Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Ani :) 15:01, 14 mar 2016

Do góry
anbu napisał(a)
I umbry też już kupione, trudno było je przewieźć takie długie

A tu już przywiązane tymczasowo, aby się nie poprzewracały

Trzmielinki masz mniamnuśne - palce lizać, jednak o umbry się martwię ponieważ mają cholernie cienkie sztobry (pieńki) i będzie kłopot z palikowaniem/pionizowaniem jak korona zacznie wściekle przyrastać. Te bambusowe kijki mozna sobie w d..ę wsadzić, bo nic nie dają.

Na przyszłość - jak się kupuje drzewo to przede wszystkim patrzymy na grubość pieńka - ten jest najdroższy jako materiał szkółkarski i najdłużej rośnie w szerz, a na to trzeba kilku lat. Korona w momencie zakupu jest sprawą drugorzędna, bo ona szybko przyrasta, a zagęścić można ją szybko cięciem korygującym. Natomiast cienki pieniek chwieje się na boki sam z siebie, a jak dojdzie do tego ciężka duża, nieproporcjonalna korona to już robi się duży problem. Dlatego też warto zapłacić więcej (mniej więcej rok szkółkowania wynosi 10-15zł - tylko!) i po roku można zdjąć podpory. Natomiast taka cienizna będzie wymagała grubych, mocnych kołków co najmniej 5-6 lat.
Sama zobacz, że kijki bambusowe są grubsze od pieńka...
nie było w szkółce grubszych pieńków?

Kolejna sprawa - taki cienki pieniek oznacza i małą bryłę korzeniową, czyli jest ryzyko przewracania, chwiania się całego drzewka.

Te drzewka mają jeden plus - są na prawdę super wysokie, a to bardzo dobrze
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:59, 14 mar 2016

Do góry
U mnie, Basiu, zimy przeważnie bez śniegu. To poduszkowce mają liście wysuszone i byle jakie, żeby ich choroby nie łapały potem to ścinam wiosną, to co przetrwa. I znowu jest za jakiś moment ładnie i kwitną. Nie mam innego wyjścia.
Wiesz ile ja ślimaków spod tych poduch powywalałam? Różnej maści, i małe i duże. I nawet bez skorupkowe małe. I o tyle mniej żarłoków na rabatach. I ptaki mają lepszy dostęp.

Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:59, 14 mar 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
no u ciebie faktycznie liliowce już ładnie wygladaja, u mnie jeszcze marniutko - wręcz kiepsko - ale cos u mnie wszystko wychodzi z duzym opóźnieniem - może nie ma tego złego

Na razie prognozy zapowiadają tylko -2.. jest dobrze

I czochy zapinkalają do góry

Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:57, 14 mar 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
pięknie to przez szybę wygląda z drugiej strony pewnie jeszcze ładniej

Aniu nie będzie Ice Dance czasem dzielić?

Dzieliłam w zeszłym roku.. w tym nie dzielę.. i wygląda, że robota się szykuje..wiec chyba nici z tegorocznych prac ogrodowych. Będzie co robić za rok.. praca ważniejsza. Teraz też zajrzałam na chwilkę.. ale porobiłam focie wreszcie rozwinietych krokusów i muszę wstawić
Ja sadzę pod krzewami i gdzie się da.. okiem widać, ale focie trudno zrobić
Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:55, 14 mar 2016

Do góry
ewa_k napisał(a)

To nie demolka! tylko poprawianie tego co ...... sama próbując zrobić grządki i ogródek- bez wyobraźni i wiedzy. Od dwóch lat się już przymierzam. Najpierw sama chciałam zrobić potem szukałam kogoś kto to zrobi za normalną cenę, a potem zobaczyłam u Ciebie "pomocnika" i znalazłam wypożyczalnię. Teraz to już z górki. Tylko z mężem muszę ustalić który to weekend.
Mam nadzieję , że nie będzie mu pasowała jesień

Nam zawsze pasuje zima

Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:53, 14 mar 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ślicznie wiosennie

Nio.. mogłoby być cieplej, ale w takiej temperaturze dłużej będą kwitły
I zakątek rozebrany na części pierwsze.. nie mam jak ustawić się z aparatem by objąć całość. Liliowce też szaleją.
W Kruklandii 14:50, 14 mar 2016

Do góry
Dzisiaj młoda musiała nauczyć się piosenki...
Taka akuratna na dzisiaj

Ref:
A żaby rechu- rech, żaby się cieszą,
że ten marzec rechu- rech wszystko pomieszał.
Raz słońce, a raz deszcz, idzie wiosna, a tu śnieg.
Bo w marcu jak w garncu rechu- rech żabi śmiech

Wczoraj:

Dzisiaj:

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:50, 14 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Basiu, ja żagwiny i floksy trzymam z zeszłorocznymi przyrostami do teraz. Byłam juz na tej rabacie i całość aż do korzeni powycinałam. Te stare łodygi tylko ślimaki ściągają, na nowo zawsze u mnie odbijają z korzeni i z tych resztek łodyg co zostawiam. I kępki są ładne, nie rozłażące się.

Tak że nie załamuj się, u Ciebie też odrosną. To samo robię z goździkami i macierzanką.

Haniu ,to znaczy że floksy i macierzankę Scinasz wiosną na jeża...ja przycinam ale pokwitnieniu,a teraz to tylko przeczesuje i wyskubuję
Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:46, 14 mar 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
T u nas jest od hodowli storczyków ...widział je u ciebie do dziś wzdycha do tej ilości raptem mamy 3szt ...parapetów brak

U mnie też brak.. i się gniotą.. dziś moczę.. już 2 pędy połamałam

A krokusy mam naciapane tu i tam.. gdzie się udało wcisnąć.. takie bez ładu i składu też cieszą.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:46, 14 mar 2016

Do góry
Oj, Io, to jest sesleria heufleriana, nie liropie
poszukam- tu na brzegu po prawej jest kępa

i tu zbliżenie

Wszystkiego po trochu 14:43, 14 mar 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Masz bulwki ipomei...zdrowo przezimowały?Miałam tylko jedną i udało mi się pozyskać kilkanaście nowych sadzonek...obserwuj jak rosną,jestem ciekawa tego eksperymentu,wygodniej jest przechować bulwki.

Niestety kosmos czekoladowy u mnie nie przezimował...chyba miał za sucho.

Pozdrawiam.

No własnie nie wiem czy to Ipomea, myślę że to ona bo miałam dwie karpy bulw, jedne jasno zielone liście drugie ciemne. Jedne mi zgniły a drugie są zdrowe i zaczęły wypuszczać pędy. Były w takim pęku po kilka razem . Nie rozdzielałam ich tylko tak razem posadziłam, jedna tylko była osobno.Bulwki były jasne,długie na ok 6-8 cm i grube na ok 1cm może nawet mniej.Szkoda ze nie zrobiłam zdjęcia. Miałam w doniczce w garażu przysypane torfem , razem z nimi przechowałam też kosmosy. Ale teraz nie wiem które są które? Te co myślę że kosmosy to są krótsze i grubsze, i wyglądają na suche, tak jak u ciebie. Wstawię zdjęcie tych pędów co wypuściły bulwki może poznasz co to

przy okazji rozsadki chryzantem, zimowanych w garażu

Jednoroczna rozplenica Przemkowa

I hodowla skrętników

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:42, 14 mar 2016

Do góry
Basiu, ja żagwiny i floksy trzymam z zeszłorocznymi przyrostami do teraz. Byłam juz na tej rabacie i całość aż do korzeni powycinałam. Te stare łodygi tylko ślimaki ściągają, na nowo zawsze u mnie odbijają z korzeni i z tych resztek łodyg co zostawiam. I kępki są ładne, nie rozłażące się.

Tak że nie załamuj się, u Ciebie też odrosną. To samo robię z goździkami i macierzanką.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:37, 14 mar 2016

Do góry
O takie znalazłam wklejam chyba to Twoje czy mogę ?
Kosolkowa Pasja 14:32, 14 mar 2016

Do góry
Ewa, Aga, Iwona, Kasya, Renia, Edyta- dziękuję, pozdrawiam i wrzucam kolejne kolorki, nie ma w ogrodzie, to będą na ścianach

Wszystkiego po trochu 14:31, 14 mar 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Wczoraj i dzisiaj podziałałam w ogrodzie, poszerzyłam grządkę rododendronom- czyli wywiozłam ciężką glinę i zastąpiłam ją mieszanką torfu, kory, zrębków świerkowych i częściowo wymieszałam to wszystko z gliną.
Odsadziłam część powojnika Polish Spirt i wsadziłam go za Anabelką. Skróciłam o 2/3 trzy jałowce Skyrocket, wyglądają teraz jeszcze gorzej. Może latem jak puszą nowe gałązki trochę się ich wygląd poprawi, a jak nie to wylecą.
Przycięłam trzmieliny, i zrobiłam na jednej części trawnika kanciki
Wykopałam kilka kolejnych żurawek, znów znalazłam w nich larwy, a więc żurawki powędrowały do wora i na śmietnik, a dołki zalałam wrzątkiem.

przycięte trzmieliny i kanciki, trawnik w kiepskiej kondycji w tym miejscu

skrócone jałowce i przycięte, wyglądają teraz żałośnie, może kulki na pniu mogłabym z nich zrobić ? sama nie wiem, to chyba za stare krzaczory żeby coś fajnego z nich było.Z kolei nie chcę żeby tylko płot był tłem dla hortensji, bo tam są bukietowe i ogrodowe

Wymieniona ziemia na odcinku od Rh do płotu, a przy słupku posadzony powojnik

I na zakończenie miły akcencik - łan śnieżyczek

Kawał dobrej roboty .Fajnie te jałowce przyciete wygladaja ,zaraz wypyszcza i bedzie fajniej ale masz porzadeczek
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:24, 14 mar 2016

Do góry
obiecałam lirope- dziś mam dzień roboczy ale w domu.
Liście są z drzew, bo staramy się zostawiać na rabatach
Zwykle w sezone są bardziej pionowe, teraz się pokładły
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:19, 14 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Edytko, dziękuję za tulipki! Takich nie mam! Będziemy się kulać w sezonie po naszych ogródkach, byle nam zdrowie i pogoda sprzyjała!
Odwzajemniam archiwalnym tulipankiem.

widzę na fotce pięknie kwitnący żagwin....mój chyba nie przeżyje,w lutym stworzyl dużą zieloną poduchę,a po opadach 1marca,zostały same gołe łodygi, jak sznurki
Ogród pod Borem 14:14, 14 mar 2016

Do góry
Iggia napisał(a)
Początki wiosny u mnie

Coś

a to coś to mogą być narcyzy
Grubej dyni zmagania z naturą 14:03, 14 mar 2016

Do góry
gruby_dyniek napisał(a)
Ono nie jest do usuwania, ono jest do przesadzania / reperacji ...

czeeeść

niezłe to twoje dzieło.
Ogród na glinie 14:02, 14 mar 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
śliczne są
Gosia może jakoś dotrwają
taką mam nadzieję

tu była relacja z zeszłorocznego sadzonkowania
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=326

wszystkie sadzonki się ukorzeniły
i wylądowały na tej rabacie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies