Ulina
08:53, 21 maj 2026
Żadna ze mnie królowa. Moja przygoda z bodziszkami zaczęła się dawno temu, gdy znajoma z O przysłała mi 5 małych sadzonek bodziszka korzeniastego. I ona wiedziała, wcześniej niż ja, że ten bodziszek rozwiąże wiele moich ogrodowych problemów
Jednego roku przywiozłqm od Sylwi sadzonkę bodziszka wspaniałego. Doceniłam jego piękno po kilku latach. Potem zrobiłam obwódkę na liliowcowej i pod bukiem. Niestety zawsze kilka sadzonek wypada bo tam jest bardzo podmokły teren i zimą chyba pomarzają. B. Wspaniały sprawdza się świetnie jako akcent kolorystyczny w kwietniu gdy jeszcze mało innych roślin kwitnie ( przed rododendronami i azaliami). W tym roku kwitnąć będą razem
Ze 3lata temu się zawzięłam żeby zgłębić temat bodziszków, ponieważ odmian jest ogrom a mało doświadczeń. I tak zaczęła się ta przygoda z bodziszkami
Kolejni faworyci bodziszek Renarda, bardzo kompaktowy, niski, idealny na obwódki, trochę wolno przyrasta. Sprawdzi się w małych ogródkach. Niestety też kwitnie tylko raz, za to ma bardzo ciekawą fakturę ozdobnych liści więc nie jest nudny
Cd nastąpi