Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 20:24, 21 lut 2016

Alicja169 napisał(a)
Mariusz, czy piwonia drzewiasta ma te same wymagania co bylinowa?
Czy sadzenie drzewiastej teraz na wiosnę da oczekiwany skutek?
Pytam, bo zauważyłam, że producent u którego wybrałam sobie egzemplarz będzie wystawiał się na Gardenii, na którą się wybieram.
Pomyślałam, że może będzie można u niego kupić, jeśli Twoja opinia będzie pozytywna co do czasu sadzenia.
A w ogóle co myślisz o moim typie Amakudo?

Nie czuje się kompetentny aby odpowiadać na tak specjalistyczne pytania, ani w roli eksperta piwoniowego, tak więc napiszę tylko co myślę, tak amatorsko od siebie .
Alicja169 napisał(a)
Mariusz, czy piwonia drzewiasta ma te same wymagania co bylinowa?
Lubią słoneczne stanowiska, przepuszczalne siedlisko, bez wodnych zastoisk, z tym że drzewiasta lepiej znosi suszę. Gleby zasadowe, choć bylinowa jej bardziej tolerancyjna i ma szerszy zakres pH. Kompostowanie w obu przypadkach jest wskazane, nawożenia organicznego i mineralnego drzewiastych unikam.
Alicja169 napisał(a)
Czy sadzenie drzewiastej teraz na wiosnę da oczekiwany skutek?

Skutek, tzn. kwitnienie, witalność? Na pewno nie w pierwszym roku, a po długiej aklimatyzacji (zazwyczaj). Dużo zależy od jakości zakupionej piwonii, od stanowiska, odmiany, umiejętności ogrodnika.
Oferty wiosenne to normalka np. w Czechach gdzie złożyłem zamówienie, tylko wiosną sprzedają, przytrzymując sadzonki w chłodniach. U nas bogate oferty są w okresie letnim.
Jak to piwonie, po sadzeniu, a szczególnie wiosennym, swoje muszą odcierpieć, długo aklimatyzują się. Wiosenne przesadzanie traktuję jako zło konieczne, choć wiadome że się przyjmą… w tym sezonie muszę przesadzić właśnie wiosną, ale wolałbym jednak w sierpniu. Niestety 2015 upalny sierpień uniemożliwił wszelkie działania w tym temacie. Jak zrobię to umiejętnie, to niektóre nawet zakwitną (przykładem są piwonie bordowe rozdzielane poza terminem, które podarowałem kilku osobom na forum), czasem jednak o kwiaty ciężko i długo są marne.
Drzewiaste przesadzam do 3,4 lata, nic im się nie dzieje, przykładem są darowane na forum. Tyle, że to siewki, a nie kapryśne odmiany, a to – przypuszczam - kolosalna różnica, praktyki z nimi nie mam .

Alicja169 20:42, 21 lut 2016

Mariusz - jeśli nie Ty, to kto? Posiadacz tak pięknej drzewiastej nie może mówić, że nie jest ekspertem.!!
Dziękuję Ci za wyczerpujące informacje, może jeszcze chciałabym wiedzieć kiedy po posadzeniu wiosną raczej chyba kłączy lub krzewu w sierpniu/wrześniu może on się zaaklimatyzować i wydać kwiaty?.
Jakie masz doświadczenia?
Zachorowałam na krzewistą a jak wiesz lekarstwem na taką chorobę jest przymus zakupu
Mariusz 21:17, 21 lut 2016

Alicja169 napisał(a)
może jeszcze chciałabym wiedzieć kiedy po posadzeniu wiosną raczej chyba kłączy lub krzewu w sierpniu/wrześniu może on się zaaklimatyzować i wydać kwiaty?.
Jakie masz doświadczenia?

Nie do końca rozumiem pytanie.
Takie z lodówki jakie kupię w tym roku wiosną w Czechach, aklimatyzować będą się ze dwa lata, tak przypuszczam i takie mam sygnały od tych co tam kupowali, może zakwitną w trzecim roku. Mówię o mieszańcach międzygatunkowych piwonii zielnych z drzewiastymi, w ofercie wiosennej mają.
Bylinowe kupię w Polsce, w znanej szkółce na tym forum, bo z informacji znajomych, wiem, że sprzedawane są piękne, pokaźne kępy. Tutaj oferta wiosenna jest skąpa, tak więc zakupy odkładam do sierpnia. Za rok liczę na pierwsze kwiaty, a za dwa, trzy lata porosną w ładne kępy - już moja w tym rola.
Natomiast potężne kępy zielnych, które z konieczności przesadzę tej wiosny, bez rozdzielania, może wydadzą marniejsze kwiaty już w czerwcu. Dodam, że u mnie ziemia nie obsypuje się z korzeni roślin, zawsze mam piękne bryłki jak z doniczki, a to duży plus. Na zdjęciu przykład z przesadzania jeżówek.

Mariusz 21:49, 21 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
cudne widoki jesienne, ale doczekać się nie mogę wiosennych u Ciebie

Najpierw jednak zobaczysz pracę , do tej pory wkładałem wyłącznie piękne zdjęcia udanych bądź mniej udanych kompozycji, a w tym sezonie postanowiłem pokazywać całokształt. Potem ciemierniki, bo od nich u mnie wiosna się zaczyna, cebulowych mam mało. Zacznie się od nowo powstającej rabaty trawiasto-bylinowej z piwoniami włącznie, jeszcze pora, oby tylko mi piwonie zbytnio kłów nie wypuściły.
Mariusz 16:03, 22 lut 2016

Piwonie drzewiaste wysiane w 2014 kiełkować zaczęły przed mrozami. Co ciekawe, nic siewkom się nie stało, pomimo że stoją pod niebem niczym nie nakryte.
Siewki w 17 miesiącu od wysiewu.

I druga skrzynka. Siewki w 28 miesiącu od wysiewu.

Mariusz 16:07, 22 lut 2016

Pierwsze wiosenne kwiaty...

Mariusz 16:08, 22 lut 2016

Mariusz 16:13, 22 lut 2016

Piwonie spod tego świerka kaukaskiego , przesadzone zostaną na nową rabatę. Tutaj mają już za dużo cienia.

Piwonie w lekkim cieniu jeszcze nie pokazują pąków, natomiast te na słońcu ostro biorą się do życia.

ewa_k 16:35, 22 lut 2016

Przylaszczki, ranniki już kwitną?
U mnie wiosny jeszcze ani śladu
Widziałam tylko jeden kwitnący przebiśnieg
Piotr_ 12:05, 24 lut 2016

U cb wiosna już jest a ja nie wiem za co się zabrać,