Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 20:21, 11 kwi 2016

Kasya napisał(a)
Joasiu, dopiero dzisiaj ogladam wczorajsze fotki na komputerze
i cos mi ie wydaje ze ja w zyciu nie mialam takiego porzadku jak u ciebie "taki nie dokońca parządek"

alez wszystko ruszylo z kopyta
host u mnie wcale jeszcze nie widac ani powojnikowych pąkow

czy masz jakies roze ktore nie ruszyly ?

i trawki cie bardzo lubią moje mizerniutkie w niewielkiej ilości
ale kilka stip chyba da rade
a kiedy swoje bedziesz hartowac ?

Kasiu,
jeszcze parę ładnych dni i wszystko uporządkuję. Narazie zrobione to co było najpilniejsze
Parę ciepłych dni i deszcz zrobiły swoje, rośliny nagle dostały przyspieszenia.
Jedna róża, ale na tej mi najmniej zależy jeszcze nie ruszyła, mimo to wierzę że da radę. Parę mocno przycięte ale już wypuszczają pączki. Ogólnie jak na taką bezśnieżną zimę i słabe zabezpieczenie (nieokopczykowane) róże wyglądają dobrze.
Trawki zacznę hartować na początku maja bo ja wysadzam po zimnej Zośce.
JoannA 20:23, 11 kwi 2016

bogumila napisał(a)
...ładne trawki.Swoje roślinki zaczęłam hartować...na razie na kilka godzin.Pozdrawiam.

Jak na taką kiepską wiosnę i brak słońca trawki nie są najgorsze. Z hartowaniem jeszcze czekam, zacznę na początku maja. A właściwie to zależy od pogody ...może wcześniej
Dorota123 20:33, 11 kwi 2016

JoannA napisał(a)

Bratki sadzę gęsto, ale trochę się też rozrosły. Najładniej rosną te miniaturki

Bardzo spodobała mi się ta kompozycja, w środę pojadę na targ, może trafią mi się takie bratki i stokrotki. Świetne zestawienie.
Makao_J 20:53, 11 kwi 2016

JoannA napisał(a)

Bratki sadzę gęsto, ale trochę się też rozrosły. Najładniej rosną te miniaturki

Jeśli chodzi o wybór Pissardi czy klon to wybrałabym to pierwsze. Klony czasami łapią mącznika, a ze śliwą nie mam żadnych problemów. Trzeci sezon rosnie zdrowo i bez problemów ze szkodnikami.

No i pozamiatane. Będzie Pissardi
JoannA 20:55, 11 kwi 2016

Dorota123 napisał(a)

Małe niepozorne brateczki ale cieszą oczy. Dziękuję Dorotko
JoannA 20:56, 11 kwi 2016

Makao_J napisał(a)

No i pozamiatane. Będzie Pissardi

Jak nie znajdziesz ładnej Pissardi to może być Nigra. Ja nie widzę między nimi różnicy
Makao_J 21:25, 11 kwi 2016

Hehe, ja też. One chyba tylko różnią się terminem kwitnienia o 2 tygodnie
Agania 10:19, 12 kwi 2016

JoannA napisał(a)

Nawet nie wiesz Aganiu jak się cieszę że nadgoniłam zaległości w ogrodzie. Bratki i stokrotki już zagospodarowane od niedzieli A gwiazdeczkę obfogotafuję jak tylko pojawią się pierwsze kwiaty
Szkoda tych ostróżek, może uda się je jeszcze uatować.

Magnolia faktycznie rozkwita, od środy pogoda ma się poprawić, w słońcu będzie już cała w kwiatach, róże masz zdrowe, moje po zimie marnie wyglądają, mam rabatę do wymiany, muszę różankę wymienić, a przede wszystkim zasilić podłoże w próchnicę, jak ją zdobędę, ostróżki wysiałam nowe

Siewki podziwiam...masz rękę...super są, takie to już w sam raz nadają się na rabaty, ale wiem, że dmuchasz na zimne...donica z bratusiami i storkrotką rozkwitła cudownie i dereń się zmieścił
JoannA 21:39, 12 kwi 2016

Agania napisał(a)

Magnolia faktycznie rozkwita, od środy pogoda ma się poprawić, w słońcu będzie już cała w kwiatach, róże masz zdrowe, moje po zimie marnie wyglądają, mam rabatę do wymiany, muszę różankę wymienić, a przede wszystkim zasilić podłoże w próchnicę, jak ją zdobędę, ostróżki wysiałam nowe

Siewki podziwiam...masz rękę...super są, takie to już w sam raz nadają się na rabaty, ale wiem, że dmuchasz na zimne...donica z bratusiami i storkrotką rozkwitła cudownie i dereń się zmieścił

Dzisiaj rozwinęło się parę kwiatów na magnolii i całe popołudnie zerkałam na nie
Róże nieźle przezimowały, martwię się tylko o wiosenne przymrozki bo w ubiegłym roku mocno mi młode listki na różach podmarzły w zimną Zośkę.
Dereń w donicach to ucięte patyki, żal mi było wyrzucić
anka_ 22:02, 12 kwi 2016

JoannA napisał(a)
... martwię się tylko o wiosenne przymrozki bo w ubiegłym roku mocno mi młode listki na różach podmarzły w zimną Zośkę.
A na koniec kwietnia mrozkiem i śniegiem straszą
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies