Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

JoannaDe 15:39, 12 kwi 2016

Pierwszy raz chyba u Ciebie na wątku. Macham.

Potwierdzam informacje o Conice. Miałam u siebie na froncie. Duży, kilkuletni okaz i niestety wywaliłam bo tak jak dziewczyny piszą wyłysiały, sypiące się igły itp. Szkoda czasu i pieniędzy.
alis 16:25, 12 kwi 2016

Witaj Joasiu, zapraszam częściej, co prawda nie ma co jeszcze oglądać, ale w grupie jakoś raźniej.
JoannaDe 16:42, 12 kwi 2016

a pewnie że raźniej. Wiem jak się cieszę jak do mnie ktoś zaglada.Pozdrawiam
Toszka 17:42, 12 kwi 2016

Traktuj to jako propozycję

Kule muszą być tak rozplanowane, abyś mogła swobodnie je potem strzyc. Nie ma zupełnie potrzeby sadzenia jednej kuli za lizakiem (kulką na pniu), bo lizak po rozrośnięciu będzie zabierać światło. Wykorzystaj te kule, które masz (strzyżone regularnie wcale tak bardzo nie powiększają swoich rozmiarów - na kule ponad metrowej średnicy trzeba czekać ponad 10 lat jedynie korygując formę)) i dosadź mniejsze. Mniejsze uzyskasz kupując ładne sadzonki i albo sadzisz trzy na raz formując od razu w małą kuleczkę, a potem dorośnie odpowiednio do pozostałych. Lub druga opcja - sadzonka w dwa trzy lata często przystrzygana bardzo ładnie nabiera kształtu już po 2 latach.

Natomiast na rabacie nr1 proponuję hortensje i jako wspólny akcent z rabatą nr2 kule.
anbu 21:28, 12 kwi 2016

Wow Toszko jak zwykle super propozycja ja takimi nasadzeniami jestem zachwycona.
alis 07:51, 13 kwi 2016

Woow, dzięki Toszka za te propozycje, są świetne Moje kule bukszpanowe mają 30-40 cm średnicy.
A jakiego miskanta widziałabyś na tej rabacie nr 2? To samo dotyczy hortensji? Nr 1 wystawa pd zachodnia, nr 2 pd. wschodnia.
Wczoraj całe popołudnie i wieczór walczyliśmy z wirusem komputerowym o nazwie lucky, najprawdopodobniej dostał się poprzez pocztę Problem w tym, ze działa w ten sposób, ze szyfruje wszystkie pliki graficzne, tekstowe, straciłam mnóstwo danych, najbardziej szkoda mi takich rodzinnych fotek
Toszka 08:21, 13 kwi 2016

No to faktycznie kicha
Mielismy podobnie i od tego czasu zdjęcia zapisane mamy na oddzielnym dysku i dodatkowo na płytach.

Miskant musi być wolno rosnący - np. Morning Light. Na tej rabacie na wiosnę mozesz sadzić (za kulami tak by po przekwitnięciu liscie nie denerwowały) tulipany, czosnki olbrzymie. Przed kulami szafirki, krokusy.
Od strony chodnika mozesz posadzić plamami (czyli po kilkanaście) żurawki, carexy, niską szałwię.

Pamiętałam, że rabata nr1 jest nasłoneczniona - jesli dasz tam hortensje to musisz pamiętać o systematycznym podlewaniu. Hortensje wybierz jakie chcesz, jednak muszą być tak prowadzone, aby nie pokładały się na buksach.
alis 09:42, 13 kwi 2016

Normalnie poryczałam się, bo nie da się niczego odzyskać dysk zewnętrzny już zakupiony, szkoda tylko, że jakoś wcześniej tego nie zrobiliśmy. Echh technika jest fajna, ale trzeba w dzisiejszych czasach być niezmiernie rozważnym, ten wirus podszywa się pod e-maila z DHL, cyfrowy polsat, itp. więc łatwo popaść w pułapkę.
Dzięki raz jeszcze za te propozycje, dzisiaj spróbuję poustawiać te kule tak jak wyrysowałaś, na razie rabatę nr 2 chcę zrobić. Uwielbiam wiosenne kwiaty.
alis 18:27, 13 kwi 2016

Do ostatecznej akceptacji, te malutkie kulki powstały z takich niezbyt ładnych bukszpanów. Toszka gdybyś mogła zerknąć?
Ta turzyca postawiona tylko chwilowo, podzielę swojego miskanta ML i tam wsadzę.
Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy kulek nie zbliżyć do nogi lizaka?

Toszka 19:03, 13 kwi 2016

Alicjo, kulę z prawego rogu dosuń do lizaka, a małą lekko w przód daj.
Natomiast małą kulkę z lewego rogu przesuń bliżej sąsiednich kul.

Trochę dla stożka jest tam z tyłu mało miejsca...