Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie...

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie...

Agi2006 12:05, 23 cze 2017

Przed berberysami są rozplenice ( malutkie mało widoczne)a będą jeszcze kulki i może szałwia rose. W korze byłoby im lepiej czy to nie ma znaczenia? A może obsypać tąszerszą rabatę zaraz przy śmietniku żwirem a ten pas z berberysami korą???
Magda70 13:05, 23 cze 2017

Zwir roślinom absolutnie nie przeszkadza.
Rosną bez problemu wszystkie...nawet małe cebulowe - czosnki ostrowskiego.

Zwiru z korą bym nie kladła obok siebie.
Kora po silnych wiatrach będzie zalegać na korze.

Problem zaczyna się wtedy jak za 2-3 4- lata zechcesz zmienić rośliny na inne. Grzebanie w żwirku nie należy do przyjemność.

To piszę ja - ta co ma troszkę zwiru w ogrodzie

edit
Kora będzie zalegać na żwirze
Agi2006 13:13, 23 cze 2017

Magda ja też mam już żwir choć nie tyle co Ty i powiem Ci, że przyszło mi już przesadzać roślinki...MAKABRA. Tym bardziej jeszcze przesadzanie i dzielenie traw.... Ale wydaje mi się, że tu bardziej pasuje sam żwir....Nie lubię jak za dużo się dzieje. A ten pomysł, żeby przy śmietniku dać żwir a wzdłuż siatki na tej wąskiej rabacie z berberysami biegnącej w dół kore to chyba nie bardzo co????
Magda70 13:20, 23 cze 2017

w sumie, tam przy śmietniku masz kwadrat...jesli cały kamieniem a tylko ten pasek korą i odzielisz to ekobordem to w sumie gryźć się nie powinno
Agi2006 11:44, 24 cze 2017

Kurcze no nie widzi mi sie ta kora tam. A moze jednak zwirem sypne wszedzie a kore dam do tych kwater z ss...
jazzy 20:44, 24 cze 2017

Magda70 napisał(a)

edit
Kora będzie zalegać na żwirze
Oj będzie...
mar_za 18:09, 04 lip 2017

Hej,
Dobrze, że do mnie zajrzałaś, bo bym chyba tu nie trafiła
Widzę, że masz podobny styl domu jak mój. Tylko areał i widoki zupełnie nie te same.
Ale masz pole do popisu!
Agi2006 09:40, 05 lip 2017

Witaj Marzenka. No zupełnie inne widoki z naszych domów....Ale kazdy cudowny w swoim rodzaju. Czasami brakuje mi dużego miasta bo kawał życia spędziłam w Krakowie. Ale czym jestem starsza stwierdzam , ze wieś to jest to....Nawet zapach gnojówki przestał mi przeszkadzać
Agi2006 09:55, 05 lip 2017

A jeśli chodzi o moje prace ogrodowe to na razie zasypałam kwadrat przy smietniku żwirem i dumam nad tym wąskim kawałkiem z berberysami. Może faktycznie dam tam kore tak jak zasugerowała mi Magda. Moja sasiadka zarzuciła mi, że już zrobiłam kamienną pustynię
MirellaB 23:34, 06 lip 2017

Ja radzę jak najmniej rabat żwirowych w ogrodzie. U mnie tylko na jednej rabacie go nie ma i nigdy nie będzie. Rabaty żwirowe ładnie wyglądają i są fajne jak rośliny rosną i nie robi się żadnych zmian. Ja ciągle coś zmieniam i kamyczki przeklinam.

Wstawiłam zdjęcie Erecty.