Cudne już te Wasze pięknoty
Moja teraz też ruszyła jak szalona, ale jeszcze trzymam pod okryciem i w sobotę uchroniło ją to przed połamaniem na wichurze, chyba ją tak potrzymam jeszcze do tej zimnej Zośki tylko samą gorę zdejmę, z końcem kwietnia i liści ubiorę, a dodam kompostu i humusu, a jak odkryję całkiem to dostanie nawozy i koński obornik i dużo wody, bo do tej pory jeszcze ani raz nie podlewałam , przez podsiąkanie wilgoć ciągnie, bo u nas mokro, że masakra, a w sobotę po ulewie to takie podtopienia były, że szkód narobiło ludziom sporo.
fotki z soboty
przed wichurą i ulewą
Aniu, kształt rabat jest zaznaczony "mniej więcej", skłaniam się ku liniom falistym.
Obok altanki stoi huśtawka, mały kwadrat to piaskownica. Za jakiś czas 1 i 3 połączę (po zlikwidowaniu piaskownicy), ale na razie musi tak zostać.
6 tak mi się zaznaczyła To wejście do kotłowni, schody i podjazd - wygląda to tak:
Przy podjeździe chcę coś posadzić.
Sylwuś grujecznik w lepsze ręce nie mógł trafić . Niech rośnie zdrowo i niech zające go omijają . Patrz jaki śliczny świecznik mam
Rameczki jeszcze nie zdążyłam wyeksponować, bo do pracy goniłam. Ale roślinki posadzone co do jednej, a jeszcze nasiona swojej naparstnicy wysiałam . Buziaki
Rabatkę różano - szałwiowo - kocimiętkową wypieliłam.
Róże przycięte, ale mocno przemarzły bo zima była bezśnieżna. Muszę dokupić jeszcze lawendę. Mam tylko dwie, ale za to dorodne
W miejscu kwiatka-znacznika powinna być jeszcze jedna róża. Kupiłam sześć ale po wsadzeniu okazało się, że brakuje jednej.
Agatko uwielbiam Twoje szaleństwo magnoliowe Dziś byłem chyba trzy razy żeby znowu je zobaczyć
Tulipanów dosadzam każdego roku Na rabatach lądują te z donic i dokupuję nowe Takiego mam bzika na ich punkcie
Zacytowane różowe piękności mają już parę sezonów i ładnie się namnażają Miedzy nimi posadzone są ciemne królowe nocy ale one później kwitną
Pozdrawiam wiosennie
a od małej Darusi organizer na długopisy
moje jeżówkowo
a to prawdziwa niespodzianka . Kiedyś u znajomych zebrałam trochę nasion kłosowca, bez większej nadziei, że wzejdą. Tadaaaam! Niespodzianka! Wzeszły !
teraz się okaże zy cośsię uda yhodować, czy będzie tka sama porażka jak ze stipą
Kasiu powiem Ci coś w tajemnicy, ja cienka w projektowaniu jestem To raczej mi trzeba pomagać
Ale się wypowiem co mi tam
Napisz co masz między rabatą nr 1 a rabatą nr 3 tą obok altanki (bo to chyba altanka?). Chodzi mi o te brązowe elementy na planie.
Ten zielonkawy kolor to rabaty, tak? Jak dla mnie, to coś nie gra albo jest ich za mało, albo są jakieś takie porozrywane/niespójne. Ja bym połączyła rabatę nr 1 z 3 ale nie wiem co tam stoi na przeszkodzie? Ta 4 też mi nie pasuje do całości, te fale. 6 też taka wyspa.
Nie wiem czy te rabaty mają ostateczny kształt?
Odnośnie przedogródka to na 2 możesz faktycznie dać rośliny zimozielone - cisy i buksy. Na 1 wzdłuż możesz dać wtedy szpaler drzew szczepionych np. a pod nimi coś
Albo odwrotnie na dwójce drzewo szczepione a jedynkę potraktować niskimi zimozielonymi nasadzeniami na tle ładnego żywopłotu.
Ale tak jak mówię, ja słabo się znam i u mnie to raczej intuicja niż wiedza gra pierwsze skrzypce