Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 18:58, 13 kwi 2016

W ofercie jednej ze szkółek ogrodniczych widziałam podagrycznik z pstrymi liśćmi w okazyjnej cenie. Wtedy wydawało mi się to żartem ale po dwóch dniach walki z tą pospolitą rośliną o liściach zielonych jak najzdrowsze różaneczniki oznajmiam, że nie chcę tej rośliny na oczy widzieć.
Aż poczytałam co to za gagatek i okazuje się, że dawniej leczono nią problemy ze stawami(o ironio losu) ale nie ma konkretnych badań.
Moje stawy na pewno wyłączyła z życia na co najmniej dwa dni.
Ale żeby nie było tak smutno zrobiłam parę zdjęć szachownicy kostkowatej.
Miało być 50 są 3 kwiatki ale nie ma co wybrzydzać. Cieszę się i z tego.
ryska 19:06, 13 kwi 2016

Rozwinęły się też hiacynty. Nie wykopuję ich, nie nawożę więc wygląd mówi sam za siebie.
ryska 19:13, 13 kwi 2016

Stan wszystkich tulipanów jak poniżej. To wszystko ze starych zasobów. Muszę zacząć nawożenie, bo widać różnicę w wielkości pąków

Iwk4 19:19, 13 kwi 2016

Kiedyś czytałam, że cebul nie trzeba nawozić. Na ogrodowisku jest inna szkoła.
Czym zatem i kiedy nawozić cebule?

Piękne są te małe szachownice
ryska 19:28, 13 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)
Kiedyś czytałam, że cebul nie trzeba nawozić. Na ogrodowisku jest inna szkoła.
Czym zatem i kiedy nawozić cebule?

Piękne są te małe szachownice

Też tak Iwonko myślałam, po to zostawia się te liściory po przekwitnięciu aby cebula wzmocniła się i równie pięknie zakwitła. Ale okazuje się, że kwiaty w pierwszym roku są piękne a potem słabe. Próbuję od tego roku uniwersalnym do roślin kwitnących, zobaczymy czy przyniesie to wymierne efekty za rok.
Szachownice wyglądają jak 3 dostojne damy na parkiecie. Same
Ivvvona 22:49, 13 kwi 2016

Z hiacyntami już tak jest, kupujemy w doniczce piękne, a w gruncie już takie nie są. Ale i tak je lubię za zapach. Tulipany u mnie mają sporo pąków mimo że nie wykopywałam w ubiegłym roku, zobaczymy czy kwiaty będą takie jak trzeba. Zasilam je wiosną florovitem.
ryska 11:54, 14 kwi 2016

Ivvvona napisał(a)
Z hiacyntami już tak jest, kupujemy w doniczce piękne, a w gruncie już takie nie są. Ale i tak je lubię za zapach. Tulipany u mnie mają sporo pąków mimo że nie wykopywałam w ubiegłym roku, zobaczymy czy kwiaty będą takie jak trzeba. Zasilam je wiosną florovitem.

Też mam florovit i wczoraj zasiliłam
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
ryska 11:59, 14 kwi 2016

Ku pamięci.
Wczoraj posiałam groch, marchewkę, dwie odmiany sałaty i koperek do gruntu.
Dziś posiałam w domu ogórki i cukinię.
Pogoda nawet mi pasuje, bo leje a to znaczy, że podlewa moje nasionka.
Kwitnie nadal forsycja i zastępuje swym żarem słońce.
Miłego dnia
07_Rene 12:05, 14 kwi 2016

ryska napisał(a)
W ofercie jednej ze szkółek ogrodniczych widziałam podagrycznik z pstrymi liśćmi w okazyjnej cenie. Wtedy wydawało mi się to żartem ale po dwóch dniach walki z tą pospolitą rośliną o liściach zielonych jak najzdrowsze różaneczniki oznajmiam, że nie chcę tej rośliny na oczy widzieć.
Aż poczytałam co to za gagatek i okazuje się, że dawniej leczono nią problemy ze stawami(o ironio losu) ale nie ma konkretnych badań.
Moje stawy na pewno wyłączyła z życia na co najmniej dwa dni.
Ale żeby nie było tak smutno zrobiłam parę zdjęć szachownicy kostkowatej.
Miało być 50 są 3 kwiatki ale nie ma co wybrzydzać. Cieszę się i z tego.

Podagrycznik w szkółce? - dobre
Współczuję problemów zdrowotnych
Każdy kwiatuch cieszy A u mnie hiacynty jakoś nie kwitną, może temu że miałam cebule pędzone.
ryska 12:22, 14 kwi 2016

A wiesz, że moje hiacynty to też z pędzonych. Każde walentynki i dzień kobiet kiedyś były ohiacyntowane a jesienią trafiały do gruntu.
Nigdy nie kupiłam specjalnie. Może czas to zmienić, bo te mimo że cieszą to jednak mizeroty.