Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 08:53, 21 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Ula sądzisz wszystko grupami i w masie. Super to wygląda.
Rododendron jakiś niesamowity Ci się trafił. I jesteś królową bodziszków.

Żadna ze mnie królowa. Moja przygoda z bodziszkami zaczęła się dawno temu, gdy znajoma z O przysłała mi 5 małych sadzonek bodziszka korzeniastego. I ona wiedziała, wcześniej niż ja, że ten bodziszek rozwiąże wiele moich ogrodowych problemów sprawdza się do zadarniania, nie ma z nim pracy ani problemów, w całym roku ma tylko 2 miesiące kiedy gorzej wygląda ( styczeń, luty) bo się kurczy przed zimnem i tak wegetuje do pierwszego ocieplenia zwykle w marcu, w tym sezonie nieco dłużej to trwało. Najciekawsze jest to że ładnie rośnie na kamienistych częściach, jedynie czego nie lubi to podmokłego terenu, woli bardziej suche niż mokre.

Jednego roku przywiozłqm od Sylwi sadzonkę bodziszka wspaniałego. Doceniłam jego piękno po kilku latach. Potem zrobiłam obwódkę na liliowcowej i pod bukiem. Niestety zawsze kilka sadzonek wypada bo tam jest bardzo podmokły teren i zimą chyba pomarzają. B. Wspaniały sprawdza się świetnie jako akcent kolorystyczny w kwietniu gdy jeszcze mało innych roślin kwitnie ( przed rododendronami i azaliami). W tym roku kwitnąć będą razem Jedyną jego wadą jest, że kwitnie zbyt krótko niż byśmy chcieli zaleta- ma cudny kolor i z daleka go widać powinien być u mnie przy hortensjach bukietowych, czemu go tam nie mam?

Ze 3lata temu się zawzięłam żeby zgłębić temat bodziszków, ponieważ odmian jest ogrom a mało doświadczeń. I tak zaczęła się ta przygoda z bodziszkami

Kolejni faworyci bodziszek Renarda, bardzo kompaktowy, niski, idealny na obwódki, trochę wolno przyrasta. Sprawdzi się w małych ogródkach. Niestety też kwitnie tylko raz, za to ma bardzo ciekawą fakturę ozdobnych liści więc nie jest nudny

Cd nastąpi
Ulina 09:19, 21 maj 2026

Basieksp napisał(a)
Takiego rodka jeszcze chyba tu nie było Biały ładny, ale ten bordowy jak dla mnie ładniejszy

To prawda, to chyba przez te animalie zimna. Ten jeden pęd tak się pospieszył z kwitnieniem bo było ciepło w marcu, reszta dopiero teraz startuje. Ja też wolę wariant fioletu

Posadziłam wczoraj sadzonki pomidorów od Madzi pod moją ceglastą ścianą. Niestety podłoże jest kamieniste podsypałam ziemia, na górze zrobiłam im kopkę. Będę chyba potrzebowała rad jak utrzymać te krzaczki, o ile urosną w tych warunkach.

Ulina 09:28, 21 maj 2026

Mam skoszone na weekend, teraz mogę poprawiać kanty i coś dłubać w wolnych chwilach przy sprzyjajacej pogodzie.