Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:50, 25 lut 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Moja gaura biała nie jest na szczycie, a między trawami, i w pierwszym roku ją miałam okrytą. Teraz nie okrywam. Mam nadzieję, że żyje.

Moja tylko raz przezimowała, też posadziłam pomiędzy trawi by robiły osłonę na zimę.. ale w mokrą zimę w mojej glinie dużo roślin po prostu gnije Mokro i bez dostępu powietrza albo się duszą, albo grzyb wykańcza. Ziemia nawet ulepszona piaskiem dalej jest nieprzepuszczalna.

Piękna była

Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:43, 25 lut 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Kokoryczy pogiętej i wiązówki bulwkowej nie znałam Już w notesiku zapisane
Rutewkę orlikolistną właśnie wysiałam

Jedna i druga nadaje się do półcienia.
I fragment mojego katalogowania

Ogród Mirelli 10:37, 25 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Miłego dnia

Śliczne hiacynty i doniczka
Zamiast tego zeilonego sizalu możesz dać mech z lasu.

O psiakach poczytałam- dobrze, że są ludzie tacy jak Ty, którzy potrafią się pochylić nad biednym zwierzaczkiem.

W lasach jest ogólnie zakaz spuszczania psów ze smyczy, myśliwi nie wszyscy tacy zli

Słonecznego czwartku Mirelko
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:20, 25 lut 2016

Do góry
Jeszcze tu napiszę.
Przykrywanie trytomy w taką ciepłą zimę (czy to wogle była zima???) powoduje tylko gnicie. Przykrycie z gałęzi, liści i takich tam powoduje, że robimy kompostownik. Przykrywa się na mrozy.
Zgniłe liście w trytomie, te najdłuższe można wyrwać (powinne same łatwo odchodzić), resztę liści przyciąć ale nie na krótko, bo w środku są nowe liście (liście jakby w liściach), jak je utniemy to załatwimy trytomę. Trytoma to kłącze i odbije z bulwy, ale musi mieć zalążki liściowe.

Swojej trytomy nie przykrywałam a i tak liście jak zgniłe.. ale będzie żyć. Czekam, aż się ociepli, bo jeszcze co chwila pada śnieg.

Sprawdzam kiedy ja swoje przycinałam, wiec tak ok. połowy marca.

To cytat z mojej rozmowy z Anią Monte z 2014 roku..

Aniu - dzięki za odpowiedz w sprawie trytom... brzydkie liście całe wyrwałam, a resztę przycięłam. Niestety związane, w środku załapały grzyba.. i tak co roku.. a potem ładnie kwitną, tylko te liście są wnerwiające.. nigdy ich nie przycinałam.. jak nie zakwitną to wyciepię.. pół skalniaka zajmują.

Aniu na nastepny rok nic nie związuj ja tak część w rajskim straciłam, a trytoma puści od korzenia nowe

Tak wyglądają po uskubaniu/cięciu..lepszego foto nie mam. W tym roku będą jeszcze niżej bo są jeszcze gorsze.. i chyba podleję czymś na grzyba profilaktycznie. Jak nowe liście urosły to te brzydkie wyskubałam wszystkie..

I w czerwcu były już takie Nowe liście są krótsze, stare rosły do 80cm. Wiec nawet dobrze, że stare liście się wywala. Obok widać niższą odmianę (tę ma Iwona), ona dopiero startuje, bo byłą przesadzana wiosną.

Małgosia sorki, że u Ciebie, ale tu wszyscy zainteresowania trytomamy zaglądają
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:19, 25 lut 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Juziek, na mnie możesz liczyć...
Pamiętasz?

No to....
do roboty, Juzia, bo skończysz tylko na oglądaniu zdjęć I wzdychaniu, że tak nie masz

Lawendowy zawrót głowy 10:02, 25 lut 2016

Do góry
Rozmowy sasiedzkie )
Lawendowy zawrót głowy 09:58, 25 lut 2016

Do góry
narcyzy sa !

czoch

tulipki ))
Ogród z łezką II 09:52, 25 lut 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Cudny piesio posokowce sa takie przytulasne
moje koty tez lubia domki, najlepiej tekturowe, teraz mają taki :

dla pieska troche maly ..ale moze mu zrobisz taka budkę ?

a zamowilam golden celebration i juz nie moge sie doczekac

Posoki to chyba największe pieszczochy wśród psów. W każdym razie tak wynika z mojego doświadczenia...wiesz, że on mi się często na kolana pcha...układa się z trudnością, ale włazi Całe 22 kilo szczęścia

Wiem, że koty lubią pudełka, w internecie jest dużo śmiesznych filmików Figo by się szybko rozprawił z takim domkiem...ale nasz poprzedni pies, jamnik, miał taką miękką budę z obszytej materiałem gąbki. Uwielbiał tam spać, jak to norowiec

Z GC będziesz zadowolona. Piękny kwiat, chociaż ugina się pod ciężarem. U mnie dopiero drugi rok będzie i mam nadzieję, że trochę sztywniejsza urośnie...jak jej nornica nie obeżre!!!
Ogród z pergolą 09:48, 25 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Rodki chyba w marcu musisz przesadzić. Zanim zaczną wegetację. Upewnij się u Bogdzi. Mi radziła przesadzanie wiosną, robiłam to w zeszłym roku, bo Novą Zemblę posadziłam za blisko siebie
To jest fotka Bogdzi. Zrobiła ją dla mnie, bym zobaczyła, jak duża rośnie Zembla

Jak będziesz przesadzać, zaraz możesz uporządkować Danicę, jeśli się zdecydujesz na jakąś koncepcję
Dobranoc

Niezły okaz. Sama posadziłam je mniej więcej co 1,5 metra i może to za mało, ale inaczej się nie dało. Więc jeśli się rozrosną będę ciachać niepotrzebne gałązki. Na kurs pójdę do Bogdzi
Ogród z łezką II 09:45, 25 lut 2016

Do góry
Cudny piesio posokowce sa takie przytulasne
moje koty tez lubia domki, najlepiej tekturowe, teraz mają taki :

dla pieska troche maly ..ale moze mu zrobisz taka budkę ?

a zamowilam jubilee celebration i juz nie moge sie doczekac
Lawendowy zawrót głowy 09:42, 25 lut 2016

Do góry
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:24, 25 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Jejuuuu.... a ja nie mogę się zmusić do wysiania tego co mi wysłałaś plus trzy kupione paczuszki i sitpa z werbeną
Weź mnie jakoś natchnij

Juziek, na mnie możesz liczyć...
Pamiętasz?

No to....
do roboty, Juzia, bo skończysz tylko na oglądaniu zdjęć I wzdychaniu, że tak nie masz
Droga do spełnienia 09:18, 25 lut 2016

Do góry
miałam wczoraj ściągnąć okrycie z róży
dobrze że nie zdjęłam
dzisiaj -6
przymroziło
zima jeszcze o sobie przypomina
no ale luty jeszcze
Red baron, trzmielina, juki, żurawki, molinia ! 09:09, 25 lut 2016

Do góry
Jakby ktoś był zainteresowany to mam też tuje szmaragd przeze mnie szczepione ale to raczej odbiór osobisty wchodzi w grę. O takie jest ich duża ilość to zdjęcie chyba z 2014:

O tak wyglądały na jesień sadzone u mnie :

Red baron, trzmielina, juki, żurawki, molinia ! 08:51, 25 lut 2016

Do góry
Witam !
Wymienię jak w tytule. Wstawię trochę fotek
Tutaj red baron i molinia variegata:

Juki i żurawki bordowe :

Tutaj trochę widać trzmieliny one są zielono żółte:

Mam też żurawki zielone kwitnące na różowo i w pierwszym rzędzie jest ten barwinek kwitnący na niebiesko:

Na tą chwilę interesują mnie na wymianę głównie trawy:

hakone zielona, runianka, rozplenice, seslerie , ice dance , molinia moorhexe, kule bukszpanowe, szałwie, jeżówki.

ale wszelkie propozycje mile widziane

Ogródek Iwony 08:26, 25 lut 2016

Do góry
Elu, cieszę się, że mogłam pomóc. Ptasie łapki, to naprawdę ładna trawka. Zwarta. Nie ma z nią kłopotu.
Latem:

I dzisiaj:

Wiosną niewiele ją trzeba skubać, nabiera ładnego zielonego koloru
W Kruklandii 08:25, 25 lut 2016

Do góry
Moniq napisał(a)

Ha, ha to trafiłam; tak mi sie wydawalło. Juziu jak szybko one rosną, bo ciężko u mnie o większe okazy?

Bardzo szybko!
Takie kupiłam latem 2013r.

A tu lato 2015r.

Kosolkowa Pasja 08:12, 25 lut 2016

Do góry
Pąki powinny być duże i takie "omszone". Takie (fotka z ubiegłego roku):

Podlewałam, ale może za mało..? Latem codziennie podlewam, jak jest gorąco.. Ale może powinnam lać więcej.
W zeszłym roku pierwszy raz miała kwiaty.
Borówcowy raj 08:10, 25 lut 2016

Do góry
Drzew pestkowych teraz się nie przycina. Robi się to po owocowaniu, ale w zeszłym roku tego nie zrobiłam, bo mi ogrodnik nie przyjechał. To po pierwsze. A po drugie, było tyle liści, że kiepsko było widać koronę. Zrezygnowałam zatem z owoców w tym roku na rzecz odmłodzenia drzew. Poza tym, u mnie w sadzie jest glina. Drzewa mają tendencję do wyginania się w różnych kierunkach i niektóre wyglądają pokracznie. Trudno w to uwierzyć, ale uciętych gałęzi było tyle, że wypełniły cały duży samochód. Wyobrażacie sobie ile to jest liści? Mam żwir i nie cierpię bałaganu, zatem można urobić się po pachy. Sad powstał dawno, bo ziemi mam tyle, że dla mnie za dużo. M. chciał mieć owoce, to są. Ja się jednak na owocowych nie skupiam, bo nie mam kiedy. Ani nie lubię w kuchni grzebać, przetworów robić itd. Skubnę w sezonie sobie coś z drzewa i już. Może mniejsze przejmowanie się ogrodem wychodzi na mu na dobre. Kiedyś w ogóle nie zwracałam uwagi na bukszpany. Od kiedy Danusia pokazała ich piękno i co można z nimi wyczyniać, zaczęłam wariować. No a one zaczęły chorować .
Karolu - żywopłot jest z jałowca Canaertii, dlatego m.in. umarła mi śliwa w sadzie. Jałowców nie lubię już .
Netko - no i popatrz jaka niespodzianka. Ludzie kradną zdjęcia z internetu. Co zrobić. Nie mam zdjęć małego Karela, ale bardzo go polecam. Teraz wygląda tak:

Agdulo - owoców nie będzie za wiele .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies