Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 23:17, 15 cze 2017

Do góry
Szałwia mnie zachwyca ma taki soczysty odcień:

Nieśmiałe pierwsze kroki 22:58, 15 cze 2017

Do góry
Zachęcona odwiedzinami wrzucam dziesiejsze zdjęcia.
To rabata przed oknem okiennym. Wymiary 5 x 3 m. Strona zachodnia. Posadzone już hortensje "bobo" i iglaczek - świerk nana w rogu. Po prawej chciałabym posadzić jakieś trawy - tu myślałam moudrze, a z przodu może konwalnik, Hakonechloa (dzeeki Kasia) albo bordowe berberysy. To co rośnie teraz takie biedniutkie na samym przodzie to tymczasowa podarowana szałwia.

To jest chyba temat do ogarnięcia. Gorzej ze skarpą. Tu juz kompletnie nie mam pomysłu.

Jak widać typowy teren budowy.
Na skarpie jest jednak najlepsza ziemia. Dodatkowo - szczególnie za radą Toszki jesienią ją przekopałam i nawiozłam końskim obornikiem. Tuż przed murkiem zrobiony jest drenaż. Póki co woda jest w miare opanowana. pisze póki, poniewaz prawdą jest, że mieszkam tu blisko 3 lata i prawdziwa zlewnia była tylko raz. Największy problem stanowi woda podskórna tuż obok studni. Jest i muszę się z nią chyba pogodzić bo każda próba zdrenowania jej kończy się moim niepowodzeniem. Czytałam opis geologiczny mojej działki i takie rzeczy są tu normalnością. Obok studni jest więc gliniaste mokradło. plan na ten kawałek jest jest taki:
https://pl.pinterest.com/pin/770326711233654367/
Murek kończy się ogniskiem. Pomysł tez podpatrzony.

Murek będzie podniesiony o 2 - 3 kamienie, drugi pójdzie góra skarpy - tuż pod łąką. Czekam na świeżą dostawę kamienia tam też będzie drenaż. Murki będą się łączyć. Dodam, że jest tu patelnia. Skarpa jest od strony południowo - zachodniej.
Na tą skarpę chciałbym przesadzić mojego buczka rohana weeping. Proszę o jakiekolwiek sugestie, gdyż ja nie bardzo wiem, gdzie go posadzić. Obok studzienki rośnie klon palmowy garnet i nie chciałbym go już przesadzac a obie te roślinki są ciemne.

Eluś u mnie identycznie z ta gliną. Tak jak piszesz dwa wbicia i kończy się urodzaj. tuje sadziłam w rozstawie co 60 cm. W temacie tui mam depresję bo mi kozioł sarny zniszczył wczoraj jedną,ale za to najładniejszą.

Dziękuję Wam dziewczyny za odwiedzinki. Ogrodowisko nauczyło mnie już sporo cierpliwości.
Migawki z ogródka 21:30, 15 cze 2017

Do góry
Pierwszy normalny kwiat Glamis C. Nie zwiesza się

St. Swithun ciągle rewelacyjny

Szałwia muszkatołowa już sięga do cycków

Perennial blue chyba

Ogród do odnowy 21:13, 15 cze 2017

Do góry
Ależ nasionek będzie

bodziszek, żebym to wiedziała jaki?

szałwie z nawłocią

szałwia okręgowa

czosnek hair

bez czarny black tower

floksy
Z ogródka na wsi 21:05, 15 cze 2017

Do góry
Szałwia powabna chyba jednak zakwitnie Dzisiaj była przesadzana z "poczekalni" na rabatę

Przesadziłem też aminka. Trochę klapnął ale odbije A czy zakwitnie?

Wiecie co ten szczawik chyba zaczyna mnie przekonywać. Póki rozplenica była mała to nie podobał mi się ale teraz chyba mi pasi... Przepraszam tylko ze zdjęcie niewyraźne

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:01, 15 cze 2017

Do góry
Cudne te czosnki U mnie też kwitną, ale mam chyba inne kolorki.
Szałwia taka wypasiona. Nie wiem dlaczego, ale u mnie słabo rośnie. Próbowałam już różnych odmian.
Ogród z koniczynką 19:33, 15 cze 2017

Do góry
Witaj Eliso ale fajny sagan, pierdoły Twoje (różne lampiony i ozdoby) podobają mi się, ten pień z dziurami też. Ja mam też wielki pień i myślę zrobić z niego ciurkadełko.
Szałwia niezastąpiona, prawie wszyscy ją mamy.
Ogród z koniczynką 19:15, 15 cze 2017

Do góry
Szałwia omszona, to jednak wdzięczna roślina i ładnie zimuje w naszym klimacie...

słoiki dostały różowe wstążeczki i poszły pod berberys...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:52, 15 cze 2017

Do góry
inag napisał(a)
Szałwia piękna - jak wszystkie rośliny u Ciebie ale ciekawi mnie ta pergola. Nieładnie pokazać tylko kawałek i pozostawić rzesze fanów w takim niedosycie

Ilonka Wiesz, że Cię uwielbiam

Buziaki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:40, 15 cze 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ładnie tak konstrukcje ino ciut pokazać?
Czyli polubiłaś jakieś kwiatki

Ino ciut bo w wersji roboczej jeszcze była...
Taa, szałwia podbiła moje serce
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:37, 15 cze 2017

Do góry
babka napisał(a)
Co to za konstrukcja nowa ? Pokazuj kochana to cudo
Od szałwii aż słodko Wspaniale z evergoldami zestawiona, że też nie pomyślałam o takim
Jak to jest, że gdzie nie spojrzę tam szałwia przepiękna a u mnie mnie nie bierze.
Pozdrawiam cieplutko

Oleńko,takie zestawienie szałwii z evergoldami podpatrzyłam tutaj u dziewczyn i muszę przyznać, że udana kompozycja aż się przechodnie i spacrowicze zatrzymują i wzdychają
Nie martw się, że Cię nie bierze Dla mnie mogłyby istnieć trzy gatunki kwiatuchów:stokrotki, hortensje, frezje i szałwia

Buziaki weekendowe
Ogrodowe szaleństwo ... 12:09, 15 cze 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Ooo jesteś Elu. Wlasnie wczoraj sobie myślałem ze długo cię juz nie było.
Jak masz jakies fotki to poproszę bo jestem ciekaw co u ciebie słychać na działeczce

Z tym odpoczywaniem to chyba z zastrzeżeniem że wyłącznie w cieniu bo na słońcu jest nie do wstrzymania.

Wiesz ci, chyba zakwitnie mi szałwia powabna z nasion od ciebie także wieeeeelkie dzięki raz jeszcze

Radziu, cieszę się z Twojej szałwii, ogólnie to nasiona nie popisały się
Zdjęcia właśnie wrzucam, zaraz zajrzę do Ciebie.
Ogrodowe szaleństwo ... 12:04, 15 cze 2017

Do góry
Ooo jesteś Elu. Wlasnie wczoraj sobie myślałem ze długo cię juz nie było.
Jak masz jakies fotki to poproszę bo jestem ciekaw co u ciebie słychać na działeczce

Z tym odpoczywaniem to chyba z zastrzeżeniem że wyłącznie w cieniu bo na słońcu jest nie do wstrzymania.

Wiesz ci, chyba zakwitnie mi szałwia powabna z nasion od ciebie także wieeeeelkie dzięki raz jeszcze
Moje marzenie 10:42, 15 cze 2017

Do góry
Różę sadzić Coś do niej wymyślisz, śliczna jest
Szałwia piękna, naparstnica również Ja dopiero co wsadziłam jakieś szałwie malusie, więc u mnie ich nawet nie widać, ale przecież urosną
Pozdrawiam
Działeczka Asi :) 10:38, 15 cze 2017

Do góry
Szafran napisał(a)

Asiu dawno mnie nie było. Witam się u Ciebie. Ostatnio za bardzo skupiłam się na sobie ale już czas poodwiedzać inne ogrody. Działasz z rozmachem wszystko pięknie przemyślane i jest efekt. Rabata z czosnkiem moja ulubiona. Kule na tle zieleni komponują się rewelacyjnie. Czy planujesz coś jeszcze tam nasadzić? Pozdrawiam

Tak oczywiście, że będę dosadzać roślinki. W tej chwili rosną róże, słabo je widać na tej fotce. Rosną młode przywrotniki, perovskia, szałwia. Dosadzę jeszcze żurawki.
Wsadzona jest też mała kostrzewa. Zrobię dzisiaj aktualne fotki, bo troszkę się rozrosło na tej rabacie
Aaaaa i najważniejsze... rosną tam młodziutkie hortensje I z tyłu będą trawy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:39, 14 cze 2017

Do góry
Szałwia piękna - jak wszystkie rośliny u Ciebie ale ciekawi mnie ta pergola. Nieładnie pokazać tylko kawałek i pozostawić rzesze fanów w takim niedosycie
Ogród wśród pól i wiatrów 21:38, 14 cze 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Jola, ogród imponujący - zarówno kwiatowy jak i warzywny Ależ Ci wszystko bujnie rośnie, chyba Cię musimy wziąć na spytki czym Ty je podkarmiasz Czy jakieś sterydy, dopalacze czy inne tajemne środki Podacie dokładny (sprawdzony) przepis na syrop z bzu? Czy on ma jakieś właściwości zdrowotne? Pędzę bo czas do pracy wrócić

Dzięki Gosia Te sterydy i dopalacze, hehe.... to ogrodowa klasyka: gnojówka z pokrzyw, z dodatkiem skrzypu, żywokostu, obornik. Woda jak jest za sucho. Wyrywanie chwastów, jak są większa od roślin, hehe

Co do syropu z bu, to może ja się nie będę wypowiadać, bo pierwszy raz go robiłam. Wzięłam przepis z neta, nie wiem czy dobry czy nie dobry. O właściwościach możesz poczytać choćby tu: http://agnieszkamaciag.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu/

Macham kwiatkowo Niebieska szałwia powoli, powoli zaczyna

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:54, 14 cze 2017

Do góry
Dla Kasi szałwia

"Póki życie trwa..." 10:42, 14 cze 2017

Do góry
od strony obskurnego blaszaka tui tez juz nie ma,a miały zasłonić to co brzydkie dla oka tymczasowo wsadziłam marcinki jesienne ,które wcześniej podzieliłam,przed nimi (licze na nie) że choć w części zasłonią blaszak berberysy erecta i różowa szałwia ,gdzieś widziałam takie zestawienie na ogrodowisku,które mnie powaliło.Jest tu tez tawuła tymczasowo, rozmnozona ,tulipany czarne i przekwitłe szafirki,rabata jeszcze do modyfikacji

śniadek darniowy w rozkwicie i sukcesywnie powiększająca się kolekcja żurawek,wierzba niebawem aut

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:32, 14 cze 2017

Do góry
zoja napisał(a)
udały Ci się siane
to z targu to co to?

ta pomarańczowa różyczka znowu przepiękna

Szałwia błyszcząca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies