Basiu dzięki. Piesio już bardzo wiekowy ale jeszcze spacerujemy a dla mnie tak bardzo potrzebne. Skoro są w sprzedaży obroże i smycze dla kotów to pewnie ludzie z nimi spacerują.
Ochłodziło się wyraźnie do 12 stopni. Oby tylko nie było przymrozków.
Brunery zakwitły niczym niezapominajki a i piwonia drzewiasta ma kilka kwiatów.
To jest świetne zdjęcie. Fajna perspektywa się zrobiła.
Na pozostałe też tylko "ochać" można
Niemal się cieszę, że praca zawodowa się zaczęła to można odpocząć od rycia
Wcale mi sie te prognozy nie podobaja, wcale
Juz glicynia stracila wiekszosc kwiatow po ostatnich, kiwi zwazone bedzie odbijac, robinia ma zmrozonych polowe lisci …..i znowu ?
Moje budleje wszystkie jakos w tym roku wolno odbijają a te miniaturki wyjątkowo się kula , może liści żółtych nie ma ale są takie specyficxne wszystko już ładnie ruszyło nawet lawendy które myślałam że padły, ale na razie nie panikuje z tymi budlejami myślę że się odbudują tyle że wkurzają wygladem
Pamiętam oczywiście tę rozmowę, ja też się bałam tnąc swoje drzewiaste, ale ciachnęłam wszystkie pędy, zaraz po kwitnieniu. Pokażę na fotkach z dzisiaj, zeszłorocznych nie udało mi się odszukać:
To moja młodsza, kilkuletnia. Po lewej widać krótkie, zdrewniałe międzywęźla, jak spojrzysz wyżej widać w kątach liści pąki liściowe, nad nimi utnę w tym roku. Dobrze zareagowała na ten zabieg i ma kilkanaście kwiatów.
Te dwie, kilkunastoletnie, których pędy nie utrzymywały już ciężaru kwiatów też przycięłam, chociaż było trudniej. Zawiązały mniej kwiatów, ale nie jest najgorzej.
Mam jeszcze trzy drzewiaste, których nie cięłam, jest z nimi jakiś problem, zamierają im pędy. W jakim miesiącu cięłaś swoje?
Chyba przespałam moment cięcia wrzośców...jak do nich zagladalam to ciągle te kwiaty byly takie ładne zdrowe i z żywym kolorem, no to mówię, to jeszcze nie moment na cięcie...teraz w majowkę patrzę a tam nowe zielone przyrosty na końcach łodyg! I nie wiem co robić. Ciąć? Czy zostawić je tak?ale wtedy chyba to co nizej będzie łysieć? W ogóle to chciałam je rozsadzić bo przybrały na masie w ciagu tych 3lat i nie wiem czy teraz można?