tam węziej. To może tą środkową o tyle samo wysunąć do przodu? Wtedy byłaby mniej-więcej na środku wybrzuszenia, a patrząc z boku (od strony wejścia) pnie równo by się układały.

W środek Golden Hornet, a po prawej dać drugą Olę czy może być całkiem coś innego?

to ją cofnij - korony się rozrosną i nie będzie widać, że cofnieta kilka centymetrów. Gdyby ją cofać pół metra czy metr to miało by znaczenie....
Kiedyś będzie tu ogród 08:31, 11 kwi 2016

Do góry
Tak w terenie to najlepiej pasowałyby w takim rozstawieniu. Zasłaniały by widok na wszystkie budynki gospodarskie.

Równe odległości między jabłonkami (na rys coś się gibło).
Tylko ta po prawej stronie musi być cofnięta (w stosunku do Oli) w stronę ogrodzenia, bo tam węziej. To może tą środkową o tyle samo wysunąć do przodu? Wtedy byłaby mniej-więcej na środku wybrzuszenia, a patrząc z boku (od strony wejścia) pnie równo by się układały.

W środek Golden Hornet, a po prawej dać drugą Olę czy może być całkiem coś innego?
Lawendowy zawrót głowy 08:15, 11 kwi 2016

Do góry
Iwka to jest przy tarasie tylko to mam w telefonie od strony tarasu po lewe

Lawendowy zawrót głowy 08:11, 11 kwi 2016

Do góry

Jolu, gdzie ty masz tą rabatkę? Możesz zrobić szerszą perspektywę?
Pięknie. U ciebie nawet dopiero puste rabaty wydają się piękne
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:09, 11 kwi 2016

Do góry

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:04, 11 kwi 2016

Do góry

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:02, 11 kwi 2016

Do góry
Obiecane zdjęcia

Pseudo skalniak - ciekawe co jeszcze z niego wyrośnie

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 07:38, 11 kwi 2016

Do góry
i jeszcze trochę rudości i delikatne cienie

Do raju daleko - u Ewy 07:37, 11 kwi 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

U mnie też część cebulowych nie wzejdzie, bo zapomniałam wsadzić jesienią Cała reklamówka została w garażu! Jestem zła na siebie
Co roku, coś zmieniamy w ogrodzie. Z jednych roślin rezygnujemy, inne dokupujemy. Mam też miejsca, które trzeba zagospodarować, bo jeszcze nie miałam na nie pomysłu.

Iryski jeszcze kwitną

Piękne iryski. No tak ja też byłabym zła i to bardzo. Swoje krokusy jak przesadzę w inne miejsce to może zakwitną w przyszłym roku, ech..
Różyczkę dobrze rozłożyłaś. U mnie sąsiad ma ogromniastą i podobnie ją układa.
Kiedyś będzie tu ogród 07:33, 11 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Aniu, a czemu nie dosadzić jeszcze dwóch jabłonek (w tym np. jedną z żółtymi owocami np. Malus Golden Hornet)? Na całej długości iść w ten sam klimat.
No czemu nie, na to nie wpadłam. A duży plus tego pomysłu, że zasłoniłyby widok z tarasu na budynki gospodarskie. Tyle tylko, że w tym ułożeniu środkowa wychodziłaby w przewężeniu, a ostatnia za tym najszerszym miejscem. To może zlikwidować to przewężenie (różowa linia)? Tam murku jeszcze nie ma, trzeba by tylko skuć kawałek wylewki. Czy jakoś niesymetrycznie je rozstawić?

Toszka napisał(a)
W najwęższych miejscach przewieszającą się hakonechloa macra, która pierwszy sezon będzie wymagała uwagi, a potem jest niewymagająca i aktualnie startuje. Mozna tam posadzić niewysokie liliowce 'Stella de Oro', mające tę zaletę, że po za okresem kwitnienia będą udawać kępiastą trawę.
Uwielbiam hakonechloe, choć ona mnie mniej. Wykończyłam Aureolę, teraz czekam na oznaki życia od tej zwykłej, zielonej. Stelle mam- dla mnie debeściak, kwitnie cały sezon.

Toszka napisał(a)
Ja bym tam zrobiła sekwencje z kostek trzmieliny, carexów zmieszanych z perovskią i szałwią i jako akcent liliowce też posadzone po kwadracie lub prostokącie.

Tylko jak to dopasować do rabaty idącej łukiem?

Toszka napisał(a)
Moim zdaniem ta rabata powinna być mocno przemyślana, minimalistyczna, wytrzymała, niepracochłonna i efekciarska w zestawieniu kolorów.
W twoich ustach (z twojej klawiatury) tak to prosto brzmi...

To tu... 07:32, 11 kwi 2016

Do góry
Moja werbena. Czy to już czas na pikowanie? Za rok musze oamietać żeby doać do małych doniczek i przerwywać bo pikowania nie lubię...
Ogród potrzebujący zmian 07:28, 11 kwi 2016

Do góry
Akacja napisał(a)
Zakwitła magnolia

W kwestii porad to niestety nie pomogę Ci, ale zainteresowała mnie magnolia. Przycinasz ją? Moja jest rzadka i podobno magnolia nie lubi przycinania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies