Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

iwka 08:46, 13 kwi 2016

u mnie hameln ładnie wzeszła, niestety za wcześnie chyba popikowałam i padła. Nie mam ani jednej z wysiewów, a stare kępki nie dają na razie oznak życia.
Anusia 09:54, 13 kwi 2016

Żurawka jest trochę kłopotliwa, bo trzeba ją czyścić. Swoją zeszłoroczną od Anity podzieliłam. Na szczęście też nie było w niej opuchlaków. Uff. W tym roku po raz pierwszy wysiewałam trawy. Przyznam, że trudno je utrzymać przy zyciu. Kilka prób ponowiłam aż do skutku.
Agatek 10:54, 13 kwi 2016

A czego to siewkę masz przy berberysie?
u mnie trawki zdobyczne nic nie wypuściły chyba spróbuję jeszcze raz wysiać
moje żurawki strasznie kiepsko wyglądają, jakby ich nie było
może te trawki co mam dzisiaj popikuje troszkę
UlaB 11:11, 13 kwi 2016

Ania, u mnie berberysy wszelkie sieja sie na potege - wyrzucam tego od groma. Łatwe to w rozmnażaniu - o ile ktos potrzebuje
Kawa 12:08, 13 kwi 2016

śliczną masz lawendę i beberysy też
sarenka 18:53, 13 kwi 2016

AnnaCh napisał(a)
Wykopałam dziś denerwujące mnie żurawki przy chodniku do domu, te które po zimie wyglądały jak suche placki, a po oskubaniu nic prawie z nich nie zostało. Zaczęły odbijać, ale denerwowało mnie, że zanim znowu będą piękne, wypasione to znowu za chwilę będzie zima. Rosną już po sprawdzeniu, czy nie ma w nich wstrętnych opuchlaków (ufff... nie ma) w nowej kwaterze. W ich miejsce wsadziłam berberysy, dwa zamiast trzech, bo przy jednym coś odkryłam (zaznaczone kółkiem), nie wiem, czy to nie siewka? Na razie nie ruszam, niech sobie rośnie

u mnie zmarniały po zimie żurawki, muszę je wykopac i wyrzucić.
Da radę sprawdzzic czy te opuchalki są bez wykopywania pozostałych?

AnnaCh napisał(a)
Wykulkowałam dziś także w końcu lawendę, bo już chyba wszyscy mają pociachaną, a moja straszyła
Wsadziłam pod płotem drugą jeżynę bezkolcową i zaczęłam robić kółka wokół krzewów owocowych, podsypałam kompostem. Muszę tak wszystkie zrobić, a kiedyś zerwę całą darń i zrobię rabatę owocową
Bergenie rosną, a na koniec Hameln dla Agatki (trochę niewyraźne). Miałam popikować, ale nie mam siły...
[img size=308x410]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/108/1081217/original.jpg[/img

Jak lawendę cięłam na jesieni to muszę teraz na wiosnę też a jeszcze raz ciachnąć?
AgataP 19:59, 13 kwi 2016

AnnaCh napisał(a)
Wykulkowałam dziś także w końcu lawendę, bo już chyba wszyscy mają pociachaną, a moja straszyła
Wsadziłam pod płotem drugą jeżynę bezkolcową i zaczęłam robić kółka wokół krzewów owocowych, podsypałam kompostem. Muszę tak wszystkie zrobić, a kiedyś zerwę całą darń i zrobię rabatę owocową
Bergenie rosną, a na koniec Hameln dla Agatki (trochę niewyraźne). Miałam popikować, ale nie mam siły...

Aniu no to z moją rozplenica jeszcze poczekam
Twoja już duuża
AnnaCh 20:11, 13 kwi 2016

Tereniu, ciachałam tak jak mi podeszło

Mirelka
, no Hameln obrodziła, Moundry mam tylko 4 sztuki

Iwka,
u mnie żadne trawy nie dają jeszcze oznak życia, może jeszcze poczekaj

Anusia
, ja swoje to już nie wiem ile razy dzieliłam Kupiłam jedną z każdego koloru jakie mam i co roku mam ich coraz więcej, ale w tym roku po zimie te ciemne wyglądały okropnie, więc wyleciały z rabatki wzdłuż chodnika.

Agatek,
no właśnie moje żurawki po zimie też okropnie wyglądały
Muszę się też wziąć za pikowanie w końcu

Ula
, czyli możliwe, że to siewka berberysa? Jak myślisz?

Kamila
, dziękuję bardzo

Magda
, no lawendę ciacha się na jesień i wiosną Ja o swojej na jesieni zapomniałam.
Moje żurawki to były wielkie krzaczory, a po zimie wyglądały jak umarłe Po oczyszczeniu nic z nich nie zostało, ale jak widać na fotce puszczają nowe listki. Skoro wykopałam w celu przesadzenia, to już je porządnie oczyściłam i zostały tylko ładne listki, nowe, tegoroczne.

Agata,
no właśnie duża i muszę w końcu się wziąć za pikowanie. Może w końcu dzisiaj, jak Jasiowego położę spać
AnnaCh 20:14, 13 kwi 2016

Nowe fotki siewki I tak niewyraźne, bo komórką
No i donice przy schodach z bratkami
UlaB 20:39, 13 kwi 2016

Kurcze, nei widze dobrze na tym zdjęciu. U mnie gołym okiem widac ze to siewki berberysów. Jak masz watpliwosci czy rwac czy dac jej życ to poczekaj chwile - takie małe nie zaszkodzi duzemu berberysowi przeciez Albo przepikuj w doniczke jesli zalezy ci by to przezyło - ja jak pisałam karczuje, bo nie potrzebuej wiecej berberysów. W związku z tym nie potrafie powiedziec czy warto trzymac te siewki - nie wiem czy berberysy rozmnazane z nasion powtarzają cechy matki. Jesli nie to raczej nie warto tego trzymać.