Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:10, 06 maj 2015

Do góry
Miałam pokazać cały ogród, ale zaczęłam od nowa robic front, więc skupię się na razie na tym. Musiałam wykopać cały szpaler lavend po lewej stronie, bo chcemy poszerzyć kostkę .. aktualnie front wygląda tak:
widok z góry

i widok z okna w kuchni

zaplanowałam sobie mniej wiecej tak rabatę:

Kostka idzie pod skosem, co mnie niestety drażni,ale trudno, tego nie przeskoczę.
Posadziłam więc szpaler cisów, żeby stworzyły zielony ekran kiedyś ( planują nam ulice wybudować przed domem, więc czas się odgradzać)

na środek rabaty chcę przesadzić magnolię 'Nigra', w tym roku pierwszy raz zakwitła, ma 3 lata i mam nadzieję, że przeżyje przeprowadzkę.
3 różowe krzaczki, to róże okrywowe 'Larissa', obok nich krzaczki lavendy.
Dwie kosodrzewiny mam zamiar przesadzić na środek trawnika i poprowadzić je w formie bonsai

Chciałabym na rabacie posadzić jeszcze jakieś trawy i dwa zimozielone coś na nóżkach po obu strochan magnolii. Rabatę otocze mini żywopłocikiem z bukszpanu ( tak to era ogrodowiska w moim ogrodzie hahaha).Mam 4 sadzonki Ostnicy 'Pony tails", może jakiś Miskant z mniejszych odmian?
Może mi doradzicie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:36, 06 maj 2015

Do góry
Kochani, zbiorowo dziękuję za wpisy. Wiem, że czekacie na nową rabatę. Nie mam czasu na ogrodowisko, bo albo siedzę w ogrodzie i szybciutko robię, co trzeba, albo pracuję przy komputerze (ale niestety nie w internecie więc i do Was nie zaglądam). Rabata idzie do przodu powoli, wykrajanie darni to koszmarna praca - na drugim zdjęciu w Imperacie Red Baron i pod wiązem widac jakie skarby (kamienie) wykopuję w swojej ziemi, po za tym mam tu super próchnicę, dżdżownice w ilości 5 sztuk na jedno kompnięcie łopatą Na razie wrzucę dosłownie dwie fotki, bo więcej nie zrobiłam. Rabata jest jeszcze nie pełnej szerokości. Przed hortensjami dam albo żurawki, albo turzyce ice dance. Zobaczę jak będzie wyglądało. Wszystko robię na czuja, najpierw plan, a potem oczywiście wszystko bierze w łep i jest inaczej.

To tył działki i przyszła rabata, o której mowa:

Nic nie widać więc piszę, po kolei od lewej: 2 miskanty ML, 4 hortensje Lime Light, Wiąz Aurea, a w nogach 5 sztuk Imperaty cylindrycznej Red Baron, Miskant Zebrinus, znowu 3 Limki (na zdjęciu widać już tylko jedną), dalej 3 derenie Sibirica (patrząc z tarasu za brzozami) i 3 pęcherznice Luteus dla rozjaśnienia ciemnego kąta.
Moj skrawek ziemi pod norweskim niebem. 20:58, 05 maj 2015

Do góry
Pomocy utknęłam!

- tuja szmaragd jako tlo,
- miskant gracillimus (cofniety za hortensjami)
- hortensja bukietowa vanilia faise
- berberys admiration na przód i do niego hmm no własnie!
Podoba mi się jeszcze
- berberys tiny gold
- turzyca evergold
- kostrzewa sina golden toupee
- hosty fire and ice

Czy jakieś bardziej doświadczone duszyczki mogą mi pomoc? Które rośliny i jak zgrać ze sobą żeby to fajnie wyglądało.
Czy vanilia faise i admiration to dobre połączenie? Nie będzie za bardzo różowo - czerwono?
Jeżeli posadzę 3 hortensje 1 mis kant w układzie 3/1/3/1/3 to nie będzie za monotonnie? Rabata ma mieć 20m długości.

U mnie dopiero kwitną żonkile
Małymi kroczkami do celu... 12:00, 05 maj 2015

Do góry
Selly napisał(a)

Dodaj coś zimozielonego, bo zimą będziesz miała w tym miejscu tylko łyse gałęzie.
Rozchodniki pięknie się komponują z kosodrzewiną, ale musiałabyś powiększyć rabatę. Albo można by dodać ze 3 szt świerków Conica. Wprowadziłyby trochę innych kształtów i faktur, bo na razie jest mocno krzaczasto. Dodałabym za hortensjami wysokie trawy np miskant Morning Light. Są srebrzyste i kontrastują z bordowym. Dodadzą trochę dynamiki i lekkości.
No i brakuje najniższego piętra roślin np obwódki z czegoś , co kwitnie wiosną/ wczesnym latem np dzwonki, bratki, goździki pierzaste. Cokolwiek niskiego , żeby były wszystkie piętra - chociażby rządek bordowych żurawek- nawiązywałyby kolorem do śliwek. Hortensje i rozchodniki to rośliny drugiej połowy lata, zatem obstawiałabym coś wiosennego, wczesnoletniego lub zimozielonego jak żurawki.
Generalnie bardzo fajnie. Pomysł na symetrię śliwek - super ! Bordowe liście drzewek będą fajnie się odnaczać na tle kwiatów hortensji. ( też tak mam u siebie ) Całość kolorystycznie spójnie dobrana . Widać dobrą szkołę Ogrodowiska Jednak myślę , że nie unikniesz poszerzenia tej rabaty ...

Dziękuję, właśnie mi też brakuje tego najniższego piętra myślałam o kulkach bukszpanowych, no i właśnie o trawkach zimozielonych, tylko nie wiem jakiej odmiany. Też coś mi się wydaje, że będzie musiała zostać poszerzona
Małymi kroczkami do celu... 09:44, 05 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
A oto myślę, że już ostateczny plan, chociaż inne sugestie również mile widziane

Objaśnienia, do mojego pięknego rysunku

Hortensje vanilla fraise po 2 z każdej strony,
Te duże drzewka to śliwa wiśniowa na pniu,
pod oknami rozchodnik olbrzymi ( i jeszcze pod śliwą dam po jednym)
i zastanawiam się jeszcze, żeby dać trawki przed rozchodnikiem tylko jakie? najlepiej jakieś zimozielone, nie wiem jakie by pasowały do całości?

Dodaj coś zimozielonego, bo zimą będziesz miała w tym miejscu tylko łyse gałęzie.
Rozchodniki pięknie się komponują z kosodrzewiną, ale musiałabyś powiększyć rabatę. Albo można by dodać ze 3 szt świerków Conica. Wprowadziłyby trochę innych kształtów i faktur, bo na razie jest mocno krzaczasto. Dodałabym za hortensjami wysokie trawy np miskant Morning Light. Są srebrzyste i kontrastują z bordowym. Dodadzą trochę dynamiki i lekkości.
No i brakuje najniższego piętra roślin np obwódki z czegoś , co kwitnie wiosną/ wczesnym latem np dzwonki, bratki, goździki pierzaste. Cokolwiek niskiego , żeby były wszystkie piętra - chociażby rządek bordowych żurawek- nawiązywałyby kolorem do śliwek. Hortensje i rozchodniki to rośliny drugiej połowy lata, zatem obstawiałabym coś wiosennego, wczesnoletniego lub zimozielonego jak żurawki.
Generalnie bardzo fajnie. Pomysł na symetrię śliwek - super ! Bordowe liście drzewek będą fajnie się odnaczać na tle kwiatów hortensji. ( też tak mam u siebie ) Całość kolorystycznie spójnie dobrana . Widać dobrą szkołę Ogrodowiska Jednak myślę , że nie unikniesz poszerzenia tej rabaty ...
Ogródek Iwony 14:37, 04 maj 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Właśnie się rozglądam za czymś wysokim z traw - u mnie słabiutki wybór w trawach - Gracilimusa widziałam w pobliskiej szkółce i - wysoki był w pierwszym roku?

Gracilimus jest piękny.
W pierwszym roku wyglądało to tak:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/83/836275/original.JPG
Potrafi być taki:
http://podloze.pl/photos/wysoka-trawa-175cm-miskant-gracillimus-doniczka-2189005562_580x0.jpg
Z tego, co czytam na forum, co trzy lata trzeba wykopać i podzielić karpę. W czwartym roku samej byłoby już ciężko. Ale jeszcze nie mam doświadczenia. To są opinie dziewczyn z forum
Ogródek Iwony 13:41, 04 maj 2015

Do góry
Ach tawuła Właśnie za te kwity wiosną jeszcze ją trzymam, bo później taki krzaczor z niej...
I też pytam o trawę przy berberysach. Miskant? Ml? (kojarzy mi się, że tam był, ale mogłam coś pomerdać)

Pozdrawiam poweekendowo. U nas piękne słoneczko
Ogród na glinie 09:58, 04 maj 2015

Do góry
horcia napisał(a)

Witaj Malgsik czyli u Ciebie te papuzie też się tak nieładnie przewieszają? Myślałam że tylko u mnie takie jakieś wiotkie i mało eleganckie, ale i tak je wszystkie lubię bo mam ich mało. Pięknie połączyłaś te ciemne z różowymi i czerwoną żurawką, czy możesz podać jej nazwę? Mam jeszcze jedną prośbę, jak uważasz czy do hortensji Vanilla pasuje miskant gracek czy morning i trzmielina ( z białą czy żółtą obwolutą)? Jak Ty byś połączyła?

Żurawka to Berry Smoothie i jest ciemnoróżowa. Niestety różowe tulipki tylko na krótko załapały się na fioletowe, bo zaczęły wcześniej kwitnąć.

Papuzie przewieszają się, jakby kwiatów nie mogły udźwignąć.

Do Vanilek pasują moim zdaniem obydwa miskanty.
Trzmielina z białym będzie bezpieczniej do vanilek i miskanta.
Ale i spokojniej.
A jeśli chcesz kolory, lubisz je łączyć, to możesz dać żółtą trzmielinę. Vanilki przebarwiają się na dość ciemny róż i powinny dobrze z nimi wyglądać. Gorzej wygląda żółć z bladym różem.
Ale to jeszcze zależy co masz dalej w sąsiedztwie i jak urządzasz te kolory.
Danusia w ogrodzie zimozielonym zrobiła skarpę w tonacji biało-zielonej, tylko kształty liści były inne i fajnie to wyglądało.
Ogród na glinie 09:14, 04 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Na zdjęciu mi się podobają, ale jak się rozdziawiły i przewieszają, to już nie tak bardzo.

Witaj Malgsik czyli u Ciebie te papuzie też się tak nieładnie przewieszają? Myślałam że tylko u mnie takie jakieś wiotkie i mało eleganckie, ale i tak je wszystkie lubię bo mam ich mało. Pięknie połączyłaś te ciemne z różowymi i czerwoną żurawką, czy możesz podać jej nazwę? Mam jeszcze jedną prośbę, jak uważasz czy do hortensji Vanilla pasuje miskant gracek czy morning i trzmielina ( z białą czy żółtą obwolutą)? Jak Ty byś połączyła?
Ogród pod Borem 09:13, 04 maj 2015

Do góry
Witaj Też mam podobnego blaszaka na działce, tyle, że swojego Ania ma rację blaszak o ile się nie mylę powinnien stać 3-4 metry od granicy, więc sąsiad trochę z nim przesadził Ciężko będzie Ci tam coś posadzić jak idą rury, więc może pomyśl o pergoli, żeby go zasłonić? Miskant nie wiele Ci da, on to ma dopiero olbrzymie korzenie. Zaznaczam i będę zaglądała
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 14:48, 03 maj 2015

Do góry
Nie mogę bo wykopałam spartynę (idzie do zagajnika) a ten miskant został tak między dwoma glicyniami ale jakoś tak z boku. Już wykopałam i część wsadziłam na środku bo lepiej wygląda. A reszta moczy się w wannie i czeka na podział. W zeszłym roku tylko jeszcze później bo prawie w czerwcu dzieliłam trzcinniki i te które ścięłam od razu ładnie odbiły a te bez ścinania długo dochodziły do siebie a i tak większość liści uschła i musiałam wycinać nożyczkami. No tylko że to było dużo później bo one nawet już kwitły... Zaniedbałam te prace wszystkie kurczę A teraz jeszcze siedzę i czytam o klonach zamiast brać się do roboty
Mój przyszły ogród 13:03, 03 maj 2015

Do góry
Udało mi się uruchomić aparat i tak na szybko pstryknęłam. Jest to co prawda widok z okna kuchennego, ale z tarasu będzie podobnie. Co do kształu tego fragmentu - będzie taki jaki dawno temu wyrysowałyśmy - łagodnie popłynie fala dalej.Teraz po prostu nie zrywam trawy dalej, żeby nie straszyło bardziej. Myśłałam o tych trzech trzmielinach na nogach, a pod nimi żurawki limelight z własnego rozmnożenia i kilka tych "suchych" trawek albo stipy. Ten kopeć siana w zasadzie nie wygląda źle. Jest blisko liściastej katalpy.A zimą nadal będzie jakaś przesłoną.Ogród nie będzie taki otwarty do końca dla widza. Może drzewko liściaste dać za nim?

Wieczorem wpadł mi do głowy jeszcze pomysł a propos sasiedztwa panelu ozdobnego. Z uwagi na to, że miskant jest ciut za daleko, żeby uzyskać efekt "wtopienia" może dam tam mały obeliks z powojnikiem albo różą...?
Małymi kroczkami do celu... 11:39, 03 maj 2015

Do góry
żurawki

miskant morning light

turzyca

niezapominajki

Małymi kroczkami do celu... 10:27, 03 maj 2015

Do góry
azalia kwitnie

wierzba Hakuro

Miskant zebrinus

Małymi kroczkami do celu... 21:48, 02 maj 2015

Do góry
Luckaa napisał(a)
Fajne zakupy, też poluje na pdoobne roślinki

Lucka ja je na rynku kupowałam, grosze za nie dałam Mąż jak zobaczył, że niosę całe pudło, to się za głowę chwycił i powiedział "miałaś tylko zobaczyć na kwiaty", ale jak ceny były po 1,50 góra do 3, to jak tu nie wziąść jedynie miskant i tawułę w ogrodniczym
Ogród wśród pól i wiatrów 19:12, 02 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Jolu bylam,ale zanim zagladnelam tutaj do Ciebie i sie nie zapytalam...sama widzialam te tabliczki i sie zastanawialam o jaka gazetke chodzi. Ja bylam po 9 ludzi,a ludzi,a malo tego pytam sie goscia o miskant morning light,on mowi,ze raczej juz nie ma,ale zobaczy,poszlam z nim on mi daje innego,ja mowie,ze to nie ten,on,ze ten tylko inna nazwa,w koncu sama zaczelam grzebac i znalazlam o nic wiecej go nie pytalam,bo nie mial zielonego pojecia gdzie co jest

No, to jak widzę "kompetentna" kadra się wszędzie zdarza. Pamiętasz może, jak się mnie gość pytał czy ekobordy się sieje? Ale widziałam, że pomimo gościa-ciamajdy i pomimo tłumów niezłe zakupki zrobiłas

Ogród wśród pól i wiatrów 17:00, 02 maj 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Zakupy już zrobiłam, kupiłam miskanty ale internetowo Jak byłam ostatnio w SS, to widziałam przy niektórych roślinach tabliczki "produkt z gazetki". Jak byś była Paula, to weź się zapytaj (jeśli możesz), czy mają gdzieś elektroniczną wersję tej gazetki. Szukałam na ich stronie, ale nie widzę ,,

Jolu bylam,ale zanim zagladnelam tutaj do Ciebie i sie nie zapytalam...sama widzialam te tabliczki i sie zastanawialam o jaka gazetke chodzi. Ja bylam po 9 ludzi,a ludzi,a malo tego pytam sie goscia o miskant morning light,on mowi,ze raczej juz nie ma,ale zobaczy,poszlam z nim on mi daje innego,ja mowie,ze to nie ten,on,ze ten tylko inna nazwa,w koncu sama zaczelam grzebac i znalazlam o nic wiecej go nie pytalam,bo nie mial zielonego pojecia gdzie co jest
Małymi kroczkami do celu... 13:42, 02 maj 2015

Do góry
U nas dzisiaj pada i pada, prace w ogrodzie stoją, więc pojechałam na zakupy miałam dokupić tawułę na skończenie rabatki, a kupiłam

- tawuły spirea golden princess,
- miskant morning light,
- stokrotki,
- niezapominajki,
- floks szydlasty,
- lubczyk,
- pelargonie,
- i inne których już nazw nie pamiętam, będę później prosiła Was o pomoc
Ogród na glinie 09:51, 02 maj 2015

Do góry
poduszeczki lawendy i miskant ML

po prawej kwiaty berberysa

Ogród na glinie 09:16, 02 maj 2015

Do góry
turzyca elata aurea ładnie odrasta, a między tulipanami ogromny już miskant Graziella, Queeny dochodzą do 70 cm, a miskant do 50 cm

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies