Ekspertem nie jestem ale najlepiej będzie jak ja zostawisz tak jak jest. Te uschnięte listki na końcach mogą skrywać pod sobą pąki z których ruszą liście. Ona teraz prawdopodobnie pozornie śpi. Pomału możesz już ją hartować.
W tym artykule jest cały zbiór wiadomości na temat cięcia hortek w tym ogrodowych H. macrophylla https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja
A wiesz, że ja moje dwie zimowałam na zewnątrz w donicach i przeżyły ? Ale nic pewnie z nich nie będzie bo nie wypuszczają pąków. Nie chciało mi się ich okrywać i teraz mam
Chciałabym zmiany ale radykalna narazie nie wchodzi w gre więc póki co jestem skazane na brązy
Albo niebieski (ale taki jak Juzia ma skrzynie ) albo niech już zostanie ten brąż
No co się hahasz
Zakochana jestem w Grecji, chciałam jej maleńką namiastkę mieć u siebie No ale nie pasi
Super jasny nie ale któryś z dóch od lewej w drugim rzędzie od góry ?
Po pracy w ramach "relaksu" weszłam w warzywnym na rabatę kwiatową. Pięć wiader chwastów wyniosłam Wolę nie myśleć ile siewek niezapominajek i nagietków wyplewiłam. Odnalazłam za to wychodzące orliki i rudbekię. To już sukces
Ostróżki bardzo ładne już i zaczyna kwitnąć kocimiętka ...
Reniu, ja jestem chyba niepoprawna ogrodniczka.
Swoją gęsiówkę dzieliłam z pączkami kwiatowymi.Żyje rozwinęły się bardziej kwiaty.Aura dobra, deszczyk podlewa.
Także widzisz.Uważam,że to nie jest skomplikowana roślina .
Jak chcesz to czekaj jak przekwitnie
A wrzosców nie chcesz? Sa wytrzymalsze od wrzosów. a gdybys kupowała jeszcze wrzosy to kupuj tzw pączkowe , nie dosc ze równiez wiosna wyglądaja jakby kwitły to są wytrzymalsze od tych nie pączkowych.Ja bym tam posadziła ładna piwonię a z tyłu berberysa np erekta ale widzę ze masz tam kosodrzewinę to ona szybko zajmie całe to miejsce.
perukowiec który rośnie u mnie od 2012 w donicy to był taki patyczek jak ten kupiony teraz, ba nawet korone miał o połowę mniejszą niż ten nowy. Cięłam go tylko raz i wtedy kwitł byle jak
Witaj Agnieszko, dzięki za odwiedziny.
Marzenki się słuchać będę zawsze, jak tylko coś będzie chciała podpowiedzieć i innych doświadczonych ogrodniczek oczywiście też
Mam nadzieję, że ja już nie stoję w miejscu, dzisiaj odbyły się konsultacje w sprawie wyrównania terenu, szukam "na gwałt" porządnego wykonawcy nawodnienia, a dla lepszego samopoczucia coś próbuję podziałać w donicach. Takie na przykład mam do zagospodarowania. To południowa strona pod samym murem, gorąco, że uff. Rosły tam hortensje i nawet kwitły, ale podlewanie trzy razy dziennie. Jutro wybieram się do szkółki po byliny. Jakiś pomysł co tu wsadzić?
Stipa do wymiany będzie
z dywanu wypadły czerwone żurawki od Ewy. Nie wiem, czym je zastąpić. W tle jest Red Baron, więc bordowy byłby aktualny. Może kupię berberysy admiration? 6 sztuk bym musiała mieć. Tylko wtedy zimą nie będzie listków.
O tej porze już jest widoczny. Mam go na innej rabacie:
Moje nowe bukszpany. dziś już posadziłam i troszkę przycięłam. Będą rosnąć na kulki
W czerwcu przytnę je już jak trzeba. Teraz tylko to, co wystawało nadto