Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Przerwa na kawę... 07:14, 20 cze 2017

Do góry
Niestety na tą donicę dałam się złapać taki mały wyskok jestem ciekawa czy orginał, o ile jest to rzeczywiście z ich szkółki, się będzie zachowywał. Czy po prostu warto zapłacić więcej.

Utersen z tego co pamiętam ma plastikowy taki intensywny róż. Doctorek ciemny. Nie mam ich u siebie. Dodałabym obu jasną różę w bieli lub lekkim pudrowym różu taką jak Royal Copenhagen. Do tego coś z niebieskim - szałwia, bodziszek lub wyższa ta niebieska kocimiętka. I niebieskie ostróżki z białymi. Ale ja teraz mam fioła na punkcie ostróżek
Pszczelarnia 23:38, 19 cze 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

I Ewo, po prawej też, bardzo proszę.

Jakaś szałwia i czosnki- i przetacznik z arcydzięglem- to po mojemu....z widokiem na jakiś rdest

Urszullo, pytasz o niemożliwe do opisania. Postaram się.
Po prawej stronie ścieżki do strumienia poprawnie powinno być posadzone: kule bukszpanowe, szałwia 'Caradonna', sesleria jesienna, bukwica i czosnki oraz rozchodniki. Ale dorzuciłam jeszcze to białe baldaszkowate, rośnie selinum Walicha, zawilce 'September Charm' i aster frikartii 'Moench' - z przodu tej rabaty. Z tyłu rosną inne rzeczy atrakcyjne od lipca: floksy, kłosowce, tojady, jeżówki. Łoboda bordowa to tylko takie wykrzykniki kolorystyczne.

Po lewej stronie ścieżki do strumienia: sesleria jesienna, penstemon palczasty, rozchodniki, ożanka, liatria, chaber. Wilczomlecz. Z przodu. A z tyłu i z boku jeszcze coś innego. Jest kocimiętka kubańska, rdest i jeżówki blade, floksy, pysznogłówki, krwiściągi, mikołajki i przegorzany, jarzmianki i lilie, irysy i czekoladowe sadźce oraz krwawnice - wszystkie rośliny kontynentalnego lata.

Ogrodowy song 23:28, 19 cze 2017

Do góry
Marga, ten jest wyjątkowy.

Edyta, ta szałwia to Night Field.
Kwiaty we włosach 23:19, 19 cze 2017

Do góry
lobelia w donicy ile ma odcieni, nie wiedziałam,że ma tyle kolorów

kwiaty pęcherznicy

odbiła mi szałwia lekarska, tutaj w towarzystwie miodunki, z tyłu pieris i jeżówki

jeden z clematisów przy altanie

Mirkowy ogród (początki) 21:57, 19 cze 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Byłam na działce i śnieżnik już wysypał nasiona, więc tylko delikatnie przykryłam ziemią i oznaczała miejsce.
O szałwię muszkatołową nie ma się co martwić. Daje bardzo obfity samosiew. W promieniu 1 metra sama szałwia. To z własnego doświadczenia, bo w mieszance bylin wysokich trafiła się jedna, a teraz wyrywam siewki, bo zagłuszyłyby wszystko.
Piękne trawy i liatra po roku też pięknie wyrosła. A żywopłot może da radę. Mamy w tym roku dość mokro. (st)
Gosiu to super będziesz mieć swoje sadzonki.U mnie szałwia może się siać .Jest piękna i długo kwitnie.
Mirkowy ogród (początki) 21:48, 19 cze 2017

Do góry
inag napisał(a)
Na kilka białych naparstnic własnie poluję A o tej pięknej szałwi nie słyszałam. Cudna jest
Uściski!!!
Ilonka Szałwia u mnie pierwszy sezon zakwitła i już ją polubiłam Naparstnice u mnie się krzyżują i każdego roku niespodzianka kolorystyczna jest.

Zobacz jaką mam g Stipe w tym roku.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 18:42, 19 cze 2017

Do góry
Ta szałwia z przywrotnikiem - miodzio.
Jestem ciekawa czy często wracasz do zdjęć przed metamorfozą Twojego ogrodu? Różnica przeogromna.

Dobór na rabatach przemyślany a kolorystyka taka "moja"

Jeżówki u mnie : 3 żółte, 2- jeszcze koloru nie pokazały.
Z Pszenicznej ... 17:47, 19 cze 2017

Do góry
kerii napisał(a)
Mebelki super odzysk i DIY króluje u mnie na wsi łatwo składalne drewno albo ławka pod jabłonko zresztą i tak nie mam kiedy na niej posiedzieć chyba że papierosa zapalić wpadam ryje, ryje, plewie i do domu a w domu na tarasie szkło i jakieś bliżej nie zidentyfikowane tworzywo, które łatwo umyć z kurzu bez poduszek których nie ma gdzie trzymać

Ostróżki cudowne właśnie ostatnio zakupiłam ale tylko ciemne i jasno niebieskie, białych nie było. Kiedyś miałam ale się wytraciły, zresztą wkurzały mnie po przekwitnięciu, wysokie kępy ( teraz już wiem że powinny rosnąć w tyle jako wyższe piętro ) więc z nową wiedzą wracam do korzeni i od nowa doceniam ich piękno.

A co to masz takie przed pergolą?

I szałwia u Ciebie taka wielka u mnie mikrusia bo tego roczna i na dodatek dzielona(fundusze ) kupowałam jako szałwia omszona to nie wiem czy taka mała czy się ma szanse rozrosnąć.
Ty to dla mnie takie guru bylinowe

Już odpowiadam - przed pergolą jest lnica, kolory wymieszane: róż, biel i niebieski. Wysiewałam z nasion.
Ostróżki u mnie mają długie życie, ponadto wysiewają się też. Mam sporo młodych siewek dookoła.

Szałwii są różne odmiany, na zdjęciu bodajże Marcus, a na innym taka niska jak poduchy to deep blue. Wszystkie piękne.

Guru bylinowe... oj niedoczekanie, ja tylko marny ogrodnik na razie, ale w miarę dobrymi rezultatami
Z Pszenicznej ... 16:13, 19 cze 2017

Do góry
Mebelki super odzysk i DIY króluje u mnie na wsi łatwo składalne drewno albo ławka pod jabłonko zresztą i tak nie mam kiedy na niej posiedzieć chyba że papierosa zapalić wpadam ryje, ryje, plewie i do domu a w domu na tarasie szkło i jakieś bliżej nie zidentyfikowane tworzywo, które łatwo umyć z kurzu bez poduszek których nie ma gdzie trzymać

Ostróżki cudowne właśnie ostatnio zakupiłam ale tylko ciemne i jasno niebieskie, białych nie było. Kiedyś miałam ale się wytraciły, zresztą wkurzały mnie po przekwitnięciu, wysokie kępy ( teraz już wiem że powinny rosnąć w tyle jako wyższe piętro ) więc z nową wiedzą wracam do korzeni i od nowa doceniam ich piękno.

A co to masz takie przed pergolą?

AgataP napisał(a)

I szałwia u Ciebie taka wielka u mnie mikrusia bo tego roczna i na dodatek dzielona(fundusze ) kupowałam jako szałwia omszona to nie wiem czy taka mała czy się ma szanse rozrosnąć.
Ty to dla mnie takie guru bylinowe

Doświadczalnia bylinowo-różana 15:39, 19 cze 2017

Do góry
Mam chyba odmianę Snowbelle. Dawno kupowana. Podwójne kwiaty. Mały. Niski. Tnę w kulkę po przekwitnięciu. Obecnie z 50 cm wzrostu i roztrzepany. Pięknie pachnie i bardzo śmieci. Mszyce go uwielbiają jak wrócę zrobię zdjęcie. Z tymi odmianami trzeba uważać bo po pierwsze nie wszystkie pachną tak intensywnie. Po drugie rozpiętość wzrostu ogromna.

LEH zapowiada się świetnie. Liście w bordowo brązowy wpadają. Pąki z nutkami czerwieni. Czekam na kwiaty w rozkwicie. W tym roku ta rabata żółta dużo nie pokaże bo wszystko świeże.
RJ cudne filiżanki ma. Jedyny problem to to, że to duża róża. I kolor widoczny z daleka. Na razie stoją razem z BB na rabacie w donicach i czekam na dalszy rozwój kwiatów.

Mam tam właśnie szałwię i nie jestem zadowolona z efektu. Lady Shalott bujnęła na metr. Krwawnik jej dorównał ale szałwia jest niska. W sumie powinnam poczekać bo ta szałwia w innym miejscu potworem była w ubiegłym roku a teraz z podziału jest więc pewnie za rok pokaże na co ją stać ale i tak tam przemeblowanie będzie bo źle wsadziłam czosnki i lilie. A bodziszki mi się marzą...
Mój ogród pod lasem 14:12, 19 cze 2017

Do góry
Dzięki Kasja, zaraz pooglądam
Ewa, dzięki za rady Bardzo cenne i podobają mi się A ta kocimiętka kubańska to co to? Nie znam kolezanki

Już podejrzałam Wygląda super tylko czy fioletowa szałwia i ta kocimiętka to nie będzie za dużo fioletu? Pod trawami rosna jeszcze fioletowe astry( widoczne póznym latem dopiero)
Mój ogród pod lasem 14:06, 19 cze 2017

Do góry
Szałwia dobrze będzie wyglądać przy Koboldach (nie wyrzucaj, to cenne rośliny i pasują jako wykończenie rabaty na dole). A miedzy Annabelle i Koboldy, lekko z tułu, można wcisnąć wyższą roślinę - bylinę kwitnącą bardzo długo (kocimiętka kubańska).
Ogródek Iwony II 11:07, 19 cze 2017

Do góry
Kocimiętka piękna, a szałwia obok to ta ode mnie? Napisz chociaż Ty Iwonko, że u Ciebie dobrze rośnie, bo ostatnio dwie dziewczyny aż pisały, że nie może się pozbierać od roku i przyczyny nie znam bo u mnie szaleje na całego.
Ogrodowy song 10:34, 19 cze 2017

Do góry
Urodziwy ten klonik i rabata z bodziszkami również, ta wysoka szałwia to Caradonna?
Tu narazie jest ściernisko... 10:29, 19 cze 2017

Do góry
Tak Basiu, to też szałwia. Mam trzy kolory: białą, różową i fioletową.
Tu narazie jest ściernisko... 10:20, 19 cze 2017

Do góry
Basiu . ! Masz piękne zadbane rabatki a że gdzieś jakiś chwaścik sie pokaże ...przecież to nie" muzeum"
a Ty zaraz pierdzielnik

Basiu a to białe przy szałwi i stipie to tez szałwia?
Mirkowy ogród (początki) 06:19, 19 cze 2017

Do góry
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Byłam na działce i śnieżnik już wysypał nasiona, więc tylko delikatnie przykryłam ziemią i oznaczała miejsce.
O szałwię muszkatołową nie ma się co martwić. Daje bardzo obfity samosiew. W promieniu 1 metra sama szałwia. To z własnego doświadczenia, bo w mieszance bylin wysokich trafiła się jedna, a teraz wyrywam siewki, bo zagłuszyłyby wszystko.
Piękne trawy i liatra po roku też pięknie wyrosła. A żywopłot może da radę. Mamy w tym roku dość mokro. (st)
Szałwie czy lawendy? 22:28, 18 cze 2017

Do góry
jak dla mnie bardziej lawenda niż szałwia
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:13, 18 cze 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Kocimiętka+szałwia świetne towarzystwo

Też tak uważam
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:09, 18 cze 2017

Do góry
Kocimiętka+szałwia świetne towarzystwo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies