Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 07:58, 25 lut 2016

Agania napisał(a)
U Ciebie mocne kibicowanie i nacisk, ale masz obserwację nasionkowo wysiewową)....życzę udanych wschodów, ale trzymasz nas w napięciu, a ja spóźniona, ale nadrobię
Mam trytomy te miniaturowe, ale u mnie śnieg nic nie mogę sprawdzić

Kibicowanie mobilizuje
Ale czy trzymam w napięciu? No nie chciałabym
Miniaturowe trytomy? Nie wiedziałam, że takie są!

margaretka3 08:05, 25 lut 2016

Sylvana napisał(a)
Jest przysypana korą....no i przykryta tymi gałązkami.
A czy znasz taki sposób...bo gdzieś czytałam....zrobiłam tak dziś z pampasową opatuloną w ogrodzie....jak pokazuje się pleśń, to posypać rozdrobnionym węglem....znasz to?
A z tą bulwą to mnie nastraszyłaś....ledwo kupiłam...jeszcze się nie nacieszyłam bo miała 3 kwiatki i już?
Mam nadzieję, że to tylko góra tak zdechła, ale zetnę jutro...jak nie będzie padać.

A czy kora nie trzyma długo wilgoci? Ja nie daję na rabaty kory.
Sposobu z węglem nie znam; wiem tylko, że niektórzy piszą, aby węgielek drzewny dać do ukorzenianych w wodzie sadzonek i że wtedy nie gniją, ale analiz chemicznych nie znam i osobiście nie sprawdzałam.
Oby to tylko liście padły, miejmy nadzieję
margaretka3 08:08, 25 lut 2016

mira napisał(a)
Lubin wysiewasz do doniczek nie do gruntu? Dlaczego? Czy będziesz cos siać do gruntu?
Tez bym chciała fotki zobaczyc

Do doniczek. Żeby zakwitły w sierpniu, a nie dopiero w przyszłym roku
Do gruntu będę siać. Całkiem sporo; pomijając warzywa, sporo jednorocznych kwiatów mam: nagietki, aksamitki, kosmosy, czarnuszki, tujałkę, chabry, kosmos siarkowy, astry, cynie...
tulucy 08:08, 25 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

Oo, to korzystaj z dodatkowego czasu wolnego
Większość osób stratyfikuje nasiona w lodówce, w tym roku stratyfikuję tylko nasiona peonii drzewiastej w doniczce na balkonie. Innych nie stratyfikowałam, choć mam ich mnóstwo. Nie musi być minusowa temperatura, wszędzie spotykałam informacje o dawaniu nasionek do lodówki, więc widać to wystarcza.

Pytałam, bo właśnie zawsze myślałam, że lodówka wystarczy, ale tak stratyfikowana krwawnica mnie totalnie olała i zero nul siewek było, kompletnie nie ruszyła, a teraz z nasionami dostałam instrukcję, a w niej zalecenie -5 do -8. No to nie wiem, gdzie to wsadzić, w lodówce mam tylko taką strefę 0, a poza tym przecież więcej jest, a zamrażarka to daje -18.
A może lodówka wystarcza, tylko nasiona były do niczego? Bo z drugiej paczki - oficjalnie bodziszki - wyszło mi coś, co najbardzej chyba wrotycz przypomina, ale i tak będę prosić później o identyfikację.
margaretka3 08:12, 25 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

U mnie to samo

O matulu, u Ciebie też? Po pracy biegnę do mojej trytomy na zwiady!

Wygooglałam temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=1856
margaretka3 08:12, 25 lut 2016

Łucjo, krwawnicy nie wysiewałam, więc nie mam sprawdzone, co i jak. Rośnie u mnie w okolicy po rowach ta pospolita, przyniosę sobie do ogrodu.
To jak nie skiełkowała teraz, wynieś z doniczką do ogrodu, przymrozki są jeszcze teraz i pewnie jeszcze będą, może nasionka się obudzą.
Juzia 08:30, 25 lut 2016

Jejuuuu.... a ja nie mogę się zmusić do wysiania tego co mi wysłałaś plus trzy kupione paczuszki i sitpa z werbeną
Weź mnie jakoś natchnij
iwka 09:06, 25 lut 2016

Kosmos siarkowy? masz go u siebie? on jest pomarańczowy?
Konieczki 09:15, 25 lut 2016

Sylwana - super avatarek
Ja tak u Margaretki odnośnie trytomy się wtrąca. W zeszłym roku nawet nie wiedziałam jak się to cus nazwyało (trytoma). Moja mama mi wsadziła i sobie rosło - nic nie dbałam, pięknie się rozrastała, jeszcze pięniej kwitła. Tej jesieni wiedząc że mam trytomę postapiłam katalogowo - podwiązałam liście - i wydaje mi sie że to spowodowało kiepski stan. Liczę że bedą siewki w gruncie (z jednej sztuki udało mi się samoistnie rozmnożyć do ok7 szt. Wierzę że ona chyba żyje
margaretka3 09:24, 25 lut 2016

Juzia napisał(a)
Jejuuuu.... a ja nie mogę się zmusić do wysiania tego co mi wysłałaś plus trzy kupione paczuszki i sitpa z werbeną
Weź mnie jakoś natchnij

Juziek, na mnie możesz liczyć...
Pamiętasz?

No to....
do roboty, Juzia, bo skończysz tylko na oglądaniu zdjęć I wzdychaniu, że tak nie masz