Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 21:26, 10 kwi 2016

Juzia napisał(a)
Nasałam posta... i się zes...o

Pisałam, że dodałabym jakieś drewna.... i doczytałam o tej huśtawce eukaliptusowej
Może pergolę byś zrobiła w takim kolorze????
Bo ciemnego brązu będzie już za dużo...

No własnie o tym pisałam na samym początku by w ten deseń iść czyli kolor drewniany ale jednak jaśniejszy. Ale nie jestem pewna... Z drugiej strony na ciemny łatwiej zamalować niż odwrotnie prawda ?
babka 21:27, 10 kwi 2016

amelia_b napisał(a)
aaaa to zielone już były to jak były to nie rób

Nooo
Juzia 21:46, 10 kwi 2016

Prawda
beata_m 21:49, 10 kwi 2016

ale wizualizacja czyli dumania nad kolorem ciąg dalszy
07_Rene 09:28, 11 kwi 2016

Ale Cię ciągnie do tego szaro-buro-niebieskiego
Taki niebieski-grecki moim zdaniem nie pasuje. Odcienie szarości są tak uniwersalne, że można rozważyć...
Rozumiem Twoją chęć zmiany, ale z drugiej strony te brązy wcale nie są złe tym bardziej jak przełamiesz je drewnem z pergoli czy huśtawki.

edit:

Po pomoc jeszcze raz przychodzę...
Pamiętasz moją hortensje ogrodową, jedną mam białą, w sierpniu kupiłam. Zimowałam ją w donicy... Ledwo przeżyła, bo przesuszyłam Mam ją w domu od kilku tygodni i nawet ładnie ruszyła po tym incydencie. Przesadziłam do większej donicy, lepszej ziemi, ale znowu spaściłam Sypłam jej nawozu do hortensji i przedobrzyłam, bo kilka młodych przyrostów po prostu zwiędło, a pojedyncze listki uschły. To było ok 2 tyg temu. Na razie się zatrzymało, ani nie usycha, ani nie rośnie. I co mam teraz robić? Zostawić i czekać, czy może ziemie znowu jej wymienić? Ściąć, żeby się wzmocniła? Poratuj
mateuszmichn 10:54, 11 kwi 2016

Jeśli nie chcesz takiego brązu, to możesz oczyścić okiennice i drzwi i pomalować je lakierobejca, na jakiś mniej intensywny brąz
malkul 13:04, 11 kwi 2016

Juzia napisał(a)
No nie wiem...

heheheh Greece
inag 13:13, 11 kwi 2016

Ja tez dla niebieskiego jestem na NIE!
Te brązy u Ciebie bardzo pasują ale jak nie chcesz już takich ciemnych to spróbuj tak jak mówisz pomalować na jakiś bardziej naturalny brązik. Zawsze na ciemniejszy możesz machnąć drugi raz - i tak zazwyczaj trzeba malować dwa razy Tylko ja tez nie robiłabym takiego super jasnego. To byłby za duży kontrast chyba. Spróbuj tak o kilka, kilkanaście tonów jaśniejszy
babka 21:22, 11 kwi 2016

Juzia napisał(a)
Prawda

beata_m napisał(a)
ale wizualizacja czyli dumania nad kolorem ciąg dalszy

Noo, hehe

07_Rene napisał(a)
Po pomoc jeszcze raz przychodzę...
Pamiętasz moją hortensje ogrodową, jedną mam białą, w sierpniu kupiłam. Zimowałam ją w donicy... Ledwo przeżyła, bo przesuszyłam Mam ją w domu od kilku tygodni i nawet ładnie ruszyła po tym incydencie. Przesadziłam do większej donicy, lepszej ziemi, ale znowu spaściłam Sypłam jej nawozu do hortensji i przedobrzyłam, bo kilka młodych przyrostów po prostu zwiędło, a pojedyncze listki uschły. To było ok 2 tyg temu. Na razie się zatrzymało, ani nie usycha, ani nie rośnie. I co mam teraz robić? Zostawić i czekać, czy może ziemie znowu jej wymienić? Ściąć, żeby się wzmocniła? Poratuj

Ekspertem nie jestem ale najlepiej będzie jak ja zostawisz tak jak jest. Te uschnięte listki na końcach mogą skrywać pod sobą pąki z których ruszą liście. Ona teraz prawdopodobnie pozornie śpi. Pomału możesz już ją hartować.
W tym artykule jest cały zbiór wiadomości na temat cięcia hortek w tym ogrodowych H. macrophylla
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

A wiesz, że ja moje dwie zimowałam na zewnątrz w donicach i przeżyły ? Ale nic pewnie z nich nie będzie bo nie wypuszczają pąków. Nie chciało mi się ich okrywać i teraz mam

07_Rene napisał(a)
Ale Cię ciągnie do tego szaro-buro-niebieskiego
Taki niebieski-grecki moim zdaniem nie pasuje. Odcienie szarości są tak uniwersalne, że można rozważyć...
Rozumiem Twoją chęć zmiany, ale z drugiej strony te brązy wcale nie są złe tym bardziej jak przełamiesz je drewnem z pergoli czy huśtawki.

Chciałabym zmiany ale radykalna narazie nie wchodzi w gre więc póki co jestem skazane na brązy

mateuszmichn napisał(a)
Jeśli nie chcesz takiego brązu, to możesz oczyścić okiennice i drzwi i pomalować je lakierobejca, na jakiś mniej intensywny brąz

Albo niebieski (ale taki jak Juzia ma skrzynie ) albo niech już zostanie ten brąż

malkul napisał(a)

heheheh Greece

No co się hahasz
Zakochana jestem w Grecji, chciałam jej maleńką namiastkę mieć u siebie No ale nie pasi

inag napisał(a)
Ja tez dla niebieskiego jestem na NIE!
Te brązy u Ciebie bardzo pasują ale jak nie chcesz już takich ciemnych to spróbuj tak jak mówisz pomalować na jakiś bardziej naturalny brązik. Zawsze na ciemniejszy możesz machnąć drugi raz - i tak zazwyczaj trzeba malować dwa razy Tylko ja tez nie robiłabym takiego super jasnego. To byłby za duży kontrast chyba. Spróbuj tak o kilka, kilkanaście tonów jaśniejszy

Super jasny nie ale któryś z dóch od lewej w drugim rzędzie od góry ?

Juzia 21:27, 11 kwi 2016

A ja bym obstawiała trzeci w pierwszym rzędzie.

Moje skrzynie szare a nie niebieskie!!!!