Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Napia 20:52, 21 kwi 2016

Reniu, nadrobiłam ostatnio na wszystko za mało czasu. Szachownica śliczna, szkoda że pojawiło się tylko kilka z kilkudziesięciu.Kolory prawdziwie wiosenne. Zaintrygował mnie pachnący grejpfrutem powojnik
ryska 21:06, 21 kwi 2016

Mało narcyzów zeszłorocznych zakwitło, wiele ma same liście a niektóre ledwie wyszły z ziemi. I te w ilości około 20 wzięłam pod lupę. Po wykopaniu okazało się, że przymierzają się do gnicia i nie mają prawie korzeni
Żadnej larwy muchy nie widziałam. Wstępnie uważam, że winna jest zbita, mokra gliniasta ziemia, bo na trochę wyższym terenie wszystkie zakwitły.
A tak było pięknie w zeszłym roku.
2015

2016
brak zdjęć...

Bardzo pracowity dzień dziś- kolejny. Powstaje powoli szklarnia samoróbka.
2 m x 4 m reszta to okna z wymiany
Winogron do wysadzenia w inne miejsce.

loża szyderców

ocalone warzywka

ryska 21:15, 21 kwi 2016

Napia napisał(a)
Reniu, nadrobiłam ostatnio na wszystko za mało czasu. Szachownica śliczna, szkoda że pojawiło się tylko kilka z kilkudziesięciu.Kolory prawdziwie wiosenne. Zaintrygował mnie pachnący grejpfrutem powojnik

Szachownice po moim narzekaniu zabrały się za kwitnienie.
Dziś doszły trzy kolejne
A powojnik lubi półcień, rośnie jak szalony, może jemu na glina spasuje. Oczywiście dostał na spód wiadro żwirku i swoją ziemię przepuszczalną ale dookoła zbita wodnista glina.
Dla Ciebie szachownica
tulucy 12:28, 22 kwi 2016

Śliczna ta szachownica

Bardzo jestem ciekawa szklarenki.

Moje narcyzy zeszłoroczne też zniknęły - a nie pamiętam, gdzie je wsadzałam, podejrzewam jako winowajców i glinę mokrą i ciepły grudzień
ryska 16:01, 22 kwi 2016

tulucy napisał(a)
Śliczna ta szachownica

Bardzo jestem ciekawa szklarenki.

Moje narcyzy zeszłoroczne też zniknęły - a nie pamiętam, gdzie je wsadzałam, podejrzewam jako winowajców i glinę mokrą i ciepły grudzień

Dzięki, szklarnia cały czas się robi
Tyle deszczu było, że się nie dziwię, że pogniły cebulki.
Zresztą już je wykopałam, wywaliłam i w to miejsce przesadziłam bergenię.
Ja to czekam u Ciebie na pokaz kwitnięcia róż Ale będzie pięknie.
Dziś do gruntu wkopałam różę Chopin i Parole.
Stare i sadzone jesienią żyją, nawet ta na pniu którą złamałam przy przyginaniu.
No dobra kawa wypita, koniec przerwy
barbara_kraj... 20:26, 22 kwi 2016

Reniu, do poprzednich uwag o tulipanach;
- tulipany pod koniec kwitnienia ogławia się po to, aby cebule nie wysilały się na tworzenie nasion
i o narcyzach - sprzedawane są niepełnowartościowe cebule narcyzów i stąd taki efekt. To kupione w ub. roku

I pytanie: gdzie nabyłaś piaskowiec?

Pokaż kwitnącego skrętnika
ryska 20:46, 22 kwi 2016

barbara_krajewska napisał(a)
Reniu, do poprzednich uwag o tulipanach;
- tulipany pod koniec kwitnienia ogławia się po to, aby cebule nie wysilały się na tworzenie nasion
i o narcyzach - sprzedawane są niepełnowartościowe cebule narcyzów i stąd taki efekt. To kupione w ub. roku

I pytanie: gdzie nabyłaś piaskowiec?

Pokaż kwitnącego skrętnika

Hej Basiu
Z tulipanami tak robię tzn.ogławiam. To chyba jedne z pierwszych moich miłości i o ile te stare odmiany nawet zaniedbane ( bez nawozu, na ciężkiej ziemi...)kwitną o tyle te nowości są chyba na jeden raz niestety.
Narcyzy mniej więcej tak wyglądały jak je wykopywałam, czyli to nie glina i woda tylko towar na jeden sezon. Masakra.
Ten kamyk wokół oczka to szarogłaz nie piaskowiec w różnych odcieniach. Jeśli chodzi o piaskowiec to w naszych okolicach jest wydobywany i jeśli chcesz namiary to daj znać na priv.
Skrętnik ma pączki, jak tylko zakwitnie to wstawię fotki.
Dziękuję Ci za te zdjęcia narcyzów, otworzyłaś mi oczy na świat.
Ja taka sentymentalna jestem...
Wkopywała je Wiki w 2014, bo jej powiedziałam, że na 18 urodziny (29 kwiecień 2015) będzie miała niespodziankę w postaci mnóstwa kwitnących kwiatów i tak też było. Ja byłam świeżo po operacji.
Dobrze, że w tym roku jej nie obiecywałam morza kwiatów na 19

ryska 21:56, 22 kwi 2016

Zamiast narcyzów w przedogródku króluje barwinek. Jak będzie tak wyglądał do września to chyba go nie będę przesadzać
ryska 21:58, 22 kwi 2016

cebulowe...
ryska 22:01, 22 kwi 2016

i inne

Miłej nocki