Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:37, 21 lut 2016

Do góry
https://www.youtube.com/watch?v=2OoxA5bcOK8
Na drugim brzegu tęczy - kto to słyszał kto to jeszcze pamięta

i do poduszki bardzo stary skład Budki, stroje "z epoki" ale jakie brzmienie
a tekstu dziewczyny nie bierzcie sobie do serca (raczej)
https://www.youtube.com/watch?v=xsfqzz_rBSI
Sprzeczność w ogrodzie 20:37, 21 lut 2016

Do góry
Oczywiście w sobotę zaczął padać mocno deszcz i po śniegu nic nie zostało, nadal jednak pada.....można zwariować od tej pogody.....by się pocieszyć kupiłam wczoraj ukorzeniacz i dodatkowe nasionka ja nic teraz nie wysiałam, Mój dziś wysiał pomidory po tygodniu moje wysiane nasionka zaczęły wschodzić,konkretnie tylko wdówka, kraspedia, natomiast werbena i trawa pampasowa nie pojawiły się na horyzonie.....teraz wyglądają tak
Ogród prawie romantyczny 20:32, 21 lut 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Agnieszko na tle Twojego pięknego domu wszystko będzie wyglądać ładnie
Ciekaw jestem co wykombinujesz na zapłociu

Ciemierniki cały czas masz na zewnątrz czy chowasz w chłodne noce do domu ?

Przy płocie od wewnątrz będzie pergola obsadzona różami, a obok floksy i dalej jeden z dębów podsadzony dwoma lilakami meyera. Tak to miałoby wyglądać
Za płotem chciłam posadzić cokolwiek, może szałwię lub lawendę, ale to miejsce często służy jako parking sąsiadom, więc nie wiem, czy jest sens.

Ciemierniki od dwóch tygodni na zewnątrz, wytrzymały nawet kilkustopniowe mrozy, ale doniczki otuliłam dodatkowo włókniną, więc może to pomogło. Niestety, najbardziej mi żal tych odmianowych, które zaczęły kwitnąć pod koniec grudnia i wyglądały tak, jak na zdjęciu, a potem przyszły kilkunastostopniowe mrozy bez śniegu i załatwiły je na amen

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:30, 21 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Dobra Renata mam zdjęcia mojej bergeni. U mnie wygląda teraz tak :

To moja zdecydowanie lepiej, jutro zrobię fotkę tej na rabacie
Sprzeczność w ogrodzie 20:27, 21 lut 2016

Do góry
Kolejny weekend w plecy, nasypało śniegu w piątek i w sobotę wyglądało tak, w sumie zwyczajnie jak na tę porę roku
Przyjazny ogród 20:24, 21 lut 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Mariusz, czy piwonia drzewiasta ma te same wymagania co bylinowa?
Czy sadzenie drzewiastej teraz na wiosnę da oczekiwany skutek?
Pytam, bo zauważyłam, że producent u którego wybrałam sobie egzemplarz będzie wystawiał się na Gardenii, na którą się wybieram.
Pomyślałam, że może będzie można u niego kupić, jeśli Twoja opinia będzie pozytywna co do czasu sadzenia.
A w ogóle co myślisz o moim typie Amakudo?

Nie czuje się kompetentny aby odpowiadać na tak specjalistyczne pytania, ani w roli eksperta piwoniowego, tak więc napiszę tylko co myślę, tak amatorsko od siebie .
Alicja169 napisał(a)
Mariusz, czy piwonia drzewiasta ma te same wymagania co bylinowa?
Lubią słoneczne stanowiska, przepuszczalne siedlisko, bez wodnych zastoisk, z tym że drzewiasta lepiej znosi suszę. Gleby zasadowe, choć bylinowa jej bardziej tolerancyjna i ma szerszy zakres pH. Kompostowanie w obu przypadkach jest wskazane, nawożenia organicznego i mineralnego drzewiastych unikam.
Alicja169 napisał(a)
Czy sadzenie drzewiastej teraz na wiosnę da oczekiwany skutek?

Skutek, tzn. kwitnienie, witalność? Na pewno nie w pierwszym roku, a po długiej aklimatyzacji (zazwyczaj). Dużo zależy od jakości zakupionej piwonii, od stanowiska, odmiany, umiejętności ogrodnika.
Oferty wiosenne to normalka np. w Czechach gdzie złożyłem zamówienie, tylko wiosną sprzedają, przytrzymując sadzonki w chłodniach. U nas bogate oferty są w okresie letnim.
Jak to piwonie, po sadzeniu, a szczególnie wiosennym, swoje muszą odcierpieć, długo aklimatyzują się. Wiosenne przesadzanie traktuję jako zło konieczne, choć wiadome że się przyjmą… w tym sezonie muszę przesadzić właśnie wiosną, ale wolałbym jednak w sierpniu. Niestety 2015 upalny sierpień uniemożliwił wszelkie działania w tym temacie. Jak zrobię to umiejętnie, to niektóre nawet zakwitną (przykładem są piwonie bordowe rozdzielane poza terminem, które podarowałem kilku osobom na forum), czasem jednak o kwiaty ciężko i długo są marne.
Drzewiaste przesadzam do 3,4 lata, nic im się nie dzieje, przykładem są darowane na forum. Tyle, że to siewki, a nie kapryśne odmiany, a to – przypuszczam - kolosalna różnica, praktyki z nimi nie mam .

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 20:13, 21 lut 2016

Do góry
Moje stipy w lawendzie.

Chciałam napisać post w obronie "zaschniętych" stip. Korzenie nie koniecznie umarły i po przycięciu ostnice mogą ładnie odbić. Nie mam konkretnych zdjęć (przepraszam za jakość) ale wykadrowałam fragmenty żeby Wam pokazać.

To zdjęcie z 1marca-suche:

A tu po przycięciu z 5 kwietnia, patrzcie na lewo:

Tutaj-15kwietnia-widać pojedyncze odrastające kłoski:

21 maj -zagęszczają się jeszcze bardziej,choć nadal widać, że wyrastają z "suchego sianka":

15czerwca:

10sierpnia, rośnie jakby nigdy nic:

W tym roku zrobię podobnie, dajcie swoim szanse
W cieniu - zacieniona 20:11, 21 lut 2016

Do góry
Dla łasuchów zostawiam...
drożdżowe,bez dodatku cukru - racuchy z jabłkami.
W cieniu - zacieniona 20:10, 21 lut 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...to,co zostało z bulwki ipomei...kawałek suchej torebeczki.
Wydała ok 20 nowych sadzonek i tak jak ziemniaczek zakończyła sezon.
smutny koniec...ale wydała ci na świat dwadzieścioro dzieci niech zdrowo rosną
W cieniu - zacieniona 20:04, 21 lut 2016

Do góry
...to,co zostało z bulwki ipomei...kawałek suchej torebeczki.
Wydała ok 20 nowych sadzonek i tak jak ziemniaczek zakończyła sezon.
Bawarka 19:58, 21 lut 2016

Do góry
Szukam tej rozy, dokladniej tej i nazwy nigdzie znalesc nie moge

Pomocy.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:57, 21 lut 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu...Twoje kwiaty to piękne katologowe okazy...
pachnące bzy...eukomisy...ranniki...przepiękne fotki kalii...balamkanda.
W ten deszczowy dzień z przyjemnością oglądałam słoneczne,letnie fotki.
dziękuję Bogusiu, podniosłam mi bardzo samoocenę

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:51, 21 lut 2016

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, piękne kwiaty przypomniałaś, ale najbardziej przypadły mi do gustu ranniki.
Z niecierpliwością czekam na swoje. Leje już trzeci dzień i na działkę nie mogę się wybrać.
Basiu u nas pada umiarkowanie, przeważnie nocą, ale i tak mokro, nie można nic robić w ogrodzie, szkoda bi już czas wygrabić igliwie i patyczki z rabat , bo cebulkowe nie będą miały ładnej oprawy

wiosenny bukiet z ubiegłego roku - kwiecień
KAMILowe krok po kroku 19:50, 21 lut 2016

Do góry
Witajcie

Wiosna idzie pełną gębą. Na prawie wszystkich drzewach i krzewach wypuszczają delikatnie zielone pąki i tutaj pytanie. Czy jeśli hortensje vanila i tardiva puszczają już pąki to można je już ciąć czy czekać?

Troszkę podziałałem w terenie i plecy pękają po takim zastoju. Daleko pod ogrodzeniem widać przekopany pod rabatę (na początku wątku schemat),pod sosną za domkiem Córki też zacząłem (mimo śniegu i dużych opadów ziemia sucha), po prawej podobnie.

Wysiewy powoli idą w górę - wyszła jeżówka biała i purpurowa, łubin biały, i parę innych między innymi werbna, stipa, czy rozplenica, jest tego więcej ale skromnie inne w ogóle nie wybijają jak np rudbekia błyskotliwa- wyszła dokłądnie 1 sztuka Może ktoś ma nasionka Odnośnie nasion Legutko to kiepski temat - całkowita loteria. Natomiast nasionka od forumowiczów i forumowiczek 100% wschodów.

Pozwoliłem sobie będą na spacerze po pewnym łódzkim parku podprowadzić parę patyków hortensji (nie wiem co to za odmiany) pąki już zielone.

Zerknąłem również na moje zeszło roczne sadzonki i wygląda na to że ok 70 % przetrwało

pozdrawiam

Ogród tworzony z pasją 19:48, 21 lut 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Marysia, no to wyjaśniłyśmy wszystko dokładnie i obrazowo
Tutaj mam taką brzozę o której chyba mówisz. Żywopłot rośnie wolniej, a rabata bez podlewania padłaby

Brzoza to pijawka wszystko wypije , a rodki lubią wilgotno mieć wiec masz konflikt interesów sucholubne pod brzozami dają radę
Wilcza Góra 19:44, 21 lut 2016

Do góry
W weekend znów spadł śnieg...chciałam zameldować, że zima wróciła...
na chwilę, ale wróciła...teraz już nie ma śladu po śniegu, ale sporo napadało ...

Bawarka 19:42, 21 lut 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dzisiaj mielismy takie niebo....

Pięknie Będzie wiało jak diabli
Bawarka 19:40, 21 lut 2016

Do góry
Dzisiaj mielismy takie niebo....

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 19:34, 21 lut 2016

Do góry
Agatek napisał(a)

Ale piękne Uwielbiam te zwierzęta
Mój jest ten kawałek ogrodu 19:33, 21 lut 2016

Do góry
marzena_perkowska napisał(a)
Jak jeszcze byłam panienką to w mamusi ogródku posiałam arbuza. Było kilka sztuk wielkości piłki ręcznej. Teraz posadzę w domu a w maju do gruntu w słoneczne miejsce.Masz może fotkę lilii jak wychodzą z ziemi , kiedy budzą się .

Znalazłam tylko takie stare zdjęcie, to był początek maja. Najwcześniejsza faza wychodzenia lilii z ziemi, jaką namierzyłam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies