Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 09:25, 25 lut 2016

iwka napisał(a)
Kosmos siarkowy? masz go u siebie? on jest pomarańczowy?

Iwonka, mam nasionka; pomarańczowy Pójdzie na ognistą.
margaretka3 09:28, 25 lut 2016

Konieczki napisał(a)
Sylwana - super avatarek
Ja tak u Margaretki odnośnie trytomy się wtrąca. W zeszłym roku nawet nie wiedziałam jak się to cus nazwyało (trytoma). Moja mama mi wsadziła i sobie rosło - nic nie dbałam, pięknie się rozrastała, jeszcze pięniej kwitła. Tej jesieni wiedząc że mam trytomę postapiłam katalogowo - podwiązałam liście - i wydaje mi sie że to spowodowało kiepski stan. Liczę że bedą siewki w gruncie (z jednej sztuki udało mi się samoistnie rozmnożyć do ok7 szt. Wierzę że ona chyba żyje

Kiełkuje ładnie, tylko ciekawe po jakim czasie zakwitnie.
Musimy być cierpliwe i poczekać, może już wkrótce okaże się, że trytomy ładnie zaczną nam róść. Bo chyba i tak już teraz nic nie da się zrobić, prawda?
Juzia 10:19, 25 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

Juziek, na mnie możesz liczyć...
Pamiętasz?

No to....
do roboty, Juzia, bo skończysz tylko na oglądaniu zdjęć I wzdychaniu, że tak nie masz

Mala_Mi 10:20, 25 lut 2016

Jeszcze tu napiszę.
Przykrywanie trytomy w taką ciepłą zimę (czy to wogle była zima???) powoduje tylko gnicie. Przykrycie z gałęzi, liści i takich tam powoduje, że robimy kompostownik. Przykrywa się na mrozy.
Zgniłe liście w trytomie, te najdłuższe można wyrwać (powinne same łatwo odchodzić), resztę liści przyciąć ale nie na krótko, bo w środku są nowe liście (liście jakby w liściach), jak je utniemy to załatwimy trytomę. Trytoma to kłącze i odbije z bulwy, ale musi mieć zalążki liściowe.

Swojej trytomy nie przykrywałam a i tak liście jak zgniłe.. ale będzie żyć. Czekam, aż się ociepli, bo jeszcze co chwila pada śnieg.

Sprawdzam kiedy ja swoje przycinałam, wiec tak ok. połowy marca.

To cytat z mojej rozmowy z Anią Monte z 2014 roku..

Aniu - dzięki za odpowiedz w sprawie trytom... brzydkie liście całe wyrwałam, a resztę przycięłam. Niestety związane, w środku załapały grzyba.. i tak co roku.. a potem ładnie kwitną, tylko te liście są wnerwiające.. nigdy ich nie przycinałam.. jak nie zakwitną to wyciepię.. pół skalniaka zajmują.

Aniu na nastepny rok nic nie związuj ja tak część w rajskim straciłam, a trytoma puści od korzenia nowe

Tak wyglądają po uskubaniu/cięciu..lepszego foto nie mam. W tym roku będą jeszcze niżej bo są jeszcze gorsze.. i chyba podleję czymś na grzyba profilaktycznie. Jak nowe liście urosły to te brzydkie wyskubałam wszystkie..

I w czerwcu były już takie Nowe liście są krótsze, stare rosły do 80cm. Wiec nawet dobrze, że stare liście się wywala. Obok widać niższą odmianę (tę ma Iwona), ona dopiero startuje, bo byłą przesadzana wiosną.

Małgosia sorki, że u Ciebie, ale tu wszyscy zainteresowania trytomamy zaglądają
iwka 10:32, 25 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

Iwonka, mam nasionka; pomarańczowy Pójdzie na ognistą.
To ja się jesienią przypomnę jeżeli mogę o nasionka

a mobilizacja Juźki zwaliła mnie z krzesła pięknie miałam kiedyś liatrę i mnie nie zachwycała, teraz znowu mnie ujmuje, no cóż kobieta zmienną jest
margaretka3 10:41, 25 lut 2016

Juzia napisał(a)

Ty się nie śmiej
Powinnaś napisać, że już lecisz wysiewać
margaretka3 10:44, 25 lut 2016

Mala_Mi napisał(a)
Jeszcze tu napiszę.
Przykrywanie trytomy w taką ciepłą zimę (czy to wogle była zima???) powoduje tylko gnicie. Przykrycie z gałęzi, liści i takich tam powoduje, że robimy kompostownik. Przykrywa się na mrozy.
Zgniłe liście w trytomie, te najdłuższe można wyrwać (powinne same łatwo odchodzić), resztę liści przyciąć ale nie na krótko, bo w środku są nowe liście (liście jakby w liściach), jak je utniemy to załatwimy trytomę. Trytoma to kłącze i odbije z bulwy, ale musi mieć zalążki liściowe.

Swojej trytomy nie przykrywałam a i tak liście jak zgniłe.. ale będzie żyć. Czekam, aż się ociepli, bo jeszcze co chwila pada śnieg.

Sprawdzam kiedy ja swoje przycinałam, wiec tak ok. połowy marca.

Dzięki, Aniu!
No ja właśnie niczym nie okrywałam, ostatni raz oglądałam ją 14 lutego i liście były piękne, zielone, stojące, aż byłam zdziwiona. Ale od tamtego czasu topniejące śniegi i deszcze na przemian i teraz nie wiem, jak wygląda.
Dziś sprawdzę. Ale dobra wiadomość, że jakby co, to ona spokojnie odbija
margaretka3 10:47, 25 lut 2016

iwka napisał(a)
To ja się jesienią przypomnę jeżeli mogę o nasionka

a mobilizacja Juźki zwaliła mnie z krzesła pięknie miałam kiedyś liatrę i mnie nie zachwycała, teraz znowu mnie ujmuje, no cóż kobieta zmienną jest

A może teraz Ci jeszcze wysłać? Nie wiem, ile mam nasionek, ale mogę się podzielić.
Liatra jest super, same zalety.
tulucy 10:48, 25 lut 2016

margaretka3 napisał(a)
Łucjo, krwawnicy nie wysiewałam, więc nie mam sprawdzone, co i jak. Rośnie u mnie w okolicy po rowach ta pospolita, przyniosę sobie do ogrodu.
To jak nie skiełkowała teraz, wynieś z doniczką do ogrodu, przymrozki są jeszcze teraz i pewnie jeszcze będą, może nasionka się obudzą.

Nie wyniosę już niestety, bo to było rok temu
A kupiłam sobie dwie doniczki, więc mam i oby ładnie rosła - przesadzę ją w najbardziej wilgotne miejsce w ogrodzie, może jej się spodoba
iwka 11:06, 25 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

A może teraz Ci jeszcze wysłać? Nie wiem, ile mam nasionek, ale mogę się podzielić.
Liatra jest super, same zalety.

Musiałam się cofnąć i doczytać czy to do gruntu prosto czy do doniczek. Już wiem i jak możesz to poproszę o szczyptę nasionek Dużo mi nie wysyłaj, bo ja na razie eksperymentuję z tym kolorem u siebie