Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród z tatarakiem w tle 09:19, 30 wrz 2013

Do góry
Danusiu jesteś kochana!
Dziękuje za pomoc.

Zanim zaczne działać,mam jeszcze parę pytań:

1) gdzie umieścić tego buka kolumnowego-przed szambem, czy za nim?Szambo zajmuje całe to miejsce wypielone i lezy tam tylko około 10 cm ziemi. Latem nawet trawa tam wysychała.

2)czy bukszpany posadzić tez wzdłuż opaski koło domu, czy tylko wzdłuż kostki?

3) czy w miejscu na koncu tego zwęzenia, gdzie teraz rosnie tawuła i rozchodnik okazały wsadzić jakies drzewka,zeby zrobiły ścianę, czy zostawić przestrzeń? Te tawuły i rozchodnik oczywiście wysadze stamtąd

4)jest to miejsce wietrzne, obawiam się czy hortensje dadza sobie radę? a czym wysypać środek? korą, kamykami?
Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 22:58, 29 wrz 2013

Do góry
N planie napisałam hortensje a miałam na myśli rododendrony

Na razie obmyśliłam tylko kawałek, nie mam pomysłu co zrobić z prawą stroną i przedogródkiem, który powinien być najładniejszy.
proszę o radę, czy tak będzie dobrze to wyglądało?

Doszłam do wniosku, że najrozsądniej byłoby wykorzystać chociaż część roślin, które już mam w ogrodzie (ze względów finansowych i dlatego, ze są to już podrośnięte rośliny).

Zrobiłam listę tego co teraz u mnie rośnie, gdyby chociaż część z tego udało się ładnie zestawić, to by było świetnie!
pęcherznice diabolo
pęcherznice jasnozielone
wierzby szczepione (hakura?)
tawuły żółte golden princess
berberysy (bordo)
berberysy małe żółte
tuje szmaragd
4 różne żółte tujki, każda inna
świerczki zwykłe
sosenki zwyczajne
kulki bukszpanowe
jaśminowce wonne
tawuły szare grefsheim
żółte trzmieliny
lawendy fiolet
lawendy białe
rozchodniki różowe
niskie rozchodniki blade lila
bzy lilak zwykły blady fiolet
funkie zielone
funkie duże limonowe liście
funkie z białym brzegiem
10 szałwie fioletowe
budleja fiolet
różowe piwonie
czyściec wełnisty

Ogród z tatarakiem w tle 18:25, 27 wrz 2013

Do góry

To widok od strony wjazdu. Po prawej stronie na razie jest sama trawa. Myślałam, żeby tam wsadzić trzy cisy na pniu otoczone obwódka z bukszpanu(jak u Sylwi), ale czy nie będzie za duzo tych kulek bukszpanowych?

Po lewej stronie zrobiłam okrąg, w środku rosną irysy kwitnące na fioletowo, tawuły różowe i jeszcze kwiatki, których nazwy nie znam

Przed oknem jest wsadzona forsycja i cztery świerki chyba płożące. Nie bardzo mi sie to teraz podoba, ale nie wiem co tam posadzić? Drugą forsycje mam wsadzoną naprzeciw tej, po drugiej stronie okręgu.
Wydaje mi się, że to miejsce powinno być bardziej wyeksponowane, bo jest w widocznym miejscu. Niestety jest tu też bardzo ciepło, bo to strona południowo-zachodnia, no i wietrzne- mieszkam w polu Przed i za nami nie ma żadnych zabudowań, więc wiatrzysko nieraz mało głowy nie urwie. Czekam z niecierpliwościa jak urosna tuje i świerki, a od pola drzewka owocowe.
Makowo na Kociewiu 19:49, 26 wrz 2013

Do góry
różnica (jakby ktoś nie zauważył) to berberysy teraz nie są przed limkami tylko są obok siebie za limkami z rabaty wyrzuciłam róże, powojniki, floksy, irysy syberyjskie, i mnóstwo żelaznych żurawek, tawuły a wsadziłam miskanty - gracymilusy i veriegatusy, molinie, turzyce.czyli ograniczyłam ilość gatunków na rzecz traw
a tutaj mniejsze zmiany tutaj wysadziłam liliowce i żurawki a dosadziłam zawilce japońskie, tawuły, i żurawki marmelade oraz molinie
było:

jest

na zdjęciach nie wygląda to najlepiej szczególnie, ze jakość tych ostatnich jest kiepska
W rzeczywistości jest weselej te ciemne żurawki już mi się znudziły

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 10:31, 26 wrz 2013

Do góry
Dojechały wczoraj sadzoneczki od Ani ASC Roślinki, cudne, ale tyyyle!!! że jeszcze sadzić nie skończyłam Ania, jesteś niesamowita Do nocy kopałam, ale już tak ostatkiem sił, bo mi coś nagle w czasie podnoszenia roślinki strzykło w plecach i koniec, myślałam że już zostanę taka zgięta w pół, się położę i z kwiatkami noc spędzę na dworze :/ Po chwili zwątpienia udało mi się jednak doczłapać do domu i wyprostować, ale teraz jestem cała jak połamana - a podobno praca w ogrodzie to samo zdrowie Zdjęcia postaram się niedługo zrobić i wstawić

Karolina, ale ja nie ogarniam - w którą stronę to lustrzane odbicie??? Bo po drugiej stronie ścieżki kamiennej jest już dom , po lewej jest podjazd, po prawej wielki różanecznik, a z tyłu, gdzie rosną dwie sosny, pomiedzy którymi planuję hamaczek, jest już coraz ciemniej i tam wsadzę hortensje, jałowce i 3 Boniki plus może tawuły...
Liliowo i kolorowo:) 16:51, 24 wrz 2013

Do góry
Mam jeszcze wątliwości z czego zrobić obwódki bo obawiam się, że żurawki nie dadzą rady bo za dużo słonca. Czy z traw? Czy może dla kontranstu z tawuły japońskiej? Bukszpan obawiam się, że wymarznie mi w tym miejscu. Cała tą rabate i tą starą też będe przerabiać bo mnie denerwuje a , że tam jest mocne nasłonecznione to myśle o różach i może lawendzie czy może dalej pomiedzy róże również posadzić trawy? Nie wiem czy zdąze z tym wszystkim. Wolę przesadzić jesienią bo wiosną to wszystkiego mi żal a tylko dokupie róże na wiosne i posadze.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 13:42, 24 wrz 2013

Do góry
Kasiek, a w którą stronę przedłużona i gdzie te tawułki i lawendy itd...? Bo się pogubiłam w kierunkach Za tą rabatą klepsydrową jest skośna ścieżka trawnikowa (poziomo w poprzek foty ), a za tą ścieżką będzie dalsza część rabaty - przed i na lewo od sosen widocznych z prawej strony zdjęcia (już tam trawę wyciupałam, piach widać). Pod najbliższą sosną chcę dać róże Bonica, a po lewej od nich jakieś zimozielone (kosodrzewina, jałowce Hibernica i/lub chiński Stricta), i gdzieś tam może jeszcze właśnie tawuły... Ale ciagle chodzę i doniczki przestawiam i się zdecydować nie mogę
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 13:32, 24 wrz 2013

Do góry
kachat napisał(a)

[b]Aneczka
, uwaga uwaga, fota Koszmar, nie? Róże mikroskopijne i już nie kwitną, szałwii w ogóle nie widać... Połowa roślin jeszcze nie wsadzona, a i kształt trawnika trochę dziwny wyszedł - kiedyś można by go było przerobić, ale teraz już go ruszać nie mogę, bo rodzina w rozpaczy że tyle zryłam...

Nie przerobic a dorobic. Ta rabata musi być przedłużona, proponuje przybrać kształt półksiężyca, czyli dorabiasz lustrzane odbicie. Z tyłu sadzisz przy sobie niewysokie krzewy np tawuły a z przodu szpaler lawendy, albo z tyłu krzewuszki np bordowe a z przodu szpaler funki. Przed rabata ustawiasz ławeczkę (która będzie otulona przez rabatkę) i juz
W cieniu - zacieniona 18:02, 22 wrz 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Byłam w Renku około południa w sobotę. Rozglądałam się czy gdzieś ciebie nie zobaczę. No i nie zobaczyłam. Kupiłam trochę wrzosów, paproć, barbulę, tawuły.
Też byłam w sobotę przed południem....musiałyśmy się minąć...szkoda.Barbule podobają mi się,ale kupiona w ubiegłym roku nie przetrwała zimy i nie powtórzyłam zakupu w tym roku.
Mały ogródek Eli 17:41, 22 wrz 2013

Do góry
W związku z tym że w ogrodzie przewidujemy dużo prac dodatkowych (wykonanie donic, powiekszenie tarasu) musimy przenieść obsadzenia na wiosne, będe miała więc dużo czasu na przemyślenia i dobór roślin.

Chciałabym chociaż wykonać przedogródek:

Chciałabym wsadzic:
dwie wierzby hakuro
5 bukszpanów formowanych w kule albo tawuły japońskie odmiany "Golden Princess"
i do tego trawy morning light

Na rabacie przy parkingu Azalie/rododendrony otoczone niecierpkiem. Czy dosadzic tu jakies trawy albo bukszpan zeby spiąć obie rabaty w całość?

Co Wy na to?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:15, 20 wrz 2013

Do góry
Z tych wszystkich drzew to jestem za klonem, bo lubię klony. Bezproblemowy, nie choruje.

Te tawuły bardzo mi się podobają, ja bym ich nie wywalała. Bardzo fajnie świecą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:16, 18 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Polecam hortensje "Bobo", są niższe, tylko dobrą ziemię im daj i żeby woda nie spływała. A jak nie to berberysy kolumnowe plus tawuły japońskie żółte.

Danusiu dzięki za propozycje......opcja z hortensjami podoba mi się...no na naszej ulicy będzie to bardzo spektakularne wejscie na posesje..pozdrawiam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:04, 17 wrz 2013

Do góry
Kasiu, niestety, tawuły won
Przemyślałam to już - od wiosny jakby nie było.
Wkurza mnie w nich najbardziej to ,że trzeba je ciąć, najlepiej 2 razy w roku. A że jest ich trochę to trzeba się narobić
Kolor tez mnie denerwuje.
One sa ładne jakieś 1-2 tyg po cięciu jak wypuszczają młode listki i zachowuja jeszcze kształt kulki

hamak.... ostatnio chyba Konstancja napisała ,że kanapy nie sa do siedzenie tylko do oglądania czy jakos tak, więc może to też tyczy się hamaków... ??

PS Do darni już sie przyzwyczaiłam - pomagam sobie tym nożem do kancików - najpierw robię dzieki nim kwadraty w murawie a potem podważam łopatą
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:41, 17 wrz 2013

Do góry
Kurcze, musiałam poszukac starych zdjęć

Moje plany co do tej rabaty

ale słabo widac... prosze wysilic wyobraźnię

- wyciepać wszystkie tawuły - najprawdopodobniej podzielą los żurawek i wystawie je wiosną na all
- przesadzić rosnącego tam głoga Paul`s Scarlet i zamienić go na bardziej reprezentatywne drzewko
- zmienić łuk z bukszpanu - tak jak nabazgrałam mniej więcej
- byc może chciałabym tam hamak - a co ! - mam takie duuuże pale z rozbieranego torowiska i tak myslę jakby tem pale tam wbić i na nich hamak... czy to głupi pomysł.... ???

Co o tym myslicie ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:19, 17 wrz 2013

Do góry
martika napisał(a)
Danusiu witam, proszę doradź. Chciałabym zrobic rabatę przed ogrodzeniem od ulicy. Nie moga to byc drzewa...mam je od strony dziaki, ale inne rosliny owszem. Co polecasz, ogrodzenie jest z cegły klinkierowej. myslałam o Bergenii...?

Polecam hortensje "Bobo", są niższe, tylko dobrą ziemię im daj i żeby woda nie spływała. A jak nie to berberysy kolumnowe plus tawuły japońskie żółte.
W cieniu - zacieniona 19:53, 16 wrz 2013

Do góry
Byłam w Renku około południa w sobotę. Rozglądałam się czy gdzieś ciebie nie zobaczę. No i nie zobaczyłam. Kupiłam trochę wrzosów, paproć, barbulę, tawuły.
Pomysł na rabatę z liliami 11:15, 15 wrz 2013

Do góry
Witam
Dziękuje za szybką podpowiedż. Rzeczywiście trawy to doskonały jak dla mnie pomysł. Tak jak Pani napisała dodadzą niesamowitej lekkości Na pewno się znajdą na tej rabatce, a poza tym będą też świetnie wyglądać jak lilii już nie bedzie.
Zdecyduje sie też na olbrzymi czosnek,na wiosnę będzie super wyglądał między trawami, myślę że jeszcze jakieś drobne dzwoneczki i gożdziki, a na lato jeżówki.
Róże jak dla mnie są na razie zbyt wymagające.
Myślałam jeszcze, że z krzaczków dosadzić niewielkie złote tawuły, żeby dodać trochę kuleczek do kompozycji, a poza tym fajnie kontrastują z niebiekimi i fioletowymi kwiatuszkami.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
Mój mały skrawek ziemi 08:48, 15 wrz 2013

Do góry
Hej juz jestem, pierwsza rzecz mówimy o tawułach japońskich - takich dużych krzewach (srednica 1 m przy cieciu) czy o tawułkach - bylinach z piuropuszem ?
Bo jeśli to tawuły japońskie krzewy to mozesz posadzic co najwyzej jedna z tyłu między tuja a świerkiem conica i tyle. To naprawdę duzy krzew rośnie
Jęzorek z wrzosów i kostrzewy sliczny - tylko jedna uwaga staraj sie nie kończyć nasadzenia wzdłóż lini, wyraziście zaznaczajac granice sadzenia danego gatunku.
Spóbje cos zmalować, i wkleje
Mój mały skrawek ziemi 08:32, 15 wrz 2013

Do góry
Albo coś takiego , już mi się bardziej widzi

obok perovski jest pas nieregularny lawendy

Zółto różowy to dwie odmiany rozchodników

Na górze ostnica obok niej dwie tawuły i 3 trawy niedźwiedzie

Mój mały skrawek ziemi 08:04, 15 wrz 2013

Do góry
To jedyne co udało mi się wymyśleć , choć nie porywa mnie , po prostu wielka pustka w głowie

Fiolet to lawenda , 2 tawuły japońskie , 3 trawy niedźwiedzie i 3 żurawki o widocznych kolorach.
Niewiem co przy perovskiach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies