Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

margaretka3 08:20, 25 lut 2016

Iwonko, znalazłam temat o zabezpieczeniu trytomy na zimę: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=1856
Iwk4 08:26, 25 lut 2016

Elu, cieszę się, że mogłam pomóc. Ptasie łapki, to naprawdę ładna trawka. Zwarta. Nie ma z nią kłopotu.
Latem:

I dzisiaj:

Wiosną niewiele ją trzeba skubać, nabiera ładnego zielonego koloru
Iwk4 08:28, 25 lut 2016

Tereniu, napisałam u Ciebie. Pomyliłam jedną literkę i stąd kłopot.
Teraz piszę z telefonu. A tu nie umiem linkować.

edit: znalazłam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2778-ogrod-zabaewy-i-nie-tylko
Przy okazji zobacz, jakie cuda tworzy. W prezencie od Ewy otrzymałam jedną cudną fotkę róż w dużym rozmiarze. Jak za rok wyremontuję sypialnię (przenosimy się do większego pokoju), to zawiśnie nad kominkiem . Dam wywołać go na płótnie
Iwk4 08:35, 25 lut 2016

Gosiu, dziękuję. No to js nie wiem, czy moje będą żyć. Nie obsypałam ich korą. Szkoda. Myślałam, że one dają radę. Nie dopytalam się. Gapa ze mnie.
A były takie ładne. Muszę czekać do wiosny. Tej prawdziwej.
Mala_Mi 09:31, 25 lut 2016

Po takiej mokrej i beznadziejnej zimie trytomy wyglądają fatalnie. Jak zdechłe i zgniłe. Ja swojej nie związałam i już wogle nie wygląda. Poczekaj jeszcze trochę na ocieplenie i ładniejszą pogodę, wyskub te najdłuższe liście w całości, te krótsze zetnij na wysokość ok 30cm, ona odbije ładnie. W zeszłym roku się wkurzyłam i wszytko ścięłam na ok 15 cm bo mnie wnerwiła po zimie (bo zima tez była do niczego) i ładnie odrosła. Możesz profilaktycznie potem ją opryskać czy podlać na grzyba. Te trytomy wytrzymały u mnie bez śniegu -30 stopni. Odbije Dziś się rozpogodziło to zrobię może zdjęcia swoich.. wszystkie liście do wyciepania. Po normalnych zimach z mrozem i śniegiem liście były ładne do wiosny, a teraz roślina wchodzi w stan spoczynku i gnije przez kilka miesięcy w mokrym

Edit.. ja tam nigdy korą ich nie obsypywałam, rośnie na skalniaku gdzie kory nie mam. A wiązałam jak sobie przypomniałam czyli jedne rok wiązana, a następny nie To tak jak z jukami czy trawami... Zresztą w mokre i ciepłe zimy lepiej nie wiązać bo dopiero gniją błyskawicznie, a w mroźne lepiej związać. Ale kto przewidzi pogodę
margaretka3 09:33, 25 lut 2016

Aniu, Twojego głosu nam brakowało! Dzięki. Ty trytomę masz już długo, wiesz, co i jak z nią robić
Mala_Mi 09:38, 25 lut 2016

Ale tylko te dwie odmiany mi zimują bez problemu, inne zawsze się wysypią.
Dostałam w zeszłym roku kawałek trytomy od teściowej syna, bo u niej rośnie i zimuje już od kilkudziesięciu lat..posadziłam - zapomniałam. Przedwczoraj jak wycinałam badyle to ruszyłam wielki płaski kamień.... (mąż przycisnął kabel od węża do natleniania przerębli w oczku)..a tam pod spodem trytoma. Zielona, cała, zdrowa..tylko zrobiona na naleśnik Na cienki naleśnik.. miała sucho i było jej lepiej niż tej pod chmurką.
Iwk4 09:46, 25 lut 2016

Ha, ha, z naleśnika się uśmiałam.
Aniu, robisz mi nadzieję.
Jak przeżyją, będę się bardzo cieszyć.
Fajnie, że wpadłaś
margaretka3 09:46, 25 lut 2016

Naleśnik No to udowodnione, że mokra nie lubią Naleśniki mi będą o tym przypominać
Sylvana 09:57, 25 lut 2016

To widać, że lepiej ją ukamieniować niż na nią chuchać