Pytałam się też, jak postępować z molinią, bo cała uschłą po zimie. Powiedziała, żeby jeszcze poczekać, a potem te suche źdźbła wszystkie powyciągać. Sprawdziłam, ładnie idzie wyrywanie suchych źdźbeł
I tak obeszłam mój ogród, niewinnie przebiśniegi startują, krokusy jeszcze kwiatków nie pokazały. Trzeba czekać.
No i ma pączki mój zeszłoroczny ciemiernik:
to muszę szybko zdecydować. a powiedz mi jeszcze bo zrobiłam fotkę tego spadku na tej rabacie o którym pisałam wcześniej, czy będzie z nim ok?
najgorzej będą wygladać chyba te danicy...
Mam ubiegłoroczne siewki, te z 3 listkami i nowe, po 2 listki; część zostawię gdzieś w gruncie, część, jak radzi Bogdzia dam do donic, bo lepiej rosną, tylko aby nie zapomnieć o podlewaniu; chyba że donicę bez dna wkopie w ziemię i dam po kilka siewek.
matka, coraz wyżej kwiaty, ale pełno jeszcze z ziemi pąków wyłazi
te z 3 listkami, starsze siewki
i starsze i nowe
jak przekwitły, zostawiłam kwiatostan, więc są i siewki
a tu dużo nowych, po 2 listeczki
Dla zainteresowanych, moje trytomy wyglądają tak.. liście te na kamieniach to trytoma.. wygląda kiepsko, ale od korzenia odbije Tylko te czyszczenie liści potem.. masakra.. jak z żurawkami.
A młoda trzymana przez przypadek pod płytą kamienną wygląda jak naleśnik, ale w dobrej kondycji
Bogdziu!Kolejna prośba o pomoc i radę!Wszystkie liście(od spodniej części) mojego rododendrona wyglądają jak na zdjęciu.Domyślam się ,że może to być jakiś brak składników ale 1)nie wiem jakich i czy faktycznie o ich brak chodzi,2)jeżeli tak-to czy jest to dobry moment by go teraz czymś "dokarmiać"?Jak zwykle liczę na Ciebie...dziękuję i pozdrawiam.