Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Brązowienie iglaków 22:24, 17 kwi 2013

Do góry
joeburns napisał(a)
Pytam dlatego, że jest dośc sporo nowych "gałązek" z igłami.

Czy te gałązki nowe wyrastają jako przedłużenie tych suchych?
Brązowienie iglaków 22:23, 17 kwi 2013

Do góry
Nawóz w żadnym wypadku, może go tylko dobić.

Igły nie mają turgoru, zapewne kruszą się, więc nic z tego, zrób jak mówię, zajrzyj czy sznurek gdzieś nie widnieje na pniu.

Mnie tak usechł śliczny wielki świerk, bo szkółkarzom nie chciało się zdjąć pętli, jak wieźli drzewo. Było powiązane potem ucięli a pętla została. Rósł 6 lat, po czym padł, a ja nie wiedziałam dlaczego..

Sprawa się wyjaśniła przy usuwaniu drzewa. Zobaczyłam pętlę
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 22:21, 17 kwi 2013

Do góry
Możesz go związać tylko nie na supeł, bo zaciśnie się i uschnie.

Przybliż te dwie części i pokaż co wyszło. podpowiem jak ciąć.
Brązowienie iglaków 22:18, 17 kwi 2013

Do góry
Zamarła, nie zmarła - edytowałam tak mi się napisało.

To nie pies.

Od psa byłyby nisko czarne plamy. Wiem co jeszcze może być.

Zajrzyj, czy pieniek tej suchej części nie jest owinięty gdzieś na dole sznurkiem albo drutem, który zacisnął się jak drzewo powiększało obwód i potem drut albo sznurek się zacisnął i uniemożliwił przepływ soków.

Koniecznie to sprawdź ale drzewa to nie uratuje,
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 22:15, 17 kwi 2013

Do góry
Ja nawożenie dolistne często stosuję na starcie - np jak wyciągam bukszpany z garażu, są takie zabiedzone, a po nawożeniu od razu się ładnie zabudują.

Mazan ma rację, w doniczkowych uprawach lepiej podlewać w korzenie, chyba że interwencyjnie jak cos się dzieje że roślina kiepsko wygląda..

Będę pisała o Florovicie i jego stosowaniu niebawem.
Mata przeciw chwastom 22:13, 17 kwi 2013

Do góry
Zbierz zrębki w worki, usuń szmatkę i wzrusz glebę, żeby się napowietrzyła nieco bo masz tam klepisko a nie zdrową glebę.

Poczytaj jak uzdrowić glebę

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Aplikacja na telefon 22:10, 17 kwi 2013

Do góry
Michałowi nie chodził internet dziś, ale wysłałam to zapytanie.
Brązowienie iglaków 22:06, 17 kwi 2013

Do góry
vgrzes napisał(a)
no właśnie może to być "to" bo tylko jeden tak wygląda, który rośnie samotnie obok bramy wjazdowej.

No więc mamy problem rozwiązany
Brązowienie iglaków 22:04, 17 kwi 2013

Do góry
Odpowiedź na pytania na forum nie zawsze pojawia się od razu, Ja teraz w dzień pracuję a wieczorem dopiero zaglądam w wątki tematyczne, a więc troszkę cierpliwości.

Usechł moim zdaniem. Kolor ma beżowy, nic już z niego nie będzie. Trzeba odciąć tą bezową część i zobaczyć jak wygląda zielona strona i czy tak można zostawić. Być może trzeba będzie go przyciąć, uformować.

Od strony gdzie wiały mroźne wiatry po prostu go zmroziło

A ogólnie iglaste mogą tak wyglądać z poniższych przyczyn

usechł bo: (jedna z tych mozliwości)

- rósł w donicy i nie był podlewany choć stał na zewnątrz ale woda nie docierała

- przemarzła bryła korzeniowa

- zmarzł

- rósł pod dachem i nie miał wody

- został posadzony z uciętymi korzeniami i usychał stopniowo
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 20:59, 17 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cieszę się Izo, że pokazujesz swój zielony zakątek pełen mięsistych liści i wspaniałych zestawień. Zwłaszcza to mnie urzekło, bo dojrzałam ślicznego orlika z niebieską obwódką

Kukliku hosty masz wspaniałe pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:43, 17 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajnie, czekamy na efekt końcowy.

OOO sama szefowa do mnie zjrzała
Danusiu, dziękuję za przeprowadzkę.
Ja też czekam i mam wrażenie, że jestem mistrzem w czekaniu niestety Ty wiesz ile czasu już się ekscytuje i napalam a wszytsko idzie jak po grudzie
Osteospermum - stokrotka afrykańska 20:40, 17 kwi 2013

Do góry
Wg mnie za długi jest cykl produkcyjny, potrzebna jest do tego szklarnia, w domu hodowany nie zakwitnie bo nie zdąży. Pozostaw to fachowcom.
Osteospermum - stokrotka afrykańska 20:39, 17 kwi 2013

Do góry
abes napisał(a)
Czy komuś udało się wyhodować osteospermum z nasion?

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 20:36, 17 kwi 2013

Do góry
Stare, zaniedbane kępy aby owocowały należy przerzedzić. Jeśli wyrasta 15 pędów to pozostawiam 8 najsilniejszych, stare pędy wyłamujemy przy ziemi, słabe które nie będą owocowały, wycinamy też bo tylko ciągną soki, a nie dadzą owoców.

Pozostałe najsilniejsze pędy ścinamy tylko czubeczki, jakieś 10 cm. resztę pozostawiamy, bo malina owocuje na górze pędów.

Brak owoców tłumaczę zbyt niskim ścięciem pędów.

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 20:33, 17 kwi 2013

Do góry
Otrzymałam takie pytanie:

Witam Państwa

Może tu znajdę radę w sprawie malin.W moim ogrodzie jest szpaler tych krzewów ale sadził je poprzedni właściciel więc nie wiem jaka to odmiana.Podobno wspaniale owocowały.Ubiegłej wiosny oczyściłam je ze starych i słabych pędów,przycięłam o 1/3 i liczyłam bardzo na plon.Nic z tego.Na kilku krzaczkach było trochę owoców pod koniec sierpnia,stąd wiem że są póżne. Ale reszta krzewów mimo że wyglądała zdrowo była pusta.Co trzeba zrobić żeby owocowały?Proszę o pomoc mądrych ludzi.(poprzedni właśc.już nie żyje).
Ziemia jest całkiem dobra , wszystko dobrze rośnie.

Pozdrawiam
Wasza fanka Krystyna
Mój mały skrawek ziemi 09:43, 17 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiedzcie co to jest? Jak się już tak zrobi, dopieści, ponasadza i niby już ładnie i skończone, a tu człek wstaje z ławki tu skubnie tam przystrzyże i już kombinuje co by tu zmienić?

No ja się od tych zmian opędzić nie mogę

Hahaha skąd ja to znam?
Danusiu to choroba ogrodowa....nigdy dość przesadzania!
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 08:04, 17 kwi 2013

Do góry
Fajna jest reklama u nas, w Książu impreza ogrodowa, śliczne zdjęcia
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 08:03, 17 kwi 2013

Do góry
Byłam z rewizytą Spodobał mi się przepis na wertykulację, grab aż na palcach pokażą się pęcherze. Dobre to jest
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 06:15, 17 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostatnio informatyk coś bąknął o zewnętrznym serwerze na zdjęcia tylko moje włąsne, ja już nie ogarnę tej techniki

Moja baza od zdjęć pęka i się długo ładuje a Twoja.... Aż strach się bać Bojam siem
Pozdrawiam z cieplutkiego Wrocławia, dzisiaj o 6:00 jest 11 stopni ciepła
Ogród w Holandii 23:23, 16 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odwaga narcyza jest znakomita Wygląda świetnie, jak brzytwa. Ja kupiłam dziś w doniczkach białe tulipany po 3 szt sadzone i kilka donic narcyzów pachnących, jutro poumieszczam w ogrodzie w pachysandrze

no to będzie pięknie a ja codziennie albo i ze dwa razy dziennie po ogrodzie chodzę i wypatruję co nowego wyszło zwariowac można! pozdrawiam Danusiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies