Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 08:10, 25 lut 2016

Drzew pestkowych teraz się nie przycina. Robi się to po owocowaniu, ale w zeszłym roku tego nie zrobiłam, bo mi ogrodnik nie przyjechał. To po pierwsze. A po drugie, było tyle liści, że kiepsko było widać koronę. Zrezygnowałam zatem z owoców w tym roku na rzecz odmłodzenia drzew. Poza tym, u mnie w sadzie jest glina. Drzewa mają tendencję do wyginania się w różnych kierunkach i niektóre wyglądają pokracznie. Trudno w to uwierzyć, ale uciętych gałęzi było tyle, że wypełniły cały duży samochód. Wyobrażacie sobie ile to jest liści? Mam żwir i nie cierpię bałaganu, zatem można urobić się po pachy. Sad powstał dawno, bo ziemi mam tyle, że dla mnie za dużo. M. chciał mieć owoce, to są. Ja się jednak na owocowych nie skupiam, bo nie mam kiedy. Ani nie lubię w kuchni grzebać, przetworów robić itd. Skubnę w sezonie sobie coś z drzewa i już. Może mniejsze przejmowanie się ogrodem wychodzi na mu na dobre. Kiedyś w ogóle nie zwracałam uwagi na bukszpany. Od kiedy Danusia pokazała ich piękno i co można z nimi wyczyniać, zaczęłam wariować. No a one zaczęły chorować .
Karolu - żywopłot jest z jałowca Canaertii, dlatego m.in. umarła mi śliwa w sadzie. Jałowców nie lubię już .
Netko - no i popatrz jaka niespodzianka. Ludzie kradną zdjęcia z internetu. Co zrobić. Nie mam zdjęć małego Karela, ale bardzo go polecam. Teraz wygląda tak:

Agdulo - owoców nie będzie za wiele .

Milka 13:33, 25 lut 2016

Borbetka napisał(a)
A teraz patrzcie na sad.
Przed cięciem:

I po:

Pozostało tylko rany zasmarować albo Miedzianem prysnąć tylko jak to kurka wodna zrobić? Cztery pory roku mam dzisiaj. Na fotce po cięciu ledwo grad stopniał.

Po prostu mistrzowski ten sad i jakoś mi się z Francją kojarzy
Borbetko, podcinaj starsze iglaki, będzie więcej słońca i miejsca na nowe rośliny. Ja tez juz jałowców nie lubię za bardzo, gdybym dopiero zaczynała, raczej tylko wybrane płożące i wolno rosnące bym wybierała, niektóre są ładne
lojalna_ 13:38, 25 lut 2016

ales foty zapodala.......

patrzac na Twoje ciecie drzew to czuje ulge bo jakos tak podobnie platany przycielam ) oj pieknie u Ciebie pieknie
siakowa 13:42, 25 lut 2016

Twój sad jest naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny pozdrawiam
lindsay80 14:02, 25 lut 2016

Piękna ta alejka z czereśniami
Zielona 18:06, 25 lut 2016

Monia - pisz do tych złodziei! Co za bezczelność!
PS Odezwę się jak wrócę
Borbetka 08:34, 26 lut 2016

Dziękuję Wam bardzo za pochwały. Jestem ciekawa ile w sadzie będzie kwiatów. Pewnie biednie . W przyszłym roku będę ciąć o wiele później.
Dzisiaj mam trochę śniegu i pada deszcz. Rany! Każdy dzień mam prawie taki sam, wstaję, patrzę w okno, jest buro, dzieci idą do szkoły, praca, dzieci wracają do szkoły, obiad, praca, a po południu już mi się nic nie chce, bo z reguły spada ciśnienie i chodzę po ścianach. Zmuszam się do biegania i powłóczę nogami . Podobno dzikie gęsi zwariowały, latają tam i z powrotem, bo pogoda taka w kratkę.
Marta - chyba wzięli z FB, ale mam wątpliwość czy tam wrzuciłam. Gdyby z O., to by było logo przecież prawda?
Milka 11:13, 26 lut 2016

To taki czas, chyba wszyscy podobnie odczuwają, mnie urodziny męża wybudziły i dały powera
Jutro idę w ogród, działać będę i od razu lepiej, bo nie idę do pracy
Borbetka 11:16, 26 lut 2016

A u mnie tak zimno Irenko. Tylko dymy z kominów widać . Nie przezięb się jutro .
Milka 11:21, 26 lut 2016

To ile stopni, przecież do was nie tak daleko, jutro ma byc 9 w cieniu i słonecznie, to będzie na pewno cieplej. Mam specjalny zestaw ubraniowy na taką pogodę